reklama

Happy Hunger Games everyone! May the odds be ever in your favour!

Rekordy v predajnosti mesiac pred premiérou. Napäté očakávanie miliónov fanúšikov. Dohady o tom, aké to bude. Tisíce článkov na jedinú tému. Prečo? Lebo "Hunger Games" sa stali fenoménom. Fenoménom, ktorý šliape na päty Twillightu. To si dovoľ! Dokonca aj samotnú Kirsten to náramne prekvapilo a nejakému šikovnému fotografovi sa podarilo zachytiť jej vydesený výraz tváre. ;)

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Obrázok blogu

Deň pred premiérou u nás som si kúpila lístok na prvé premietanie. V pohode. Dostala som jedno z najlepších mieste v strede. Prečo? Pretože u nás z neznámych príčin HG hystériu nevyvolávajú. No a tak som v piatok sedela vo viac ako poloprázdnej kinosále s asi tridsiatimi ďalšími nadšencami. Z čoho dvaja to v štvrtine filmu zabalili a odišli. Nuž ale dobre, však proti gustu žiaden dišputát. Poďme teda na samotné hodnotenie filmu...

Niečo o dejovej línii a hereckom obsadení som už písala predtým, takže prejdem rovno na môj skromný a jasne vyhranený názor. :)

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V prvom rade sa musím posťažovať na moju chorobu z "povolania", pre ktorú si nemôžem prečítať knihu či pozrieť film bez toho, aby som si začala robiť poznámky. Máločo potom spracujem do naozajstnej recenzie, ale aj tak sa tohto zlozvyku neviem zbaviť.

A ako si tak sedím v tmavej kinosále, v titulkách sa miesto mena Gale objaví Hurikán. HURIKÁN!!! Chvíľu teda so sebou bojujem, že reku nebudem tu svietiť telefónom, ale na druhej strane som sa bála, že tento unikátny preklad zabudnem, takže som mobil nakoniec vytiahla a zaznačila si to.

Pozerám film ďalej, nikomu nič nerobím, keď tu zrazu vidím slovo REPRODROZD! Nie drozdajka, to znie moc pekne a nikomu to netrhá uši. Reprodrozd je to správne pomenovanie, ktoré treba použiť. A ani meno Rue nie je dosť cool, preložme to ako Ruota! Toľko k môjmu rozčarovaniu, už som pokojná. Prisahám! :)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Od filmu som sa snažila čakať čo najmenej, aby som nebola zase raz sklamaná. Veľké nádeje som vkladala len do Jennifer Lawrence stvárňujucej Katniss Everdeen. A rozhodne ma nesklamala. Úprimne a bez preháňania môžem prehlásiť, že Jennifer bola úžasná a verila som jej každý jeden pohyb či slovo!

Jennifer zažiarila a podmanila si davy ľudí. Niet teda divu, že teraz tvrdí, že "ľudia, ktorí ma zvykli na párty ignorovať sú teraz na mňa milí a bozkávajú mi zadok". :)

Z tých pramálo scén, ktoré si taký fešák, ako je Liam Hemsworth hrajúci Galea zaslúži, musím usúdiť, že dokonale zapadol do kontextu príbehu a verím, že nejedno dievča podľahlo jeho čaru. V dalších dvoch častiach by sme ho mali našťastie vidieť častejšie, takže som zvedavá, čo predvedie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Malá chuťovka pre fanúšičky ;)

Za to Josha Hutchersona sme videli požehnane v úlohe Peetu. Bohužial. Pre mňa je rozhodne najväčším sklamaním a nesplnením mojich predstáv, ktoré som si vytvorila pri čítaní knihy. Jeho herecký výkon mi prišiel nudný, jednotvárny a ani okom by som nemihla, keby ho niekto zabil. Hej, až tak ho nemám rada!

Ale na druhej strane Woody Harrelson v úlohe Haymitcha ma náramne potešil. Drsného chlapíka s dobrým srdcom stvárnil dokonale a povedala by som, že knižnej postave nie uškodil, ale ešte prilepšil.

Farebná Effi Trinket v podaní Elizabeth Banks bola tak ako sa patrí - farebná. :) A ešte panovačná a a trošku uškriekaná. Presne taká, aká mala byť, takže palec hore.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Konečne sa dostávame k môjmu miláčikovi Cinnovi, ktorého sa zhostil famózny Lenny Kravitz. Ak som zbožňovala Cinnu v knihe (čo som teda zbožňovala!), tak po filme ho zbožňujem minimálne dvojnásobne. "Je veľmi elegantný, veľmi tichý," hovorí Kravitz o Cinnovi. "Vie, čo robí. Je sebavedomý. Má veľké srdce. A mne sa proste páči ako sa pohybuje - veľmi uhladene."

Vždy pozitívne naladený Caesar Flickerman hraný Stanleym Tuccim taktiež nesklamal a zapôsobil ako človek, ktorého jednoducho musíte mať radi.

Donald Sutherland v úlohe Presidenta Snowa bol nenávidenia hodný. Takže svoju časť zvládol na jednotku.

Wes Bentley ako Seneca Crane si ma okamžite získal na svoju stranu. Pri záverečnej scéne s ním, kedy ho zavreli do miestnosti s otranými bobuľami, mi až srdce zastalo. Jednoduché a efektné. Tlieskam.

Súrodenci Cato a Clove sú vopred odsúdení na náš hnev. A podľa toho ich aj Alexander Ludwig a Isabelle Fuhrman zahrali. Hnevám sa na nich.

Zase raz na záver moja obľúbená maličká Rue. Amandlu Stenberg by som najradšej za jej zahranie vystískala. K Rue sa viaže najsmutnejšia scéna celého príbehu, ktorú ale film nedokázal obsiahnuť tak, ako to urobila autorka knihy. Slzy mi síce do očí vyšli, ale neplakala som ako pri knihe. O to lepšie pre môj make up, aspoň som nemala "pandie oči", ale čakala som, že scenáristi na nás citlivých babách nenechajú ani nitku suchú. No nič, však ešte nás čaká veľa úmrtí v ďalších častiach...

Na záver už len stručné zhrnutie dojmov. Film určite poteší každého fanúšika trilógie, ale mám pocit, že viac ho ocenia práve tí, ktorí knihy nepoznajú. Nemôžem povedať, že by som si pozeranie neužila, len mi jednoducho chýbalo to napätie, ktoré som prežívala pri obracaní stránok.

P.S. Pesnička, bez ktorej si HG neviem predstaviť :)

Barbara Brišová

Barbara Brišová

Bloger 
  • Počet článkov:  33
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Kto som a čo robím prezradia moje články :) Zoznam autorových rubrík:  DánskoZdravý životný štýlCestovanieFilmové recenzieKnižné recenzieDuševná očistaNezaraditeľné

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu