reklama

Aj keď je kyseué, ale je veseué

Za Malými Karpatmi je Záhorie, teda kraj za horami, kde sa tiež vínku darí. Na rozdiel od našich malokarpatských odrôd, je to skôr kyslé víno. Prvé informácie o vinohradníctve na Záhorí sa obja­vujú z 13. sto­ročia v súvis­losti s rodom Hunt-Poznanovcov. Doná­cie viníc, vraj vtom čase, podporil záu­jem zeme­pá­nov o vinoh­rad­níc­tvo. Od 16. sto­ro­čia boli vinice vysa­dené tak­mer v kaž­dej obci od Šaštína-Stráží cez Pet­rovu Ves, Bor­ský Svätý Jur, Štefa­nov, ... až po Ska­licu. Rozhodla som sa postupne preskúmať túto oblasť, keď som nedávno prechádzala okolo Borského Mikuláša a našla som smutný pahorok s poras­tom vín­nej révy.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (15)

Iste poznáte príbehy sváka Ragana. V jednej časti sa jeho hostia prekárajú na tému vína zo Záhoria. "Seničania majú niekoľko druhov vín..."

Stolové to je také, že keď ho vypiješ musíš sa stola držať aby ťa netriaslo.

Hypermangánové, to ne je také bár aké, je husté a kysué, keď ho vypiješ všetky blomby v hube rozpustí.

Keď v Senici ide pani na návštevu k tretej susede, tak pri prvom susedovi lezie štvornožky pod oknami aby náhodou ju sused nepozval na to kyslé víno.

Keď dozrejú orechy u Brazolu, ten zoberie víno vyleje ho pod orech a keďže je kyselé, orechom to tak zatrase, že všetky orech popadajú zo stromu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Enem si drýzdajte, aj ked je kyseué ale je veseué, vraví na obhajobu záhorackého vína Záhorák.


Štefan Moravčík vo svojej knihe: "PERÚNEK A BABA AKO HROM alebo PREČO JE ZÁHORIE PUPKOM SVETA" píše o cestách Perúna po Záhorí.

"Lenže Perún chcel piť. Toľko lozil hore-dolu po tom pieskovom pahorku, až našiel lozu, ako sa voľakedy vravelo viniču. Hrkol si scenolezu tam, kde je teraz LOZORNO... Potom sa zvalil do chládku, že si odpočinie."

Na túto príhodu som si spomenula, keď som objavila pahorok, na ktorom kedysi dozrievalo víno. Ale asi bolo tak kyslé, že ho už Parom vzal. Zarástlo vysokou trávou a ostali len stĺpiky a kde tu solitéry vinnej révy. Víno zrejme už nedáva ale je zaujímavým objektom fotografovania. A možno sa opäť objaví nejaký zeme-pán, aby mu znovu život-dal.

SkryťVypnúť reklamu
reklama


Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu


Obrázok blogu


Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu