reklama

Ako starenka vyšla od pána doktora s plačom.

V čakárni u očného, v nemenovanej poliklinike, bolo plno ľudí...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (94)

Prisadla si ku mne staršia ale dobre vyzerajúca pani. Pochválila sa, že osemdesiat rokov jej oči dobre slúžili. Nosí síce okuliare na čítanie, ale nesťažovala si.

„Osemdesiat rokov máte?" opýtala som sa prekvapene a dodala som: „Vyzeráte o hodne mladšie, asi sa o seba dobre staráte."

Pani sa na mňa usmiala a povedala: „Už ťahám osemdesiatpäť. Posledný rok som začala na jedno oko vidieť rozmazane. Oko sa mi zapaľuje a tečú mi z neho slzy".

Odmlčala sa na chvíľu a potom dodala: „Pán doktor povedal, že oko budú operovať na šedý zákal. Idem si dohodnúť termín operácie."

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

A ešte všeličo iné porozprávala o deťoch, vnúčatách a pravnúčatách. Zjavne sa rada rozprávala s ľuďmi, rada hovorila príbehy, ktorými žije. Keď ju sestrička zavolala, vyskočila ako mladica a s úsmevom sa so mnou rozlúčila. A ja som si pomyslela, aká milá pani, na svoj vek vyzerala skutočne mlado. Čiperná staršia dáma telom aj duchom. A tak trochu som jej závidela jej optimizmus a radosť zo života.

Netrvalo dlho keď sa znovu otvorili dvere ambulancie. A na moje prekvapenie, vyšla von tá istá pani, ale akoby jej pribudlo pár rokov navyše. Bola skleslá, zhrbená keď si pomaly sadala na lavičku vedľa mňa. Akoby si ma ani nepamätala. Slzy jej tiekli už z oboch očí.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Utierala si ich a povedala: „Pán doktor mi povedal, že operáciu hradí zdravotná poisťovňa. Ale vraj keď si priplatím pár tisíc, tak operácia dopadne lepšie."

Pozrela sa na mňa s otázkou: „Rozumiete tomu? To znamená, že ak nezaplatím, tak potom operácia nedopadne dobre aj keď ju zdravotná poisťovňa zaplatí?"

Stará pani bola zjavne zmätená, keď povedala: „Neviete koľko mám dať?"

A pokračovala nečakajúc na odpoveď: „Ešte, že mi to pán doktor povedal. Veď keby som to nevedela, nezaplatím, tak asi by som po operácii bola slepá, alebo čo....Čo to znamená, že operácia dopadne lepšie?"

Krútila bezradne hlavou, keď vstávala na odchod A sama pre seba si rozprávala: „Mám usporené peniažky na pohreb, vyberiem ich a dám pánu doktorovi. Veď keď budem dobre vidieť, tak si ešte na pohreb z dôchodku odložím."

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Boli to posledné slová, ktoré som počula, keď odchádzala z čakárne. A ja som si uvedomila, že tá dobre vyzerajúca staršia dáma odchádza ako starenka. Nové poznanie, že za zdravé oči sa v dnešnej dobe musí zaplatiť, ju pritlačilo bližšie k zemi.

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu