Aj tento recept má pôvod v starom Taliansku, keď gazdinky museli využiť a spotrebovať všetky potraviny, čo doma mali. Určite sa menej plytvalo potravinami, ako sa to deje v dnešnej dobe. Znova použijeme starší chlieb, ktorý väčšinou už nikto nechce zjesť. Fašírky budeme podávať s paradajkovou omáčkou.
Čo budeme potrebovať:
4 celé vajcia
starší chlieb aspoň 4-5 ks
parmezán 4 lyžice
olivový olej
petržlenovú vňať
soľ
korenie
Suroviny na paradajkovú omáčku:
4-5 paradajok, alebo konzerva lúpaných paradajok
soľ
čili
bazalka
Postup prípravy:
Chlieb si natrháme na menšie kúsky, dáme si ho do sitka, prelejeme horúcou vodou , prípadne mliekom a necháme odtiecť .

V mise si vidličkou rozšľaháme 4 celé vajcia, pridáme vyžmýkaný chlieb, parmezán (môžete si ešte pridať aj nejaký iný nastrúhaný tvrdý syr, ja som pridala ementál), soľ, korenie, petržlenovú vňať a všetko si spolu vymiešame vidličkou, ak to budete mať riedke, pridajte trocha nenamočeného chleba.

Na panvicu si dáme dostatočné množstvo oleja, do rozpáleného oleja tvarujeme lyžicou za pomoci vidličky menšie fašírky. Vypražíme do zlatista. Samozrejme, že môžete použiť aj fritézu. Ja ju nepoužívam, lebo vyprážané jedlo robím len výnimočne.
Môžete si to aj upiecť v rúre na papieri na pečenie, tak sa vyhnete vyprážanej variante. Pôvodný recept je z čias minulých, vtedy sa až tak nedbalo na vyprážané jedlá.


Príprava omáčky:
Ako prvé si sparíme a ošúpeme paradajky, prípadne si kúpte už pripravené lúpane paradajky v konzerve. Pripravené paradajky dáme do hrnca bez oleja, či masla, pridáme soľ, trocha čili a chvíľu povaríme. Pridáme niekoľko nasekaných lístkov bazalky. Len čo to prejde varom, môžete omáčku odstaviť.
Do pripravenej omáčky vložíme vypražené fašírky, ozdobíme lístkami bazalky a podávame.
