reklama

Rozprávka o Veľkom Rusku

Dobrá párty sa pripravuje s dostatočným predstihom. Kto bude po nej upratovať, to Putina netrápi.

Rozprávka o Veľkom Rusku
Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Nie nadarmo sa vraví, že zdochýnajúci kôň kope najviac. Takmer sedemdesiatnik Vladimí Putin má možno zvýšený cholesterol, možno mu skáče tlak, možno v noci behá na záchod, nespí, má veľa času na premýšľanie, bilancovanie. Jeho verní mu servírujú informácie tak, aby vedel všetko to, čo má vedieť – podľa nich. Každý má predsa nejaké záujmy, nedá sa im to mať za zlé a každý má tiež svoju pravdu, okrem toho, stokrát vyslovená lož sa stáva pravdou, ktorej uverí dokonca i ten, čo ju vymyslel!

Môžeme sa len domnievať, čomu naozaj verí posledný mohykán bojujúci do posledného dychu za ruský národ. Rozprávku o veľkom Rusku cical s materským mliekom. Prostonárodné povesti o zlých Mongoloch, Poliakoch, Francúzoch, Švédoch, - no dobre, skráťme to, pomaly každý veľký národ to skúsil a nepoučil sa, ešte aj dnes to skúšajú, schovaní za veľké skratky USA, NATO, EÚ a spol. – ho naučili, že keď sa chce, tak sa dá, lebo keď ide o obranu vlastného pieskového hradu, záujem o ochranu ihriska ide stranou.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Rusi veria v príbehy so šťastným koncom, hoci by drak polovicu postáv roztrhal na franforce, udatný Ivan mu určite zotne hlavu. Rozprávky sú ich najlepším vývozným artiklom, aj na domácej pôde sú Potemkinove dediny obľúbeným zdrojom informácií – lebo veď aj tak nie je o čom inom písať...  S informáciami musíte byť v Rusku sakra opatrní – vlastne všade na svete. Pravda je niečo, čomu málokto verí. Dnes už neplatí, že platí čierne na bielom, farba je v móde, ale rovnako tak aj dezinformácie, hoaxy, klamstvá... A zatiaľ v zemi, kde na jedného zabitého vojaka nečaká dôstojný pohreb s truhlou prekrytou zástavou a s pátosom prednesený prejav o odvahe, ale ďalší vojak v zálohe, sa len ťažko môžeme diviť, že mýty o opätovnom dobytí ruských krajín majú medzi postavičkami pohodlne rozvalenými na vankúšoch v rezidenciách na Borovickom vrchu takú silnú odozvu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Putin je tradicionalista. Urobí všetko pre to, aby obnovil Veľké Rusko. Putin je tiež moderný vládca. Rád by sa kamarátil s ostatnými „veľkáčmi“, ale ak sa im niečo nepáči, on sa im nebude ustavične prispôsobovať, dnes má predsa na svojej strane nové hračky a vystačí si aj sám. A je hrdý na vlastný individualizmus! Putin je tiež vizionár, ktorý vidí o sto rokov ďalej – ak bol niektorý z ruských vládcov hodný zapamätania, či už bol Veľký alebo Hrozný, on môže byť tiež. Urobí pre to všetko.

Dobrá párty sa pripravuje s dostatočným predstihom. Hlavne, aby si ju všetci zapamätali. Kto bude po nej upratovať, to Putina netrápi... Nás by malo. Nezatrhli sme mu ju včas. Pozvánky neprišli, nevadí, neostýchajme sa pridlho, čas je naším nepriateľom!

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Snáď sa ešte dá zabrániť tomu, aby široko-ďaleko zostali len črepy, ruiny a bezmocnosť.   

Photo by Felix Mittermeier on Unsplash

Adriana Boysová

Adriana Boysová

Bloger 
  • Počet článkov:  61
  •  | 
  • Páči sa:  381x

Hľadím na svet s dušou básnika, obozretnosťou matky, otvorenou mysľou cestovateľa, s láskou a pokorou, smädom po poznaní, občas na rozhraní, odvážne, hoc z času na čas nepripravená, som žena a v mojom tele nejedna je prítomná. Zoznam autorových rubrík:  SpoločnosťKultúraNezaradenéPrózaSúkromnéCestovanie

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu