reklama

Čas, keď kvitne káva starej mamy

Pije sa ako káva, chuti ako káva, vonia ako káva a nie je to káva. Čo je to? No predsa cigorka. Je čas keď kvitne čakanka,... zdroj kávy našich starých mám. A ako vyzerá? Niektorí jej vravia, že je krásna a že je nevestou slnka. Posúďte sami.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (41)

Kvety sú citlivé na slnko sú roztvorené iba krátku dobu počas dňa. Keď slnko zájde za mraky alebo v podvečer, keď slnko zapadá, kvety sa stiahnu. Vtedy na lúkach a poliach ostáva iba vysoká nepekná byľ.

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Pri závane vetra sa jemné kvietky sklonia ale byľ ostane pevná.

Obrázok blogu

K tomuto kvetu sa viaže viacero povestí. Vraj jedna panna čakala pri poľnom chodníku. kadiaľ odišiel jej milý, sedem rokov, až sa premenila na tento modrý kvet s pevnou stonkou. A preto kvet nazvali „Čakanka".

Obrázok blogu

Čakanka obyčajná je takmer nezničiteľná rastlina. Na našom poli má modré kvety, ale sú čakanky i s bielymi alebo rúžovými kvetmi. U nás dorastá do výšky takmer jedného metra. Musíme ju pravidelne kosiť, pretože jej tuhá, pevná stonka bráni v pohodlnom chodení. Listy rastú hneď pri zemi a vytvárajú ružicu. Prízemné listy sú vyrezávané, listy na stonkách sú podlhovasté a zašpicatené.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Využitie:

Prečo je Čakanka obyčajná (Cichorium intybus L.) kvet našich starých mám? Pretože na začiatku minulého storočia sa pestovala vo veľkom a využívala sa vo farmácii a v potravinárstve. Dokonca v stredoveku kvety a koreň považovali za všeliek, pri ochoreniach ľadvín a pečene, pri bolestiach žalúdka, na boľavé oči, na prečistenie krvi,...V súčasnosti sa opäť začali predávať balíčky kávy s názvom Cigoria, odvodeným od latinského názvu kvetu. Alebo v podobe čaju z vňate, ktorý podporuje látkovú výmenu, tvorbu žlče a tráviacich štiav, zlepšuje chuť do jedla, prácu srdca pôsobí antisepticky.

Obrázok blogu

Koreň čakanky má dĺžku aj pol metra, ťažko sa zo zeme dostáva. Aj mne sa podaril vytrhnúť len pahýľ. Na jeseň je však koreň hrubý aj 15 cm a vtedy sa vykope a suší a ďalej spracuje. Napríklad do podoby kávy našich starých mám. V súčasnosti sa predáva ako doplnok zdravej výživy,...

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu