reklama

Stárnutie

Je vedecky overeným faktom, že populácia Európy stárne. Európa sa hádam nie nadarmo sa volá Starý kontinent. Síce bilanciu Európy sa snažia vylepšovať silne katolícke krajiny, ako Poľsko či Litva, problém stárnutia obyvateľstva sa týka aj nášho malého Slovenska. Nikdy by som si však nepomyslela, že je to tak vážne. Dnešný zážitok z trolejbusu 208 ma však presvedčil o opaku.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
je možné že trolejbusy ovplyvňujú stárnutie obyvateľstva?
je možné že trolejbusy ovplyvňujú stárnutie obyvateľstva? 

Niekedy oveľa radšej nastupujem do preplnených mestských spojov, avšak nie preto, že sa rada oberám o pohodlie. Práve naopak, z mojej vlastnej pohodlnosti. V takom natlačenom trolejbuse sa nemusím báť o svoju stabilitu pri státí, niežeby som sa riadila heslom: Keď stojíte, držte sa! pravda je taká, že sa v tomto prípade nemám čoho držať. Vtedy je natlačený spoj celkom praktický, lebo nemám pri prudšom zabrzdení ani kam spadnúť. Hradba ľudských tiel ma zastaví. To ani nehovorím, že v takých preplnených spojoch mi nikdy nie je zima. A čo je najdôležitejšie, revízori nezdieľajú moje názory o pohodlí, a neradi sa tlačia len kvôli pár pokutám. To im za to nestojí.

S týmto dobrým pocitom som dnes ráno nastúpila do raňajšou špičkou preplnenej 208ičky. Do školy som už aj tak nestíhala, tak som si spríjemňovala čas obhliadaním sa naokolo a kontrolovaním si ruksaku, aby sa náhodou tlačiaci ľudia z dlhej chvíle v ňom nehrabali. Zrazu kde sa vzali, tam sa vzali, rebelantskí revízori, ktorí proti všetkým overeným metódam išli zrevidovať natlačený trolejbus.

"Dámy a páni, kontrola cestovných lístkov." s citom uvádzača v divadle, začali dvaja mocne stavaní ochrancovia zákona mestskej hromadnej dopravy vykonávať svoju povinnosť. Mňa s mojou ešte stále platnou električenkou mali odbavenú za tri sekundy, horšie to však bolo s mladým mužom čo stál za mnou. Napriek zhoršenému výhľadu sa mi naskytla možnosť pohľadu na divadelnú scénu hodnú úvodného uvítania. Medzi dvoma hlavnými hrdinami ( mladíkom a revízorom ) prebiehal takýto dialóg:

revízor: mladý môj, tento lístok ti už neplatí, nože mi daj občiansky preukaz nech ti vypíšem pokutu

mladík s výzorom na 18: ale ja žiadny občiansky preukaz nemám

revízor: ako to?

mladík: no ešte nemám dosť rokov, ešte mi ho nevydali, a ani peniaze nemám, mne mama nedáva len tak na pokuty

revízor: nepovedz, a ktorý si ročník narodenia?

mladík: '92 mám štrnásť.

revízor: kamarát, nehnevaj ma a ukáž mi občiansky!

Naveľa, naveľa, mladík svoj občiansky vytiahol a ukázalo sa, že už mu ťahá na sedemnásť. Revízor sa zasmial a povedal si pre seba, že keď pojde chlapec takýmto tempom, kým vystúpi bude mať aj dvadsaťdva. S úsmevom víťaza mu vypísal pokutu na 1400,-.Vidieť, že napriek tomu, že národ náš v niektorých prípadoch starne kozmickou rýchlosťou, určití jedinci to vedia prijať so šarmantným úsmevom na tvári a s bločkom na pokuty v ruke. Asi sa s takýmito prípadmi stretávajú častejšie než my, bežní smrteľníci.

Zuzana Botiková

Zuzana Botiková

Bloger 
  • Počet článkov:  30
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Zmaturovaná a plná nápadov, ideálov a podobne. I don't want to achieve immortality through my work... I want to achieve it through not dying. :)(Woody Allen) Zoznam autorových rubrík:  Fajn akcieMusicSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu