reklama

Sulík: treba plán na zavedenie koruny. Klaus: my ju našťastie máme.

Pripraviť sa na plán B a to priame zavedenie koruny, začína byť jasné aj slovenským politikom. Česká republika má našťastie Václava Klausa, ktorý už dlhodobo vzdoruje európskemu centralizmu. Pred rokom ho na vystúpení v EP vypískali. Môže byť rád, že ho násilne nevyviedli. Bude táto neznášanlivosť aj voči slovensku? (video).

Písmo: A- | A+
Diskusia  (84)

Tlačová agentúra SITA dnes priniesla krátku správu o úvahách Richarda Sulíka, ktoré smerujú k zavedeniu plánu na vzkriesenie koruny. Sulík, Mikloš a určite aj ďalší politici vedia o tom, čo sa stane ak euro padne. Vôbec nie sme na to pripravení a proces zavedenia starej meny by nás vyšiel draho, navyše by to spôsobilo mnoho komplikácií. Pripraviť sa rozhodne treba. Myšlienka eura je naozaj dobrá a mala (mohla) by pokračovať.

V septembri 2010 mal Václav Klaus prejav na Univerzite Johnsa Hopkinsa vo Washingtone. Tu priamo kritizoval centralizmus únie a spomenul aj samotné euro, od ktorého sa očakávalo niečo úplne iné, ako v súčasnosti je. Nepopiera však prijatie eura v Česku, iba tvrdí, že aktuálne je tento krok nevýhodný. Súčasná kríza nebola podľa Klausa výsledkom zlyhania trhov, ale výsledkom zlyhania vlády, ktorá mala neskromné ambície. Píše magazín aktuálne.cz.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Klausove úprimné názory nie je potrebné bližšie vysvetľovať. Súvislosti zistíte priamo z videa. Zhrnul ich vo svojom emotívnom prejave v Európskom parlamente v roku 2009. Potlesk, ale aj bukot, pískanie a spoločný odchod. Takto vyzerajú ľudia, ktorí rozhodujú o primárnych otázkach fungovania európy. Prezident už nie je žiadna autorita.

Krátky prepis: Dnešný systém rozhodovania v EU je niečim iným, ako v histórii preverenou a osvedčenou parlamentnou demokraciou. V obvyklom systéme je koalícia a opozícia. Ale to, pokiaľ sa nemýlim, v EP nie je. Tu je presadzovaná iba jedna alternatíva a ten kto uvažuje inak, je považovaný za odporcu integrácie. V našej časti Európy sme ešte nedávno žili v politickom systéme, kde bola akákoľvek iná alternatíva neprípustná a kde preto žiadna parlamentná opozícia neexistovala. Získali sme trpkú skúsenosť, že tam kde nie je opozícia, stráca sa sloboda. Je tu rozhodovanie nevolených ale vyvolených.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Späť ale k otázke zavedenia koruny. Je vysoký predpoklad, že Slovensko sa nedostane do podobnej krízy ako má Grécko, Španielsko a iné krajiny. Všetko je otázka nastavenia rozpočtu a ekonomického myslenia politikov. V prvom rade nepodvádzať s HDP a nevytvárať si umelé nezvládnuteľné ciele. Stiahnuť nás môžu predovšetkým trhy a euro samotné. Sme malá krajina na to, aby sme mohli rozhodovať a priamo ovplyvňovať dianie prostredníctvom zástupcov v EP. Výhodou je záložný plán.

Euro bolo (je) pre nás výhodné. Kedy by ste začali uvažovať nad návratom ku korune? Čo by sa muselo stať?

Matej Bórik

Matej Bórik

Bloger 
  • Počet článkov:  150
  •  | 
  • Páči sa:  5x

Žijem v Martine a pracujem ako konzultant pre komunikačné stratégie a marketing v združení METRO, ktoré som založil v roku 2013. Našou misiou je poskytovať pomoc neziskovým organizáciám, iniciatívam a podnikateľom pri realizácii projektov. Zoznam autorových rubrík:  technikamarketingkomentáresci-fi ?svetprávovedavšeobecnesúkromnézakázané

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu