reklama

Vietnam (7.) - Phan Thiet

Asi 200 km severovýchodne od Saigonu leží rybárske mesto Phan Thiet, ktoré je miestnym známe ako veľkovýrobca rybej omáčky (základ vietnamských pokrmov) a bohatším obyvateľom Saigonu a hlavne zahraničným turistom ako plážové stredisko s nádhernou 12 km dlhou piesočnatou plážou. Okolie Phan Thiet je posiate plantážami s miestnou lahôdkou - ovocím „dragoon fruit". Ak ste sa s ním ešte nestretli, jedná sa o plody s bielou dužinou a množstvom malých čiernych jadierok tak trochu pripomínajúce novozélandské kivi.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)
Obrázok blogu

Najväčším a najvýznamnejším vietnamským sviatkom sa označuje začiatok nového lunárneho roka. Tento sviatok pripadá podľa nášho kalendára na obdobie medzi 19-ty a 20-ty január. Presný dátum sa rok od roku mení. Novoročné oslavy začínajú už 7 dní pred Novým rokom. V túto dobu sa schádzajú celé rodiny, navštevujú sa hroby a uctievajú sa duchovia predkov. Následujúce tri dni po Novom roku bývajú vyhlásené štátne sviatky, kedy sú vietnamské mestá nádherne vyzdobené. Na obrázku jeden z hlavným mostov mesta Phan Tiet vo vianočnej výzdobe.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Vrava motoriek neustáva ani večer.

Obrázok blogu

Ceny jedál a nápojov sú nízke (napríklad pivo dostanete za 60 centov), a preto tu život „frčí" až do noci. Záber je na predavačku klasickej pouličnej "vývarovne", tak popoulárneho zdroja jedla pre ázijské obyvateľstvo.

Obrázok blogu

Fotka je rozmazaná a ani pri nej nejde o mňa, či hore spomínané pivo. Skôr si všimnite, aké kopy surovej zeleniny a byliniek dávajú k jedlu. Niektoré bylinky boli horké a vídavám ich aj v našich lesov. Vraj podporujú trávenie. Aj my by sme sa mali vrátiť do našej najlepšej lekárne...

Obrázok blogu

Čakal som, že Ho Či Min sa nebude tešiť úcte, ale mýlil som sa. Jeho busty boli bežne dostať v potravinách.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Park v Phan Tiet. AK ste sledovali moje predošlé vietnamské blogy, už viete, akí sú v aranžovaní flóry majstri.

Obrázok blogu

Drevená napodobnenina kostry nejakého dávneho zvieraťa vo vestibule budhistického chrámu.

Obrázok blogu

Napriek dlho trvajňucemu obdobiu socializmu sa 70% obyvateľstva hlási k budhistickej viere, 10% ku katolíckej a 5% k protestantskej. Všetky chrámy, ktoré som však navštívil, boli v dosť zúboženom stave.

Obrázok blogu

Svetlo v chráme...

Obrázok blogu

Sušenie ulovených plodov mora. V pozadí "strašidelný" dom.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Neodpustil som si tieto dve fotky, tak krásne znázorňujúce tvár Vietnamu s pozostatkami socializmu

Obrázok blogu

Phan Tiet počas obeda.

Obrázok blogu

Aby niečo ulovili, sú schopní plaviť sa aj v orechovej škrupine.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

A sme v prístave... (domáci cez cestu prali).

Obrázok blogu

Ulica pokračuje, menia sa len dekoračné predmety na zábradlí...

Obrázok blogu

Rybár

Obrázok blogu

Občas musíte zísť z chodníka, aby ste im nevošli do "obeda". Ja som pri fotení šliapol do ryže, ktorú si sušili priamo pred domom. No čo vám budem hovoriť, babrák... :-)

Obrázok blogu

Nádherne silné a zdravé stromy poskytovali tak potrebný tieň pred úmorným slnkom.

Obrázok blogu

Nech sa páči, sadnite si a odpočinte si...


Buďte šťastní, Hirax


Pavel Baričák

Pavel Baričák

Bloger 
  • Počet článkov:  631
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Ľudia majú neuveriteľnú schopnosť pripísať všetko, čo bolo napísané autorovi, že to na vlastnej koži aj sám prežil. Prehliadajú schopnosť vnímania, pozorovania sveta a pretransformovania ho do viet s úmyslom pomôcť druhým. Ale na druhej strane sa mi dobre zaspáva s pomyslením, že ostatok sveta na mňa myslí. Cudzí ľudia o mne vedia všetko, teda aj to, čo neviem ani ja sám. Ďakujem im teda za ich všemocnú starostlivosť! Buďte všetci šťastní, prajem Vám to z celého môjho srdca. Hirax <a data-cke-saved-href="http://blueboard.cz/anketa_0.php?id=754643" href="http://blueboard.cz/anketa_0.php?id=754643">Anketa</a> od <a data-cke-saved-href="http://blueboard.cz/" href="http://blueboard.cz/">BlueBoard.cz</a> Zoznam autorových rubrík:  Vždy pripravený!Šlabikár šťastia 3.Šlabikár šťastia 1.Šlabikár šťastia 2.Vzťahy (Úvahy)Tak plače a smeje sa životZachráňte malého Paľka!Po stopách komediantaSárka Ráchel BaričákováSex (Úvahy)NEVERŠOVAČKY (Básne)PRÍBEH MUŽA (Básne a piesne)SEKUNDU PRED ZBLÁZNENÍM (RománKÝM NÁS LÁSKA NEROZDELÍ (RománRAZ AJ V PEKLE VYJDE SLNKO/RomČESKÁ REPUBLIKA (CESTOPIS)EGYPT (Cestopis)Ekvádor (Cestopis)ETIÓPIA (Cestopis)FRANCÚZSKO (Cestopis)INDIA (Cestopis)JORDÁNSKO (CESTOPIS)KOSTARIKA (Cestopis)Mexiko (Cestopis)Nový Zéland (Cestopis)PANAMA (Cestopis)POĽSKO (Cestopis)SLOVENSKO (Cestopis)THAJSKO (Cestopis)USA (Cestopis)VIETNAM (CESTOPIS)

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu