reklama

Expedícia - Ukrajina, Černobyl 2008 (I)

Dobrodužstvo s väčšou dávkou rizika, oblasti kam sa bežne nechodí, hrobové ticho ... to je zakázaná zóna.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (32)

Ľudia si o Černobyle myslia kadečo aj ja som prečítal množstvo článkov a internetových diskusií, niekedy však čítať pre poznanie nestačí. Minulý rok som sa rozhodol zorganizovať expedíciu do tejto oblasti. Nebudem tajiť, že je nesmierne komplikované získať čo i len dvoch ľudí ktorí by mali záujem zúčastniť sa tejto akcie so mnou. Na internetových fórach som hľadal ľudí od začiatku decembra. Z dvatsiatich ostali dvaja, Tomáš a Braňo. Rozhodli sme, išlo sa 10.5.2008.

Colnica Przemyśl

Nikdy som nebol na Ukrajine, navyše sme cestovali mojim autom a na 3000km cestu sa bolo treba pripraviť. Informácie o cestách a ich kvalite boli rôzne, neodradilo ma to a rozhodol som sa naplánovať trasu cez Poľsko smerom na Ľvov, Rivna, Žytomyr, Kyjev. Dobrým nápadom boli vysielačky, ktoré sme všade brali sebou, chalani zisťovali na hraniciach situáciu a dostával som informácie kedy sa drať dopredu (každý sa predbiehal a slovenská ŠPZ kričala na všetkých, teda nás každý bral s rezervou). Po štyroch hodinách čakania sme sa dostali k colníkovi a vyplnili cestovné karty, povinnosť každého cudzinca - nesmiete ich stratiť. Hneď za colnicou som predbehol dvestometrovú radu ktorá čakala na vypustenie na Ukrajinu. Naozaj som nevedel že ešte aj tam máme čakať :) Na poslednej kontrole bola stará ošarpaná brána, kde nás zastavili vojaci - kontrola preukazov a ide sa. Museli sme sa ponáhľat aby nás nedobehol niekto s tej pobrnkávajúcej rady za nami.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na Ľvov !

Bez navigačného systému s Ukrajinskou mapou by sme sa nikam nedostali. Cesta bola jasne daná, jednoduchá a jamovitá. Prekvapili nás asfaltové retardéry bez upozornenia - hlavne ten prvý kde sme si zalietali. V prvých dedinách bola povolená 30tka. Na Ukrajine nie je vždy jednoznačne daný začiatok ani koniec dediny, značky niekedy chýbali. Tomáš nepostrehol začiatok dediny a valil po už pomerne dobrej "diaľnici" 120. Policajti. Ale príjemní policajti... Chalani nerozumeli skoro nič a tak som sa posadil do starého moskviča ja. "Kto má peniaze, na Ukrajine rozhoduje" - zavelil policajt. Dobre, Tomáš bol o 200 hrivien ľahší, bez bločku samozrejme. Pred Ľvovom sme sa prestriedali a navigácia mi neskoro oznámila odbočku na mestský obchvat smerom na Kyjev. Skončili sme v totálnom zákaku na mestskej tržnici v centre. Nejaká babka mi chcela predať kapustu ale nemal som chuť. Úplný zázrak bola zmenáreň, ktorú som objavil pri našom neúmyselnom stanovisku. Zamenili sme peniaze a cez mestské uličky budované kockovou dlažbou, v totálne dezolátnom stave, sme sa drali von z mesta. Nikdy nechoďte autom do Ľvova, moje odporúčanie na základe kontroly geometrie vozidla.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Kyjev, mesto bohatých

Cestou do Kyjeva nás zastavili ešte trikrát, bola to však len všeobecná kontrola dokladov a otázky, kam ideme a prečo. Počas celej cesty Ukrajinou som nevidel nikoho na osobnom aute so západnou ŠPZ. Samozrejme že sme priťahovali pozornosť a preto nás zastavovala skoro každá hliadka, ale peniaze nedostali. Do Kyjeva sme prišli okolo desiatej večer, celým mestom sa niesla vlna osláv ukončenia druhej svetovej vojny a boli tam rôzne obchádzky. Braňo to na križovatke vzdal a že šoférovať nebude, bol som rád - zajazdiť si v tom meste bol pre mňa taký pompézny zážitok ... je tam vysoká tolerancia, namiesto dvoch nakreslených pruhov idú autá v štyroch, po chodníkoch, na červenú. Ale neťukli sme sa s nikým, je tam tolerancia vodičov ako nikde.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Benzínová pumpa - raj západného motoristu

Čím bližšie ku Rusku, tým lacnejší benzín, v priemere okolo 18 korún za liter kvalitného naturalu. Na každej pumpe bola príjemná obsluha, poumývali aj okná a svetlá za drobné. Kartou sa však platit nedalo, len v Kyjeve.

Slavutich a stretnutie so sprievodcom Mitchom

Nad ránom som zamieril smerom na Bielorusko, kde približne 10 kilometrov od hraníc leží mesto Slavutich, väčšina ľudí tam žije presídlená z neďalekej Pripjate. Náš hotel bol prestavaný z bývalej nemocnice a bolo tam len zopár hostí. Príjemné prostredie, pomerne komfortná izba ale studená voda. Dospávali sme celú cestu a pred obedom sme sa rozhodli vyraziť do centra. Prekvapil ma široký výber potravín a najmä morského mäsa. Okrem zbežných potravín som kúpil aj klasickú Coca Colu v sklenenej fľaši - chutila inak a predsa to bol originál? Veďla hotela sme objavili vojenskú základňu, ktorá slúžila stále ako požiarna a radiačná jednotka pre Černobyľ, podľa slov jej veliteľa ktorého sa Braňo pýtal či tam môže fotiť. Poobede nastal čas na stretnutie sa s našim sprievodcom po Černobylskej zóne. Mitch, ako sme ho volali, je Ukrajinec pracujúci pre medzinárodnú spoločnosť projektujúcu nový sarkofág. Pracuje v elektrárni a vo voľnom čase sa živí ako sprievodca, možno by mu postačilo len to sprevádzanie, za exkurziu požadoval pomerne slušný obnos, na vybavenie exkurzie som ho musel požiadať o špeciálne povolenie z elektrárne, mali sme záujem vidieť toho viac...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Život v meste Slavutich

Obrázok blogu

Z popola starého sme vybudovali nový svet.

Obrázok blogu

Poobede nám Mitch ukázal internetovú kaviareň, nákupné centrum a reštauráciu. Hodina internetovania stála 4 koruny, obed sme si vychutnali za 100, chalani objednali boršč. V reštaurácii sme zistili že sa posunul čas o hodinu dopredu :) predtým som si myslel že sa posúva až v Moskve. V nákupnom centre bol aj elektrodom úplne rovnaký ako tie naše, čosi som tam aj nafilmoval kým ma nechytili. Ceny elektroniky sú však vyššie ako u nás ! Za to ceny piva, vodky a cigariet v mestskej samoobsluhe boli vynikajúce (nepijem a nefajčím). Podvečer sa začali zhromažďovať v priľahlom parku a námestí skupiny teens, ktorí popíjali pivko s originálnym názvom Slavutich, ba dokonca pili aj baby, ženy klebetili s deťmi v kočíku a pivkom na lavičke. Dali sme sa do reči s jednou skupinkou, najviac zhovorčivý bol 25 ročný Denis ktorý sa neostýchal povedať aj pár vecí na kameru. Tam i na celej Ukrajine žijú zhovorčíví bežní ľudia a nás Slovákov berú ako družný národ. Od Denisa som sa dozvedel množstvo vecí o Ukrajine, ich spôsoboch, živote i samotnej elektrárni.

((video))

V druhej časti nájdete - Černobyľská elektráreň, Pripjať, mesto Černobyľ (viac fotiek)

Matej Bórik

Matej Bórik

Bloger 
  • Počet článkov:  150
  •  | 
  • Páči sa:  5x

Žijem v Martine a pracujem ako konzultant pre komunikačné stratégie a marketing v združení METRO, ktoré som založil v roku 2013. Našou misiou je poskytovať pomoc neziskovým organizáciám, iniciatívam a podnikateľom pri realizácii projektov. Zoznam autorových rubrík:  technikamarketingkomentáresci-fi ?svetprávovedavšeobecnesúkromnézakázané

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu