Tagliatelle s klobásou: Obed, za ktorý ma v Taliansku zbožňovali
Taliansko ma nadchlo a celkom pohltilo. Aj keď naše manželstvo s mojím vtedajším talianskym manželom nebolo práve najružovejšie , jeho rodinu som si veľmi obľúbila. Variť ma učila 74 ročná rodinná príbuzná, ktorá postávala pri šporáku takmer celý svoj život. Nasýtiť štrnásť hladných krkov nie je vôbec jednoduché.
Rodinné dedičstvo s názvom „pasta“
Talianska kuchyňa ja veľmi ľahká a vyvážená. Hlavné slovo tu má pochopiteľne domáca pasta, ktorá mi úplne učarovala. Bola som schopná raňajkovať špagety s paradajkami a čerstvou bazalkou, k obedu pripraviť penne so šunkou a orechmi a večer sa znova zasýtiť nejakou cestovinou. Súčasťou nasledujúcich riadkov budú tagliatelle pripravené zo špaldovej múky. Môžete samozrejme použiť aj tagliatelle, ktoré si kúpite v obchode, ja som si cestovinu pripravila sama.
Slovensko-taliansky proviant
Moji rodičia za nami do Talianska pravidelne cestovali a vždy mi so sebou doviezli „kus rodnej domoviny“. Aby ste tomu rozumeli – ich pravidelná zásoba zahrnovala nie len rôzne slovenské špeciality, ale aj mäsové dobroty – od domácich klobás až po rôzne syrové špeciality prevoňané slivkovým drevom z našej záhrady.
Naši samozrejme pre zmenu odchádzali s poriadnou dávkou tradičných talianskych špecialít a pokrmov, čím sme utužovali naše slovensko-talianske vzťahy. A práve domáce klobásky si moja talianska rodina veľmi obľúbila . Preto som ich zaradila do rady talianskych receptov.
Čo budeme na tagliatelle s klobásou potrebovať?
· 400 g širokých rezancov - tagliatelle
· 400 g kvalitnej klobásy
· 180 g slaniny
· 80 g tvrdšieho ovčieho syra (pecorino )
· 1 baklažán
· Olivový olej
· Soľ na dochutenie
1. Pokiaľ máte možnosť, zožeňte si domáce klobásy a slaninu. V opačnom prípade navštívte kvalitné mäsiarstvo.
2. Pripravte si väčší hrniec či panvicu, do ktorého pridáte pár kvapiek olivového oleja. Umyte baklažán a pokrájajte ho na menšie kocky, dôkladne posoľte a nechajte chvíľu postáť . Voda, ktorú baklažán obsahuje, behom chvíľky vystúpi na povrch, baklažán vysušte papierovou kuchynskou utierkou. Takto pripravený baklažán opražte na olivovom oleji.
3. Prichystajte si hrniec s vriacou vodou, do ktorého vložíte klobásku a nechajte ju chvíľu povariť. Klobásku spoločne so slaninou nakrájajte na menšie kocky a opražte na ďalšej panvici s olivovým olejom. Pokiaľ by bola zmes príliš hustá, podlejte ju trochou vody z cestovín.
4. Do vriacej vody dajte uvariť tagliatelle „al dente“. Po scedení pridajte pripravenú mäsovú zmes, pridajte baklažán, posypte strúhaným ovčím syrom, dôkladne premiešajte a podávajte.
5. Porciu môžete ozdobiť čerstvými bylinkami .

Môj tip: Trúfnete si na domáce cestoviny ? S pomocníkom Pastamatic je ich príprava rozhodne jednoduchšia! Vrelo odporúčam vyskúšať cestoviny zo špaldovej múky, prípadne pohánkovej alebo ryžovej. Vďaka PASATAMATIC si ich hravo pripravíte a vaše cestoviny budú výnimočné!

Prajem veľa príjemných zážitkov pri príprave talianskych jedál a ich následnej konzumácii!
Vaša Silvia