reklama

danska folkhojskole reports

Vdaka stipendiu som sa dostala do Danska, na skolu ktorej forma je netradicna aj v severozapadnej Europe. Vola so to Folkhjskole a je to alternativa k predvysokoskolskemu studiu. Mladi Dani chodia do takejto skoly najst samych seba. Ja som si na takuto skolu prisla v prvom rade oddychnut od stereotypu slovenskej stredoskolacky.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)
ryslinge h jskole
ryslinge h jskole 

Nejdem opisovat cestu, ktorou som pred tyzdnom prisla do Ryslinge, maleho mestecka v strede ostrova Fyn. Take veci zaujimaju najma rodicov a kamaratov, ze si som dosla v pohode alebo nie. Pre sirsiu verejnost vsak trochu opisem ako vyzera taka folkhøjskole, nieco co sa nikde inde neda vidiet.

Folkhøjskole su formaskoly pre rozvoj osobnosti mladeho cloveka. Vacsina ludi si sem prisla oddychnut po absolvovani strednej skoly a zaroven hladat smer ktorym sa uberat v buducnosti. Su tu aj ludia vo veku, v ktorom sa u nas uz pomaly konci univerzita, okolo 23, ktori este ani nie su rozhodnoti ci na nejaku vysoku skolu pojdu. Nechavaju si cas na nove inspiracie a sny z detstva. U nas sa kladie velky doraz nato, aby cerstvy maturant hned spravil prijimacky na nejaku tu skolu a co najskor skoncit a zarabat velke peniaze.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Predmety si mozu vybrat sami ziaci. Vacsinou su to umelecky zamerane predmety ako dizajn, malovanie, fotografia... predmety, ktore pomozu sa trochu rozptylit. Rozptylenie to nie je iba chvilkove, vybavenie to ani nedovoluje. Je tu proste vsetko - tmava komora na vyvolavanie fotiek, krajcirska dielna, nahravacie studio, miestnost s hrnciarskymi kruhmi...vsetko na co si clovek spomenie. Byvame na internate, ktory je zariadeny velmi pohodlnym, domackym sposobom.

Pravdu povediac je to ako taky trojmesacny letny tabor, ktory moze mat na nasu buducnost nejaky vplyv, alebo aj nie. Ale zarucene fotky a pekne spomienky ostanu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

-musim sa ospravedlnit ze pisem bez diakritiky, tzv. majlovou recou, ale danske klavesnice nemaju nase makcene a dlzne, tak si nepomozem:)

v dalsich clankoch sa budem skor venovat veciam co tu spozorujem, nie zdlhavym opisom...toto bol taky kratsi uvod, kde sa vlastne nachadzam 

Zuzana Botiková

Zuzana Botiková

Bloger 
  • Počet článkov:  30
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Zmaturovaná a plná nápadov, ideálov a podobne. I don't want to achieve immortality through my work... I want to achieve it through not dying. :)(Woody Allen) Zoznam autorových rubrík:  Fajn akcieMusicSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu