Zdravotné účinky:
Sú veľmi podobné cesnaku kuchynskému, pretože obsahuje rovnaké zlúčeniny ako kuchynský cesnak. Navyše zelené listy medvedieho cesnaku obsahujú chrolofyl, zelený fotosynteticky pigment, v ktorom je ukrytá energia slnka. Je prvou jarnou rastlinou, ktorú môžeme konzumovať.
Detoxikačné účinky na organizmus
Prečisťuje tráviaci systém
Prečistí obličky, močové cesty, podporuje močenie
Priaznivo vplýva na vencové tepny srdca.
Používa sa pri ženských chorobách a výtokoch.
Detoxikácia znižuje škodlivý vplyv nikotínu na ľudský organizmus.
Čistí zahlienené pľúca, priedušky a zmierňuje dýchacie ťažkosti
Optimalizuje cirkuláciu krvi v tele a v mozgu a tým
Podporuje pamäť
Znižuje krvný tlak
Pôsobí pri nespavosti
Účinkuje proti závratom, tlaku v hlave, úzkosti, skľúčenosti a hučaniu v ušiach
Zabraňuje kôrnateniu ciev a skleróze
Má antibakteriálny účinok, ktorý súvisí so schopnosťou zvýšiť odolnosť buniek voči baktériám
Podporuje hojenie otvorených rán
Pomáha pri liečbe žalúdočných vredov
Znižuje bolesť spôsobenú zápalom
Liečia sa ním kožné vyrážky, povrchové vredy, lišaje.
Detoxikácia organizmu znižuje pocit únavy a dáva pocit zdravia. Medvedí cesnak sa nedá kúpiť. Dá sa nazbierať priamo v prírode. A tak prechádzka jarnou prírodou zlepšuje fyzickú kondíciu a po celotýždennom strese v práci prináša psychickú relaxáciu.
Kde rastie a ako vyzerá:

Na zber medvedieho cesnaku sa treba vybrať na vlhké lúky, rastie pri potokoch, v tienistých a vlhkých lesoch, pod krovinami a v listnatých a horských lesoch. Malé Karpaty, Jahodník, Smolenice, Orešany, ... sú v tomto čase pokryté medvedím cesnakom. A keďže medveďov tu nemáme, tak sa cesnak sám ponúka okoloidúcim turistom.

Rastie husto vedľa seba, vytvára polia zelených listov. Okoloidúcich priláka cesnaková vôňa šíriaca sa navôkol.

Listy sú jasnozelené, kopijovité, lesklé. Vyrastajú priamo z podlhovastej cibule, obalenej bielymi priehľadnými šupkami

Stonka je hladká, jasnozelená až 30 cm vysoká.

Z trsu listov vyrastá biely okolíkovitý kvet, taká biela guľka tvorená drobnými bielymi kvetmi.

Začiatkom mája sa tak zelené polia premenia na oblasti bielych kvetov s cesnakovou vôňou. Cibuľky sú asi 15-20 cm hlboko v zemi.

Listy sa zbierajú na jar a cibuľky na jeseň.
Spôsob úpravy, konzumácia, použitie v kuchyni, recepty:
Listy alebo cibuľky medvedieho cesnaku sa konzumujú v čerstvom stave. Sušením sa jeho liečivé účinky strácajú. Nakrájané listy sa môžu uložiť aj na zimu ak ich zalejeme alkoholom a na dva týždne necháme vylúhovať, potom scedíme a používame po kvapkách (pijeme, alebo natierame rany).
Čerstvé nakrájané listy sa dajú konzumovať
Nakrájané na maslový chlieb - rýchle a veľmi chutné použitie. Keď pôjdete na výlet tak si chlieb s maslom pribaľte a potom konzumujte priamo v lese s čerstvo odtrhnutým cesnakom.
Ako korenina, jemne posekaný, do hotovej polievky
Ako korenina, pri pečení pokryjeme celými listami mäso alebo ryby
Ako špenát, klasická špenátová úprava
Ako šaláty, na rôzne spôsoby (jeden z receptov uvádzam nižšie)
Ako liečivé víno, pokrájané listy krátko povaríme v 250 ml bieleho vína, necháme pár minút vylúhovať, scedíme, osladíme medom a cuckáme po lyžičkách, hlavne pri kašli.
Podobne listy môžeme zaliať vriacim mliekom. Po 2-3 hodinovom odstátí precedíme a po dúškoch vypijeme, hlavne pri kašli, prípadne pri poruchách zaspávania.
Rýchly šalát z medvedieho cesnaku:

Medvedí cesnak, mandle, paradajky, papriky, tuniak v oleji, olivový olej, mleté korenie, soľ

1. Rozmiešame soľ a mleté korenie, prípadne sušenú petržlovú vňať v olivovom oleji

2. Pridáme pokrájané mandle (alebo vlašské orechy)

4. Pridáme pokrájané papriky (alebo uhorky), paradajky

5. Primiešame tuniaka (alebo slaný balkánsky syr)

6. Pridáme pokrájaný medvedí cesnak a všetko dobre premiešame

Podávame samostatne alebo s hriankou (prípadne posypeme na kocky nakrájaným a zapečeným chlebíkom)