reklama

Toto ešte nie je ten článok, na ktorý čakáte

V pondelok 26.2.2018 doobeda bola už niekoľko desiatok minút po oznámení Kuciakovej vraždy médiám k dispozícii sexy verzia o jej spojitosti s pôsobením východoslovenskej vetvy talianskej mafie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (73)

Ako to už v situáciách akútneho šoku býva, okamžite sa pre svoju prvoplánovú zrozumiteľnosť a atraktívny príbeh ujala a vydržala žiť v médiách a verejnosti takmer dva týždne. Nekriticky a bez štipky profesionálneho odstupu si ju okamžite osvojila prakticky celá novinárska obec. Príbehu rozhodne nechýbali správne ingrediencie a načasovanie. Po niekoľkých desiatkach hodín už takmer nik nepochyboval, že za vraždou je ’Ndrangheta a čokoľvek iné spoločnosť odmietala počuť. S rovnakou razanciou, s akou bola prijatá verzia primárne šírená Tomom Nicholsonom bola o dva dni neskôr zúrivo a s niekedy až komickým a ničím nepodloženým podozrievaním zo spravodajských hier, či dokonca snahy parazitovať na Kuciakovej smrti odmietaná akákoľvek iná. Ibaže s pribúdajúcim časom a chladnutím horúcich hláv sa ukazuje, že pôvodná verzia má stále viac dier. Dnes už pripomína skutočne vydarený ementál. Do hry postupne vstupujú skutoční odborníci na taliansku mafiu a poukazujú na stále viac rozporov medzi vytúženými očakávaniami a realitou.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Do slovenských médií len pomaly a neochotne prenikajú aj iné názory a zdroje, ktoré usvedčujú mnohých kolegov z veľkých portálov z nedostatku kritického odstupu - no našťastie sa to každým dňom trocha mení k lepšiemu: rozumej, začína to byť oveľa bližšie realite. Je smutné, že situáciu musia zachraňovať české weby, alebo francúzske, či talianske médiá. Jedným z prvých veľkých mien citovaných na slovenských weboch bol Saviano: ide o spisovateľa a publicistu, ktorý sa téme dlho venuje a žije pod ochranou. Savianove vyjadrenia a citáty boli prinášané výhradne v podobe, ktorá podporovala pôvodnú verziu. Ibaže Saviano píše aj pre zahraničné médiá a napríklad v článku pre repubblica.it tvrdí aj veci, ktoré sa na Slovensku citujú o čosi ťažšie. Či vlastne radšej vôbec nie. Saviano napríklad tvrdí, že ide o neobvyklé správanie, pretože kalábrijská mafia sa vždy vyhýbala útokom na novinárov. “Poprava v byte a zastrelenie priateľky do hlavy je nekonzistentné s mafiánskou praxou, ktorá sa obvykle udeje na ulici, aby bola čo najviac verejná.” Pripúšťa že ak aj boli objednávateľmi Taliani, vykonával ju niekto iný. Používa pritom výraz Slovania, čím môže mať na mysli aj iných, ako Slovákov - lebo ani pre slovenskú mafiu nejde o typický spôsob vraždy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Expert na taliansku mafiu, kanadský univerzitný profesor Antonio Nicaso v rozhovore pre novinky.cz ide ešte ďalej: “´Ndrangheta nemá v úmysle používať násilie, má naopak ambície a taktiež schopnosť zachovávať si nenápadnosť. Je to spôsob, akým sa snaží fungovať v Taliansku aj inde vo svete. Takmer nikdy nezabíjajú dôležitých ľudí.” Nicaso neverí, že by smrť J. Kuciaka mala na svedomí práve ’Ndrangheta, ktorá sa podobným metódam úspešne vyhýba. „Vražda novinára znamená pre ’Ndranghetu zničiť všetko. Nemyslím si, že by na seba takto pútala pozornosť celého sveta. Oveľa pravdepodobnejšie je to, že tí, ktorí J. Kuciaka zabili, boli skorumpovaní Slováci, na machinácie ktorých novinár prišiel a ktorí sa vzápätí snažili preniesť podozrenie na ’Ndranghetu.“ Zrejme aj Antonio Nicaso hrá so mnou spravodajské hry, keď potvrdzuje moju viac ako týždeň starú verziu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A nielen talianski experti prinášajú iný pohľad na túto od prvého dňa jasnú kauzu. Starý pardál ktorý si poctivo odšlapal terén ako asi žiaden zo slovenských reportérov - Andrej Bán - o Talianoch z východu urobil skvelú reportáž, kde relativizuje démonický obraz Diega Rodu a ďalších. Veľmi úspešne. Takto sa robí reportáž a nie politika.

Politológ Martin Kugla uvádza v článku polemizujúcom s Nicholsonovou ultrarýchlou verziou zaujímavý údaj: “Na porovnanie – jediný realitný podvod (kauza Technopol) vyniesol skupine prepojenej na Kočnera sumu, ktorá prevyšuje nie že podvodom získané, ale komplet všetky štátne dotácie Talianom, o ktorých Kuciak v článku písal. Pre ´Ndranghetu takéto sumy ťažko môžu byť dôvodom na vraždu.” Kugla správne vyvodzuje že aj v iných parametroch verzia s Talianmi nesedí.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Kuciakov šéf Marek Vagovič v rozhovore pre iRozhlas.cz však naďalej neochvejne razí dva týždne starú teóriu a na legitímnu otázku, prečo teda na téme ’Ndranghety pracoval práve redaktor - junior Kuciak odpovedá: “Ján.. bol najschopnejší človek v našom tíme, jeden z najlepších investigatívnych novinárov vôbec na Slovensku.” Vagovič na tému Kuciaka ďalej uvádza: “Jano bol v novinárskej komunikácii veľmi opatrný a ak sa niekto dozvedel, že na tom pracuje musel to podľa mňa zistiť.. z komunikácie s políciou, prokuratúrou a súdmi.” Vagovič potom dokonca priamo obracia podozrenie na bezpečnostné zložky a únik informácií od nich k páchateľovi. V rozhovore pre Postoj dokonca explicitne tvrdí: “Ak teda unikla informácia, že na niečom takom pracuje, mohlo to byť z prostredia polície, prokuratúry a súdov na východe Slovenska.” Doslova absurdné a zlomyseľné je pritom vyhlásenie pre iRozhlas.cz na tému mojej spolupráce s Kuciakom: “Vôbec o tom neviem. Netuším, odkiaľ Radovan Bránik s touto verziou prišiel. Píše veľmi záhadne, náznakovo. Vôbec neviem, o čo tu ide - či je to nejaká spravodajská hra, alebo snaha odpútať pozornosť..Dokázať v jedinej odpovedi vyhlásiť že o niečom naozaj vôbec nič neviem a napriek tomu podstrčiť davu ničím neoverenú teóriu o spravodajskej hre, či odvádzaní pozornosti je.. odvádzaním pozornosti. Nie jediné a nie prvýkrát. Zo spravodajskej hry ho nepodozrievam.

A áno, o veci samotnej od začiatku píšem a hovorím náznakovo, záhadne. Má to dva dobré dôvody. Jedným je rešpekt k postupom vyšetrovaciemu tímu, zákonným termínom a dohodám. Druhým úplne jasný zámer ktorý sledujem od začiatku a ktorý bude zrejmý hneď potom, ako celú vec zverejním. Jednoducho netúžim po okamžitom úspechu a následnom konštatovaní že skutok sa nestal. Chcem aby bola vec úspešne vyšetrená a následne zverejnená. Ak sa to aj oficiálne vyšetriť nepodarí, vždy bude čas zverejniť to aj spolu so zlyhaním vyšetrovateľov. Chcem potom ukázať zlyhanie celého systému ktorého je talianska mafia na východe len čriepkom. Že niečo Vagovič nevie neznamená, že ide automaticky o konšpiráciu a spravodajskú hru. Od ľudí ktorí (správne) búšia do Fica kvôli rozširovaniu nepodložených konšpirácií by človek naozaj čakal trochu viac.

Skutočnosť je pritom bohužiaľ oveľa prozaickejšia a smutnejšia. Rozhodne nevzbudzuje také sympatie verejnosti, ako verzia so zlovoľným a tajuplným únikom zvnútra bezpečnostných zložiek a ani neposkytuje pohodlné vysvetlenie pre nepochopiteľný fakt, ako sa mohol Ján Kuciak nikým nekrytý a na vlastnú päsť bez vedomia kolegov a supervízie svojho šéfa Vagoviča opakovane vystaviť ohrozeniu života. Tých chýb je zadokumentovaných viacero a sú k dispozícii orgánom činným v trestnom konaní a zatiaľ nezverejniteľné. No keďže ma Vagovič viní že píšem veľmi záhadne a náznakovo, urobím jednu výnimku. Krátko po mojom prvom kontakte s Kuciakom sa Ján pokúsil 5.2.2018 získať dáta z príliš otvorených zdrojov a najneskôr vtedy na svoju hruď nechtiac zavesil veľký terč. To bola zrejme posledná šanca okamžite ho stiahnuť z obehu a dokončiť prácu na tom materiáli konečne ako tím - ibaže to by šéf “tímu” musel aspoň tušiť, že sa jeho najmladší redaktor nechtiac vystavuje enormnému riziku. Ako však neskôr vyplynulo z Vagovičovho rozhovoru pre Postoj, dozvedel sa o tomto ohrození bezpečnosti až po Kuciakovej smrti: “Dnes (1.3.2018) som sa dozvedel, že Jano Kuciak sa začiatkom februára anonymne prihlásil do diskusie na portáli Porada.sk, kde sa ľudia sťažovali na podnikateľa Diega Rodu, že im neplatí za prenájom pôdy. Prihlásil sa tam pod iným menom a žiadal ľudí, ktorí majú tento problém, aby mu poslali viac informácií na anonymný mail. S tým, že je novinár, ktorý sa tejto téme venuje.O pár otázok predtým si však úplne odporuje: “…zrazu sa vyrojilo kopec kamarátov, novinárov, ktorí údajne na tej kauze s Janom spolupracovali, počúvali sme rôznych analytikov, ktorí rozprávali nezmysly a všetko zahmlievali. Vedeli sme, že je to na nás, veď my sme ho najlepšie poznali, aj jeho prácu.” Nuž, zjavne nepoznali. A ani jeho prácu. Nechali ho v tom plávať a on robil najlepšie čo vedel netušiac, v akej krajine žije. Ján sa tam dokonca prihlásil pod vlastným menom (!). Kuciak zvyčajne skutočne postupoval obozretne, používal rôzne formy šifrovanej komunikácie a dodržiaval zásady bezpečnosti. Môžem zatiaľ uviesť že zvyčajne komunikoval cez aplikáciu Signal a okrem bežne obľúbených aplikácií používal aj AES Crypto. Chyby robí každý, ja som napríklad poslednú veľkú urobil pred dvoma dňami, kedy som dôležité dokumenty po náročnom rozhovore zabudol na stole v reštaurácii a potom som ich s čašníkom vyhrabával zo smetí. Keby som bol v redakcii svojim šéfom, rovno sa vyhodím - našťastie redakciu nemám. Chcieť od Kuciaka aby vždy všetko urobil dokonale a čakať, že sa ochráni sám bolo naivné. Rozširovať mýtus o jeho takmer nadľudských schopnostiach pri ochrane komunikácie je ale morálny gýč. Bolo na ostrieľaných senioroch aby dokázali odhadnúť riziko a nenachať ho padnúť.

Je pravdou, že o Kuciakovej aktivite bola bez pochybností informovaná Slovenská informačná služba a vôbec to nemusí - samozrejme aj môže - znamenať, že sa dopúšťala niečoho nelegálneho. Mali jednoducho rovnaký objekt záujmu a SIS si robila svoju prácu. Snaha niektorých novinárov získať oficiálne informácie od SIS a zverejniť ich je pritom úplne scestná - aj keby SIS chcela, zákon jej neumožňuje túto informáciu zverejniť a novinári to dobre vedia. Snažiť sa vyvolať kladením otázok na ktoré nemožno legálne odpovedať dojem, že tajná služba chce utajovaním živých spisov chrániť páchateľov trestného činu vraždy je zatiaľ prinajmenšom.. trápna. Rozhodne nepodložená čo i len náznakom dôkazov.

A nebyť indiskrécie ľudí zvnútra služby, nikdy by som to nevedel a bolo by to tak dobre.

Novinárov tiež vyrušila prítomnosť Krajmera na mieste činu. Mňa tiež, no nie z dôvodov ktoré boli medializované. Novinárka Petková z Trendu napríklad opakovane zarputilo tvrdila a s ňou ďalší kolegovia, že o tom, na čom pracoval Kuciak až do dňa vraždy “nikto” nevedel. Keby nebola situácia taká smutná a nevyžadovala istú pietu vo vyjadrovaní, dalo by sa na podobné “teórie” reagovať jadrnejšie. Vzhľadom na smutné dni túto hlúposť teda radšej nekomentujem. Policajti rovnako ako SIS o práci Kuciaka vedeli už viac než rok a priebežne ju pozorovali. A vôbec to nemusí - samozrejme aj môže - znamenať, že sa dopúšťali niečoho nelegálneho. Mali jednoducho rovnaký objekt záujmu. Tváriť sa že netušíme odkiaľ polícia vedela o Kuciakovej práci je nepoctivé. Lebo to až na úplných začiatočníkov vo fachu všetci až príliš dobre vieme.

A nebyť indiskrécie zvnútra polície, nikdy by som to nevedel a bolo by to tak dobre.

Je samozrejme veľmi pohodlné hádzať všetku zodpovednosť na políciu, SIS, mafiu a pritom nevidieť, že informácie o chode redakcií príslušníkom bezpečnostných zložiek dodávajú neraz práve samotní kolegovia venujúci sa investigatíve, odkázaní na insiderov a ich poznatky. V médiách to všetci dobre vedia, ale nepovedia, že každá silnejšia redakcia má minimálne jedného človeka zodpovedného za kontakt s ľuďmi ktorí by nám nič hovoriť nemali. Je to také naše malé špinavé mediálne tajomstvo. Radi odhaľujeme svinstvá politikov, tajných, či mafie, no nenávidíme tých čo poukážu na naše vlastné. A než by sme priznali, že aj medzi nami sú ľudia, ktorí ak chcú niečo nakúpiť, musia zas niečím zaplatiť - a všetci dobre vieme, že neplatia peniazmi - tak radšej splietame ničím nepodložené teórie o spravodajských hrách tých druhých. Veď kolegovia s nadštandardnými informáciami z prostredia polície a SIS nerobia vlastne nič zlé. Len občas položia otázku, na ktorú dostanú odpoveď. A potom zodpovedia otázku, ktorá zas zaujíma niekoho iného. Zo starostlivo a dlhodobo skladanej mozaiky drobných a zdanlivo nepodstatných informácií od desiatok zdrojov si analytici dokážu poskladať neuveriteľne presný obraz. Redakcie naozaj netreba odpočúvať a nasadzovať do nich kamery. Rozkrývajú sa samé netušiac, čo činia.

A nebyť indiskrécie zvnútra médií, nikdy by som to nevedel a bolo by to tak dobre.

Je vlastne celkom komické, že pri nahadzovaní špiny na sociálnych sieťach sa potom najviac snažia práve ľudia, ktorí sú považovaní za redakčné investigatívne esá a každý kto chce vedieť o fízloch niečo nové vie že sa musí obrátiť priamo na nich. V bezpečnostných kruhoch o nich kolujú legendy. Teraz v snahe zaplašiť pocity viny a blbý pocit zo seba hľadajú zástupnú obeť. To v lepšom prípade. V tom horšom dobre vedia, že už dávno prekročili neprekročiteľnú hranicu medzi úlohou novinára a úlohou, ktorá im neprináleží. A než by si to priznali znenávidia a opľujú zrkadlo, v ktorom sa odmietajú vidieť. Odo dňa zverejnenia rozhovoru 1.3.2018 až dodnes si dali tú námahu a prišli sa spýtať na dôkazy až dvaja novinári. Dvaja. Ostatní vystačia s tým že nechápu, nevedia, nikdy nepočuli, nerozumejú a určite sa mi nedá veriť, vypúšťam balóniky, odvádzam pozornosť od Ficových krvavých papŕč, nikdy mi nedôverovali a je to asi len spravodajská hra. Tlieskam. A sme v tom spiknutí s Kuglom, Bánom, Nicasom, Savianom a ďalšími ľuďmi, ktorých názory prinesiem v najbližích dňoch formou rozhovoru.

Na záver ešte raz Saviano: “Teraz všetci plačú pre Janka, statočného chlapca ktorého zabili. Ale kým sú novinári živí, na ich podporu sa nerobí nič. Dopúšťa sa, aby boli v izolácii, aby boli terčom ohovárania a urážok. Dokonca aj v Európe, tak ako v Latinskej Amerike je jediným podporovaným novinárom mŕtvy novinár.” Kto kedy povedal že keď spoločnosť zhnila zvnútra, akýmsi zázrakom sa vyhla médiám? Lebo nevyhla. Hoci to kritici iných zúrivo nechcú počuť a nazývajú to kolegialitou, oblúkom obchádzajúc kritiku kolegov. Nepekný trik.

Radovan Bránik

Radovan Bránik

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  209
  •  | 
  • Páči sa:  28x

Kontakt: +421 911 182 711Na tvorbe obsahu sa vzhľadom na citlivú povahu zverejnených materiálov a zvýšené riziko pre autora v ostatnom čase podieľa tím špecialistov na bezpečnosť a analýzu.Činnosť tímu možno zatiaľ podporiť nasledovnými formami.Prevodom na: IBAN: DE69 1001 1001 2627 6063 52PayPal: radovan.branik@gmail.comhttps://www.patreon.com/user?u=13711855Ďakujeme za vašu podporu. Zoznam autorových rubrík:  NevážnePolitikaSúkromnéO kríze a nešťastíOdborná problematikaZamyslenia písané pre RTVS

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu