reklama

Skinput: dotykový display priamo na dlani

Chris Harrison, vedec Pittsburghskej Univerzity Carnegie Mellon a Redmondský výskumný tým Desney Tan + Dan Morris z Microsoftu využili technológiu sledovania akustických signálov a mechanických vibrácii vo vnútri ľudského tela na výrobu prototypu Skinput - technika zo Star Treku sa stáva realitou.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (19)

Prototyp využíva projekčnú techniku a sleduje signály vytvárané poklepaním na pokožku. Zariadenie vyhodnocuje získané dáta pomocou senzorového poľa upevneného na ramene. Následne je pomocou projektora vyslaný obraz, ktorý označí aktívnu položku. Získavame tak v podstate aktívny display umiestnený na ľudskom tele.

Kvôli jednoduchému ovládaniu, uchyteniu projektora a pohyblivosti, bolo rameno najlepším miestom na umiestnenie prototypu Skinput. Ako premietacia plocha slúži dlaň alebo vnútorná strana ruky. Na presné fungovanie zariadenia musí byť koža hladká a nesmú byť na nej umiestnené iné predmety – napríklad hodinky. V momente kedy sa prst dotkne kože, začne zariadenie zachytávať signály šírené vo vnútri. Tieto sú prenášané najmä kosťami či tekutinami. Koža sa okrem toho začne pohybovať v smere od dotyku a vytvára vlny. Tieto pohyby sleduje vysokorýchlostná kamera. Na zachytenie signálov pre Skinput spočiatku používali bežné mikrofóny, stetoskopy a akcelerometre, ktoré však nemali dostatočnú citlivosť na analýzu signálov z ľudskej ruky. Preto nedosahoval Skinput optimálne výsledky.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Výskumný tým niektoré prvky čiastočne upravil – najmä zmenšili ich veľkosť a zvýšili citlivosť. Na testovanie prototypu bolo pozvaných trinásť ľudí rôznej vekovej skupiny s odlišnou stavbou tela. Pri experimente boli zistené rozdiely v príjme signálu v závislosti od dĺžky ruky a množstva tukového tkaniva a výslednej hodnoty BMI. V prípade dlane výsledky záviseli dokonca od dĺžky prstov (kostí), čo ovplyvňovalo príjem signálu pre senzory. V súčasnosti dokáže Skinput rozoznávať len jednoduché gestá dotykom a negatívom je aj obmedzenie v rámci ruky. Na druhej strane však zariadenie pracuje aj pri pohybe a dá sa vybaviť prenosnou batériou. V prípade ak podarí zmenšiť jeho veľkosť a zvýšiť presnosť, môžeme sa v budúcnosti tešiť na dotykové obrazovky priamo na našich rukách.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Viem si celkom dobre predstaviť, že pri súčasnom technickom pokroku a najmä rozvoji bezdrôtových a dotykových panelov budeme v priebehu desiatich rokov používať Skinput či podobné zariadenia v bežnej prevádzke. Projektor s kamerou sa bude nachádzať napríklad v okuliaroch a senzor na nejakom náramku. Vôbec nebudeme potrebovať mobil - video, obrázok či mms správu si prehliadneme priamo na dlani :)

Popis a fotografie zariadenia Skinput sa nachádzajú na internetovej stránke Chrisa Harrisona, kde uverejnil aj konkrétnu štúdiu s presným abstraktom a rôznymi špecifickými informáciami o novom prototype.

Matej Bórik

Matej Bórik

Bloger 
  • Počet článkov:  150
  •  | 
  • Páči sa:  5x

Žijem v Martine a pracujem ako konzultant pre komunikačné stratégie a marketing v združení METRO, ktoré som založil v roku 2013. Našou misiou je poskytovať pomoc neziskovým organizáciám, iniciatívam a podnikateľom pri realizácii projektov. Zoznam autorových rubrík:  technikamarketingkomentáresci-fi ?svetprávovedavšeobecnesúkromnézakázané

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu