reklama

Prečo ich nenávidia?

Niekto múdry, a ja som to nebol, kedysi povedal: Nedovolím nikomu aby ma ponížil tým, že ma prinúti, aby som ho nenávidel. Možno si niekto myslí, že nenávisť nám dáva moc nad druhým. Naopak.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Nenávisť nás v skutočnosti oslabuje. Môže byť oprávnená, alebo len vyplývať z nášho vlastného pocitu malosti, závisti, prípadne z pociťovaného skutočného ublíženia. Jej cieľom môžu byť jednotlivci, inštitúcie, alebo celé národy a krajiny. Tak niektorí nenávidia vyznávačov inej viery, než tej ich, iného národa, než toho ich, inej sexuálnej orientácie, iného štátu, inej ideológie, fanúšikov iného športového klubu, svojho suseda, manžela, ... 

Nič tým nevyriešia, lebo väčšinou ani nechcú nič vyriešiť, pokým sa nepovznesú nad ten zožieravý pocit, neobujú si topánky toho druhého a neprejdú v nich aspoň jednú míľu, ako vraví staré čínske príslovie.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Niekedy môžu byť príčinou nenávisti skutočné staré krivdy, ktoré sa len veľmi ťažko odpúšťajú. Vtedy by mal prvý krok k ukončeniu následkov takýchto krívd urobiť ten, ktorý ich spôsobil.

Máme v práci nového kolegu. Má asi tak 21 rokov a je to Lotyš ruskej národnosti. Keď som bol odsúdený na niekoľko hodín práce spolu s ním, vo dvojici, postupne sa téma nášho rozhovoru preniesla zo žien (ako inak) cez blbé anglické počasie, knihy a filmy, až k Rusku, jeho nádhernej reči a úžasnej klasickej literatúre. 

Chalan, ktorý sa narodil už po tom, ako bol Gorbačov štátnym prevratom odstavený od moci, mi začal vysvetľovať, ako bolo za socializmu dobre, každý mal prácu; kto nepracoval, zavreli ho, všade bol poriadok a tak podobne. A skončil tým, že nerozumie, prečo Rusov všetci nenávidia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čo už poviete odrastenému tínedžerovi, ktorý s materským mliekom pravdepodobne sal články Komsomolskej pravdy a iné výplody komunistickej a nacionalistickej ruskej propagandy? Nič, lebo to nemá zmysel. Aby som bol správne pochopený, mám rád klasickú ruskú literatúru, Tolstého, aj Dostojevského, čítal som ich v rámci povinného čítania z ruského jazyka kedysi dávno, za starých, vraj dobrých, čias. Tam, kde dnes pracujem sa s kolegami rozprávam takmer viac rusky, než anglicky; pri mojej jedinej návšteve Ruska pre rokmi, som bol svedkom úžasnej pohostinnosti ruských ľudí. Okrem iného. 

Aj tak má však napadlo niekoľko dôvodov, prečo väčšina sveta nenávidí Rusko:

SkryťVypnúť reklamu
reklama

- Poliaci pre nadvládu v stredoveku, za Katyň, za to, že dovolili Nemcom kompletne zničiť Varšavu, aj za to, čo nasledovalo potom.

-Ukrajinci za hladomor v roku 1933, a teraz aj za to, čo sa deje v poslednom období.

-Litovci a Lotyši za násilné pripojenie k ZSSR, čo dokazuje aj to, že ešte v roku 1950 proti Rusom viedli partizánsku vojnu.

-Maďari za rok 1954.

-Česi a Slováci za politické procesy v 50-tych rokoch, za rok 1968 a následnú okupáciu, za zdevastovanie životného prostredia, aj ľudských charakterov.

Zvyšok demokratického sveta za to, že porušili takmer každú zmluvu, ktorú podpísali v tom momente, keď sa im to hodilo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Je dobré žiť pod ochrannými krídlami silnejšieho, ibaže ruský medveď nemá krídla, ale veľké laby a pazúry. Ak ho niekto neškrabká medzi ušami, veľmi rýchlo ich vie vytasiť.

P.S.: Najlepšie, čo som videl o nenávisti a odpustení je toto: https://www.youtube.com/watch?v=Wb3C1QmmEd4

Anton Kovalčík

Anton Kovalčík

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  506
  •  | 
  • Páči sa:  1 764x

Vyštudovaný ekonóm. Som ryba, ktorá väčšinou pláva proti prúdu, aj keď niekedy narazí hlavou o kameň. Nemám rád nekritické prijímanie čohokoľvek, čo sa mi naservíruje. A som notorický optimista. Zoznam autorových rubrík:  Prežijeme?Web náš každodenný...Te Deum...Kde bolo tam bolelo...Infovojna.Wokenaci.Ekonómia (nielen) pre laikov.Heavy mentalČo na to profesor Higgins?Magistra vitae.SúkromnéNezaradenéVox popapuli.

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu