reklama

Najväčší exportér ľavicových myšlienok do Česka

Kdeže Pellegrini, kdeže Bihariová. Ani ľavicoví mastodonti Blaha či Chmelár, ani progresívci á la Šimečka junior. Najväčším slovenským exportérom ľavicových myšlienok je R. Fico – bard slovenskej odnože sociálnej demokracie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Práve Fico bol dlhoročným a prominentným zahraničným hosťom zjazdov a programových konferencií ČSSD (Česká strana sociální demokracie). Jeho prejavy (takmer všetky sa dajú nájsť na inete)  boli plné priamočiarych vyhlásení a úderných výrokov, ktorými propagoval svoj ľavicový myšlienkový svet. Keď kamera švenkne do publika zloženého z funkcionárov aj radových členov ČSSD, tak sú často vidieť rozžiarené oči a prikyvujúce tváre, doslova dychtivé po každom rečníkovom slove. Často sa ozýval potlesk (niekedy takmer každú minútu!) a niekoľkokrát končil prejav „standing ovation“. Snaha napodobniť alebo importovať cca 12-ročné vládnutie slovenskej ľavice do Čiech bola na delegátoch priam očividná.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nezaškodí pripomenúť si viaceré výroky R. Fica, ktoré tak nadchli české ľavicové publikum, aj vzhľadom na silne ľavicovú orientáciu súčasného sveta.

rok 2018, mimoriadny zjazd ČSSD, Ficov prejav cca 12min / 8 potleskov
(v roku 2021 sa konal iba „on-line“ zjazd ČSSD a v roku 2019 bol zjazd bez účasti Roberta F.)

„...odmietam tie pravicové kecy, že vraj teraz máme šetriť, lebo sa nám darí a ešte máme viacej tým ľuďom brať, naopak (potlesk) teraz, keď sa tejto krajine darí  (...) treba ľuďom dávať. Tak poďme sa spolu baviť, čo by sme mohli vymyslieť...  čo ešte iné by sme mohli predstaviť slovenskej a českej verejnosti...“

SkryťVypnúť reklamu
reklama

„Musíme na Slovensku tlačiť na platy, na minimálnu mzdu, musíme byť samozrejme aj atraktívni pri spôsobe akým túto tému predávame (...) vyššie nočné príplatky (...) aj vyššie príplatky za prácu v sobotu, v nedeľu a štátne sviatky a keď chceme aby si tieto veci niekto všímal musíme vymýšľať aj iné spôsoby komunikácie....  a musíme ísť ďalej, zaviedli sme vlaky zadarmo, milión ľudí na Slovensku, dôchodcov a študentov cestuje zadarmo vo vlakoch (potlesk), zaplatili sme študentom na stredných školách a žiakom na základných školách komplet lyžiarske zájazdy, štát preplatil 1.3 milióna nocí penziónom, hotelom, všetci o tom vedia... Nebojme sa preto hľadať nové spôsoby, nové témy a najmä nové spôsoby ich prezentovania. (...) ja som sociálny demokrat a sa za to nehanbím...  vždy som bol orientovaný ľavicovo...“

SkryťVypnúť reklamu
reklama

... musíme byť atraktívnejší, ľavicovejší (..) aby sme opäť ako sociálna demokracia zvíťazili, možno aj pod heslom, že 'keď do pekla, tak na veľkom bielom koni'. A ja som pripravený na takomto veľkom bielom koni do toho pekla skočiť!”


rok 2017, 39. zjazd ČSSD, Ficov prejav cca 17 min / 16 potleskov, na konci „standing ovation“

„Sociálna demokracia musí byť viac sociálno-demokratickejšia, musí ísť viac doľava.“ (potlesk)

stredobodom záujmu sociálnej demokracie musí byť predovšetkým náš človek...“

„nepočúvajme tých mudrlantov, ktorí hovoria, že keď sa krajine darí tak poďme šetriť a dávajme peniaze do budúcnosti“

„.. zabudnime na to biblické, že kto do teba kameňom, ty do neho chlebom. Ja hovorím, kto do teba kameňom, ty do neho dvoma kameňmi.“ (videjko)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

ČSSD si najala Ficova volebního manažéra (...) čeká rychlou změnu dynamiky kampaně“ (echo24, 29.6.2017).
Volebné výsledky ČSDD sú dostupné tu. Mimochodom, práve strana ČSSD bude bojovať v októbrových voľbách o zotrvanie v českom parlamente.


rok 2015, 38. zjazd ČSSD, Ficov prejav cca 12 min /10 potleskov, na konci „standing ovation“

„Pristúpili sme k historicky najdynamickejšiemu zvyšovaniu minimálnej mzdy.“

„Dali sme študentom a dali sme dôchodcom zadarmo cestovanie vlakom.“

„čiže ideme ďalej, nehľadíme vôbec na to, čo kričia naši oponenti (..) My si naozaj myslíme, že ľudia si zaslúžia nielen istoty (...), ale zaslúžia si väčšiu mieru sociálnej starostlivosti. A toto je úloha sociálnej  demokracie.“

„A robíme, robíme veľmi veľmi tvrdo. Kdo nás vnímá, tak pochopiteľne vidí, čo sa na Slovensku deje.“

„A samozrejme musíme byť moderní. (..) aj preto sme dali na Slovensku vlaky zadarmo. Možno aj v tom sa prejavuje tá modernosť.“

rok 2013, 37. zjazd ČSSD, prejav R. Fica cca 18min / 7 potleskov

„Zarezali sme posvätnú kravu pravice – rovnú daň. Zarezali sme ju.“ (potlesk)

„sociálny demokrat musí byť vždy pripravený, v každom okamihu“

„Ak máme konsolidovať, konsolidujme predovšetkým na úkor tých, ktorí reálne finančné prostriedky majú.“ (..) „Peniaze treba hľadať tam, kde sú.“

„ .. a dnes, práve v hospodárskej kríze potrebuje svet, potrebuje Európa, štandardné sociálno-demokratické hodnoty a čím viac sa ich budeme držať, tým budeme úspešnejší...nielen na Slovensku, ale tiež v Českej republike a verím, že v každej krajine Európy a sveta. Ľavicové rozhodnutia, ešte viac ako doteraz.“ (potlesk)


rok 2011, 36. zjazd ČSSD, prejav R. Fica, cca 10 min / 8 potleskov

„Teraz to poviem normálnou sociálno-demokratickou rečou...  Náš pohľad je ísť do zdaňovania bohatých. Nesmie sa toho báť. A hovorme, že budeme chrániť obyčajných ľudí  (..) Dávajme ponuky verejnosti, odtadiaľ zoberme peniaze!“ (potlesk)


Súvisiace články: 

Komplexy Roberta F. – stručný prehľad (1-3)
M. Thatcherová o socialistoch a progresívnej ľavici

Roman Brandšteter

Roman Brandšteter

Bloger 
  • Počet článkov:  150
  •  | 
  • Páči sa:  27x

Člověk nemá zestárnout, dokud nezmoudří. (JW) ....... Cesta do pekla je dláždená tými najlepšími úmyslami. (anonym) ...... O mne: Introvert uprostred úžasne zaujímavého a súčasne trochu desivého sveta. Zoznam autorových rubrík:  SpoločnosťEurópska úniaNezaradenéFikcie a imaginácie"Rukoväť modernej ľavice"

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu