reklama

Náš život a "Veľký príbeh"

Život. Ten môj, váš, život mladého študenta, ktorý túži spoznávať svet; život dieťata, ktorý mu niekto berie ešte pred tým ako sa chúďa stihne narodiť. Život, ktorý žijeme... bez toho, aby sme si ho boli vedomí. Entita, ktorej vznik je aj dnešnej modernej-vedeckej spoločnosti stále nejasný (alebo nepochopený?).

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Príbeh. Dobrodružstvo je jeho hnacia sila, dej je jeho klavitatívny znak a cieľ neodmysliteľná časť. Kapitola za kapitolou, deň za dňom, strana za stanou... Stačí otočiť stranu, začať novú kapitolu, nebáť sa riskovať. Prázdnich strán je dosť, pero a atrament sú pripravené... zmizík neexistuje.

Život je príbeh! Všetci žijeme ten svoj a predsa prežívame jeden spoločný. C.S.Lewis hovorí, ústami Johna Eldredga, o akomsi Veľkom príbehu! My, sme ho nezačali... ale náš príbeh sa stal jeho neodmysliteľnou súčasťou. Eldredge píše o troch dejstvách tohto Veľkého príbehu:

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prvé dejstvo: pád anjelov, sme osobne nezažili, a predsa sa nás týka osobnešie ako by sme si na prvý pohľad mysleli. Dobro a zlo. Ale dokázalo by zlo existovať bez dobra, bez toho aby mu predchádzalo nekonečné dobro? Konať dobro pre dobro samotné a nie preto, aby sme z neho mali úžitok, poučil nás Kant. Dalo by sa ale konať aj zlo, pre zlo samé? Určite nie! Keby nasledovalo jedno zlo za druhým, neprávosť za neprávosťou, po čase by nezostalo nič iné ako... Ani neviem ako to nazvať. Niečo bez života, formy či príčiny. Príčinou zla je dobro - bez tejto príčiny by neexistovalo. S toho mi ako laikovi logicky vyplývajú tieto dve veci: 1) Dobro tu bolo oveľa skôr ako zlo; a 2) Zlo nemôže dobro nikdy definitívne poraziť (...ba práve naopak).

Druhé dejstvo: svet, v ktorom žijeme. Svet, ktorý je zároveň globálnym frontom, na ktorom sa denno denne od jeho stvorenia bojuje o pravdu. Pravdu, ktorá nám bola daná, ale mi sme ju neprijali. Nechali sme sa ukecať,... zradili sme,... a takto padamé dodnes. Pravdu sme začali prispôsobovať našim potrebám. Niektorí dokonca, v boji o pravdu, uzatvorili medzi sebou prímenie a toterujú si navzájom každý tú svoju. Iní prijímajú podozrivo lákavú pravdu tých druhých. Prestali hľadať, jednoducho sa iba prispôsobujú, nechavajú sa unášať prúdom davu. Ale ako nám bolo povedané už dávno: "Hľadajte pravdu a tá vás oslobodí." Ale ktorá "pravda", zo širokého sortimentu dnešnej doby, sa najviac podobá tej Pravde, ktorú už dávno naši predkovia zradili? Máme slobodnú vôľu - nič nám teda nebráni hľadať ju. Ale musíme mať otvorené nielen oči ale aj srdce:-).

Tretie dejstvo: posledný súd a opätovné prinavrátenie Pravdy tomuto svetu. Lewis v jednej zo svojich kních prezentuje takúto úvahu:"Keď si predstavíme čas ako čiaru - čo je dobré prirovnanie,pretože oddiely času nasledujú jeden za druhým a žiadny z nich nemôžeexistovať súčasne s druhým, tj. v čase neexistuje šírka, iba dĺžka -mali by sme pravdepodobne premýšľať o večnosti ako o ploche alebotelese."

Čo k tomu ešte dodať? Stokrát počuté pojmy ako nebo, peklo, očistec, telo či duša (duch). Existuje život po smrti, ak áno, ako to potom bude všetko vyzerať? Otázky, ku ktorých zodpovedaniu je potrebná istá dávka viery. Ale viery v čo alebo lepšie v koho (Koho:-))? Pri otázkach viery musíme ale splniť dve dôležité podmienky a to: 1) byť úprimný (k sebe samému aj iným) a 2) ísť do hĺbky (dôsledkov). Nikdy nemôžeme zostať pri povrchu. V dnešnej dobe je všetko zahalené v hrubom obale. Podľa mňa slúži hlavne na to, aby 1) nedošlo k odhalenie samotnej podstaty veci pod obalom alebo 2) aby sme sa "nikdy" k samotnej podstate radšej nedoslali. Pravdu v obale (v dnešnej spoločnosti) ťažko nenájdeme.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Kniha "Veľký príbeh" od Johna Eldredgea prezentuje život človeka ako príbeh, ktorý je neodmysliteľnou súčasťou väčšieho príbehu. A práve s vidinou tohto Veľkého príbehu by sme mali prežívať ten náš, v ktorom dokážeme listovať iba my samy.

Jakub Betinský

Jakub Betinský

Bloger 
  • Počet článkov:  69
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Chodím stopom. Mám rád bezdomovcov a dobrú muziku. Viem byť sarkastický a občas pôsobím neisto. Chcem sa veľa naučiť a preto píšem. Quem te Deus esse Jussit, et humana qua parte locatus es in re, Disce. (Parsius, Satiry) Zoznam autorových rubrík:  OČAMI, KTORÉ VIDIA EIFFELOVKUSTOPÁROV SPRIEVODCA PO SLOVENSSPOLOČENSKÝ DŽOJNTHLASY ULICECESTA TAM A SPAŤNezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu