reklama

U.I.

Tento príspevok by mohol byť o umelej inteligencii. Ale nie je. Nič o nej neviem. Je o užitočných idiotoch.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (18)

V politickom žargóne tento pojem označuje osobu, ktorá je braná ako propagandista pre ciele, ktoré si v skutočnosti neuvedomuje a ktorá je cynicky využívaná tými, ktorí sa snažia o dosiahnutie týchto cieľov. Tento termín bol pôvodne určený na označovanie nekomunistov, ktorá boli prístupní komunistickej propagande a manipulácii. Často sa jeho pôvod pripisoval Leninovi, ale nie je dokázané, že ho on použil ako prvý.

V roku 1965 ho vo svojom prejave použil americký diplomat Spruille Braden keď povedal, že takto Stalin označoval množstvo nevinných idealistov, ktorí s dobrými úmyslami pomáhali sovietskej propagande pred a po Druhej svetovej vojne.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V USA sa takto v určitom období označoval každý, kto nebol dostatočne antikomunisticky naladený. Za užitočného idiota bol označený Ronald Reagan, keď začal rokovať s Michailom Gorbačovom o obmedzení rakiet stredného a krátkeho doletu.

Nálepka užitočných idiotov prischla zástancom, ako aj odporcom irackej vojny.

Koncom roka 2016 Madaleine Albrightová a redakčná rada New York Times takto označili novozvoleného prezidenta Donald Trumpa.

Michael Morell, bývalý výkonný riaditeľ CIA napísal: „V špionážnej branži by sme povedali, že pán Putin naverboval pána Trumpa ako nič netušiaceho agenta Ruskej Federácie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Michael Hayden, bývalý riaditeľ NSA a CIA opísal Trumpa ako „užitočného truľa, trochu naivného, manipulovaného Moskvou, tajne opovrhovaného, ktorého slepá podpora je ale s radosťou prijímaná a využívaná.

Zaiste by sme aj na Slovensku našli hromadu užitočných idiotov. V zastupiteľských orgánoch najvyššej úrovne, vo vláde, v médiách, hlavne tých, ktoré sa prehlasujú za nezávislé, v konšpiračných kruhoch. Čo už s nimi...?!

Albert Einstein kedysi prehlásil: „Verím, že vesmír a ľudská hlúposť sú nekonečné, no s vesmírom si nie som istý.“

Idiot nikdy nepochopí, že je idiot, lebo je idiot. Ibaže by v skutočnosti nebol, ale to by mu niekto musel rozsvietiť.

Anton Kovalčík

Anton Kovalčík

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  506
  •  | 
  • Páči sa:  1 764x

Vyštudovaný ekonóm. Som ryba, ktorá väčšinou pláva proti prúdu, aj keď niekedy narazí hlavou o kameň. Nemám rád nekritické prijímanie čohokoľvek, čo sa mi naservíruje. A som notorický optimista. Zoznam autorových rubrík:  Prežijeme?Web náš každodenný...Te Deum...Kde bolo tam bolelo...Infovojna.Wokenaci.Ekonómia (nielen) pre laikov.Heavy mentalČo na to profesor Higgins?Magistra vitae.SúkromnéNezaradenéVox popapuli.

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu