reklama

Tam, kde tečú, padajú a vystrekujú búrlivé vody

Island je krajina ohňa, vody a ľadu. Na ceste okolo tohto ostrova sme za dva týždne precestovali cez tisíc kilometrov autobusom a cez sto kilometrov pešo aby sme zblízka videli neskutočne krásnu, dramatickú a ešte stále geologicky živú oblasť našej planéty. Túto časť chcem venovať búrlivým vodám, s ktorými sme sa stretali na potulkách po tejto krajine.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (41)

Väčšina riek na Islande sú zásobované vodou topiacich sa ľadovcov a prechádzajú neskutočne krásnymi kaňonmi.

Obrázok blogu

 

Jedna z najvodnatejších riek, tečúca 206 km dlhým územím z ľadovca Vatnajökullu (juh Islandu) a vlievajúca sa do Severného ľadového oceánu je Jökulsá a Fjöllum. Toto je miesto, kde sa obe rieky spájajú do obrovského koryta dravo tečúcej vody. Jej šedá zakalená farba je spôsobená jemným sopečným pieskom, ktorý rieka so sebou odnáša do mora. Na riekach sú malé domčeky, rozmiestnené v pravidelných vzdialenostiach. Sú útočišťom pre tých, ktorí sa ocitli v núdzi plaviac sa po nich alebo prechádzajúc po brehu týchto riek. Dá sa tam prespať, niečo zohriať,...

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

 

Kráčajúc pozdĺž jej toku na severovýchode Islandu, sa môžeme stretnúť s obrovským vodným mrakom, kde burácajúca voda rieky padá do hĺbky 44 metrov a vytvára tak najmohutnejší vodopád v Európe Dettifos.

Obrázok blogu

 

Sila tohto vodopádu mala byť využitá na výrobu elektrickej energie. Ekológovia sa všek postavili proti výstavbe vodnej elektrárne a tak tento div sveta ostal neporušený ľudskými záujmami.

Obrázok blogu

 

Ďalej tečie v obrovskom kaňone s čadičových skál aby o necelý kilometer znovu padala dolu vodopádom Selfoss.

Obrázok blogu

Okolitá krajina vyzerá ako na Mesiaci, lávový prach nedovoľuje aby sa tu zachytila tráva a tak kráčame po prachu, skalách a kde tu vysušené stebielka, za zvuku hučiacej vody rieky Jökulsá.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Z ľadovca Vatnajökullu je zásobená i ďalšia rieka Skjálfandefjót, tečúca naprieč Islandom  

Obrázok blogu

A na jej ceste do Severného mora, je jeden z najznámejších a najkrajších vodopádov Gođafoss na severe Islandu v oblasti Akureyri. Podľa povesti príchodom kresťanstva náčelník tejto oblasti hodil do rieky sošky nórskych bohov a tak dostal vodopád názov „Vodopád bohov“.  

Obrázok blogu

 

Obrázok blogu

Vodopády vznikajú v dôsledku menších tektonických pohybov tejto geologicky mladej zeme. Tým, že sa hýbe zem, korytá riek v istých miestach klesnú a tak rútiaca sa voda padá prudko do niekoľkometrovej hĺbky. A platí to aj pre tento vodopád Gulfoss na rieke Hvíta na južnom pobreží Islandu.  

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Rieka tu padá vo dvoch obrovských skalných stupňoch do hĺbky 32 metrov a potom do kaňonu v hĺbke 70 metrov. Priblížila som sa k nemu na dosah a striasla ma úzkosť pri predstave, že by ma ta voda zachytila.

Obrázok blogu

Gulfoss, alebo „Zlatý“ vodopád sa nám ukázal vo svojej sile  ale keďže slniečko nám neprialo, jeho zlatú dúhu, ktorá je za slnečného počasia typická sme nevideli.

Obrázok blogu

Voda na Islande nielen tečie a padá ale aj vystrekuje z hlbín zeme. Len niekoľko kilometrov od hlavného mesta Islandu je miesto „Veľkého“ Geysíru. Podľa neho všetky geysíry na svete označujú miesto, kde sú horúce pramene chrliace vodu a paru. K erupciám dochádza v dôsledku zvýšenia bodu varu na viac ako 100˚C v podzemnej dutine, ktorá je ohrievaná geotermálnou energiou z hĺbky zeme na danom mieste.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Geysír Strokkur pravideľne každých 5-8 minút vystrekuje horúcu vodu do výšky 20-50 metrov. Silný tlak vymrští vodu a paru v niekoľkých fázach 

1. fáza: bublanie a hukot 

Obrázok blogu

 

2. fáza:jemný výron horúcej vody a pary  

Obrázok blogu

3. fáza:silný výron horúcej vody a pary  

Obrázok blogu

...a vyvrcholenie výron horúcej vody a pary do výšky 30 metrov je sprevádzané hlasitým povzdychom a smiechom okolostojacich mužov a žien. Ktovie aké asociácie tento zvláštny úkaz u nich vyvoláva?

Obrázok blogu

Národný park Pingvellir na juhozápade Islandu je historicky i geologicky zaujímavým miestom. Historicky preto, že v roku 930 tu sídlil prvý parlament nazývaný Alping. Geologicky preto, že v týchto miestach je viditeľná trhlina zeme medzi Európu a Severnou Amerikou. Menší vodopád tečie na geologickom území Ameriky a ja som fotila na území Európy. Úžasné, nie? Je tu vidieť pohyb kontinentálnych dosiek zeme, ktoré sa každý rok od seba vzďaľujú o jeden centimeter. A tak sme chvíľu šantili a pobehovali medzi Amerikou a Európou a kochali sa jedným z mnohých menších vodopádov. 

Obrázok blogu

 Jeden z mála vodopádov ktorý sa dá pozrieť i z vnútornej strany padajúcej vody je na juhu Islandu, Seljalandsfoss.

Obrázok blogu

Obrázok blogu

   

Najkrajšie dúhy vodnej trieštie sme videli za krásneho slnečného počasia pri 60 metrov vysokom vodopáde Skógafoss, pod ktorým je vraj ukrytá truhla plná pokladov. My sme truhlu nenašli ale videli sme jeden z prírodných pokladov južného pobrežia Islandu.  

Obrázok blogu

 

Obrázok blogu

Národný park Skaftafell, ku ktorému sa ešte vrátim vo svojich spomienkach na Island leží na juhovýchode. A v tejto oblasti je ukrytý ďalší vodopád Svartifoss. Je to tiež taký prírodný poklad, orgán vytvorený zo zvislých čadičových skál do polkruhu a v jeho strede sa rúti vodopád. Tu si treba sadnúť, mlčať a rozjímať za zvukov padajúcej vody.  

Obrázok blogu

A potom je tu stojatá voda v mnohých jazerách. A všetky tieto jazerá Islandu majú spojitosť so sopečnou činnosťou alebo s pôsobením ľadovcov.

Mnohé jazerá vznikli v kráteroch sopiek ako napr. kráter Viti (320 metrov široký) pod sopečnou horou Krafla

Obrázok blogu

 

Iné jazerá ako napr. jazero Mývatn (plocha 32 km²) leží na severovýchode Islandu a vzniklo tak, že sopečná láva vytvorila hrádzu, ktorá uzatvorila vodu. Sopečná činnosť v tejto oblasti v jazere zanechala stopy v podobe pseudokráterov a malých ostrovčekov.

Obrázok blogu

A potom sú jazerá, ktoré si vytvorili ľudia aby využili teplo a energiu zeme

Obrázok blogu

 

O ľadovcoch a ich vplyve na tento nádherny ostrov v Severnom ľadovom oceáne vám rozpoviem nabudúce.

Foto: Veronika Bahnová

Súvisiace články:

http://bahnova.blog.sme.sk/c/78231/Tam-kde-sa-da-vidiet-sopecne-peklo-potulky-po-Islande.html  

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu