reklama

Čo v sebe skrýva kompaktný fotoaparát Sony DSC-W150 ?

Tento rodinný kompakt patril medzi pomerne dobre predávané modely v roku 2008, kedy Sony uviedlo radu Cyber-Shot W. Fotoaparát v článku prešiel intenzívnym testovaním v rukách bežného používateľa. Po dvoch rokoch prestal pracovať. Chybou bola oxidácia i znečistenie, za ktoré čiastočne môže asi aj Sony. Pri demontáži boli zistené výrobné nedostatky, ktoré tomu mohli teoreticky zabrániť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (15)
Obrázok blogu

Sony DSC-W150 je vybavený 1/2,5 palcovým 8,3 Mpx snímačom. Vďaka nemu umožňuje fotiť až v rozlíšení 3264 x 2448. Bežnému používateľovi bude stačiť 1920 x 1080, čo bol aj čiastočne dobrý marketingový ťah. Kto mal v roku 2008 fotoaparát s Full HD, mal istú papierovú výhodu (i keď toto rozlíšenie samo o sebe nebolo ničím výnimočné).

Nová rada W a jej nasledovníci (napríklad DSC W170,W210,W350 aj zrkadlovky A700, A900,...) sú vybavené procesorom BIONZ, ktorý dokáže spracovávať formát RAW a má vylepšené pracovanie so sériovým snímaním a vysokým ISO. Fotoaparát je vybavený aj optickým stabilizátorom. 2,7 palcová obrazovka má 230 000 pixelov (oproti W120 a 130, ktoré majú len 115 000). Mimochodom, model W130 sa vôbec nevyplatil, pretože sa dalo doplatiť pár eur a mali ste úplne inú triedu (W150). Cena sa od roku 2008 pohybovala od 250 eur a klesala až na 150, za čo si ho dnes môžete kúpiť vo výpredaji.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Základné parametre:

Efektívny počet pixlov: 8,1 Mpx

Optický zoom: 5x

Ohnisková vzdialenosť: 30 až 150 mm

Makro: od 10 cm

ISO: 80, 100, 200, 400, 800, 1600, 3200

Rýchlosť uzávierky: 1/4 - 1/1600 s

Clona: F3,3 - F8

Typ pamäťovej karty: Memory Stick Duo, PRO Duo, PRO-HG Duo

Video režim: 640 x 480 - 30 a 16,6 sn./s, 320 x 240 - 8,3 sn./s ( MPEG1 so zvukom)

Vstavaná pamäť: 15 MB

Zaujímavosťou je že Sony mohlo vybaviť tento (aj iné rady W) podporou ukladania do formátu RAW, no nevybavili. Zrejme by to bolo pre rodinných fotografov zbytočné.

Po dvoch rokoch odišiel na večné časy...

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Výrobca skladal tento fotoaparát naozaj komplikovane. Ultrazoom Sony H2 šiel rozmontovať rýchlo a dal by sa aj zložiť. Objektív, základná doska, kondenzátor a iné súčasti boli totiž vďaka miniaturizácii poprepájané tak, že pri jeho opätovnom skladaní bude okrem skrutiek potrebný aj kus pájky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Po odstránení displeja som už začal tušiť, čo spôsobilo nefunkčnosť fotoaparátu. Popri lacnom plastovom hľadáčiku, ktorý tam bol podľa mňa zbytočne, sa dostával do útrob fotoaparátu všetok bordel. Prach a nejaké väčšie súčasti (zrejme jedlo, omrvinky a pod...) prešli touto cestou až ku základnej doske. Rozklad bol neodkladný.

Obrázok blogu

Kto si všimne na základnej doske oxidáciu, má u mňa plus (fotografia v odkaze).

Následne som z tela vydoloval objektív, obrazový procesor a kondenzátor. Šróbovák potvrdil druhú chybu. Kondenzátor sa vôbec nenabíjal. Medzi jeho kontaktami bol zhluk prachu a pevných čiastočiek, ktoré tam pricestovali zvonka. Navyše je tento kondenzátor pochybnej výroby?

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Nemá riadne označenie a ani sa mi ho nepodarilo zistiť. Som si na 99% istý, že keby Sony nedávalo do tohto modelu hľadáčik mohol ešte fotoaparát fungovať, do tela by sa nedostali časti ktoré som tam našiel. Ďalšie napadnuteľné miesto bolo šasi pre batériu, cez otvory na zadnej strane sa znečisťovala predná strana pod kovovým krytom. Rovnako však musím napomenúť aj majiteľa - mal ho nosiť v púzdre a nenechať ho váľať niekde po sedačkách v aute. Vždy si k fotoaparátu vyberajte aj púzdro, je to nutnosť.

Obrázok blogu

Obrázok blogu

V prípade vady objektívu tento sa dá vymeniť. Po záruke by to však bola nerentabilná oprava z dôvodu ceny náhradného dielu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
Obrázok blogu

A tu už vidíme 1/2,5 palcový 8,3 Mpx CCD snímač.

Obrázok blogu
Matej Bórik

Matej Bórik

Bloger 
  • Počet článkov:  150
  •  | 
  • Páči sa:  5x

Žijem v Martine a pracujem ako konzultant pre komunikačné stratégie a marketing v združení METRO, ktoré som založil v roku 2013. Našou misiou je poskytovať pomoc neziskovým organizáciám, iniciatívam a podnikateľom pri realizácii projektov. Zoznam autorových rubrík:  technikamarketingkomentáresci-fi ?svetprávovedavšeobecnesúkromnézakázané

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu