reklama

Hlupáci nie a nie vyhynúť

Začiatok mája bol na Spiši poznačený početnými lesnými požiarmi. Ide o dlhodobý trend, ktorý je v podstate len logickým vyústením toho, čo sa deje na celom Slovensku už od februára. Len čo zlezie z prvých strání sneh, hlupáci so zápalkami sa vyžívajú v realizovaní svojej nebezpečnej úchylky.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (26)

A dnes podvečer, keď by to už hádam naozaj nik nečakal, sa jeden z nich zobudil na okraji nášho mesta a vystavil svoju hlúposť na obdiv obyvateľom mesta, okoloidúcim vodičom a najmä hasičom, ktorí si to určite vychutnali.

Keď sa to deje vo februári, marci, odsudzujem to, ale v podstate ma to nerozhádže, už som si za tie roky zvykol. Príroda ešte spí a škody na nej sú minimálne. Dnes však už kvitnú čremchy okolo potoka, pri ktorom šialenec škrtol zápalkou.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

V teplých dňoch všetko vo veľkom kvitne, hmyz lieta vzrušený opojnými vôňami a chuťami a normálni ľudia sú nasýtení radosťou z prichádzajúcej jari. Hlupákom však chýba zápach dymu, spáleniska, žiara ohňa.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Pokúšam sa vžiť do kože človeka, ktorý spôsobí takúto spúšť. Čo má v hlave takýto hlupáčik. Čo ho naučili v škole? Čo si odniesol z rodinného prostredia?

Obrázok blogu

Pre stratenú duševnú rovnováhu jediného hlupáka zahynie za pár minút rozvíjajúci sa život v podobe množstva organizmov, o ktorých prevažná časť tejto spoločnosti ani len netuší. Zrejme aj preto je tento zlozvyk všeobecne tolerovaný a prehliadaný.

Obrázok blogu

Je to podobné porušovanie zákona, aké sa deje v tejto spoločnosti v mnohých podobách nespočetne krát. Vidíme to denne v podobe nepreberného množstva odpadu, vyrúbaných drevín, prehrabávaných kontajnerov, chodcov na cyklistických chodníkoch, hormonálne narušených majiteľov nadupaných vozidiel. Hlúpe zlo má tisíce podôb.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Toto je naozaj len jedna z nich, no v kontexte dnešného dňa hádam tá najhoršia.

Obrázok blogu

Hľadel som na hasičov, pohybujúcich sa v kúdoloch dymu. Viem, že je to povolanie ako každé iné, ale prečo musia títo chlapi, manželia a otcovia, riskovať zdravie a život aj kvôli hlupákom?

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Hasiči pomaly dohasili, plamene zmĺkli, požiarisko prestalo dymiť. Ostala ďalšia vypálená plocha na prírode i svedomí spoločnosti. Popri tohtoročných stovkách vypálených hektárov na celom Spiši zrejme len zanedbateľná epizóda. Dúfam, že tohto roku už naozaj posledná.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Foto M. Barlog

Milan Barlog

Milan Barlog

Bloger 
  • Počet článkov:  308
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Starnúci muž s očami dieťaťa a dušou pubertiaka, ekológ. Zoznam autorových rubrík:  Z prírodyZápisník strážcuKrajinaAlternatívyÚletySúkromnéČierna kronika

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu