reklama

Pracovná disciplína

Dnes som sa zúčastnila protestnej akcie Babysitting day a pridala sa k stovkám učiteľov na Slovensku. Neľutujem svoje rozhodnutie a podporím svojich kolegov v akejkoľvek akcii, ak to znamená zmenu k  lepšiemu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (14)

Na vysokých a vyšších miestach sa riadne zapotili a vypustili do sveta tri slová: porušovanie pracovnej disciplíny. Nie som len učiteľkou a pracovnú disciplínu v ponímaní striktne vzdelávacieho procesu porušujem denne.

Som mamina. Ráno dobehne Erika, Klárka aj Magduška, Peťko, Sebko, Majko a stískajú ma už vo dverách. Štebocú, prekrikujú sa, kto zažil väčšie dobrodružstvo, komu čo psík roztrhol, komu ségra vzala sponku, babka kúpila čokoládu a na tréningu dal gól. Pohladiť po vláskoch, otvoriť fľašu s čajíkom, otvoriť keksík, vymeniť bombičku v pere, zaviazať šnúrky, skontrolovať šáliky, rukavičky a čiapky, pomôcť poskladať teplákovú súpravu a vyvesiť už stý obrázok pre pani učiteľku na výstavku.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Som zdravotná sestrička. Janka bolí bruško aj hlavička. Utekám po teplomer, varím mätový čaj a dávam drobca na gauč. Teplota je, či nie je, bruško bolí, nebolí, hlava tiež. Počkať hodinku? Volať rodičom? Priniesť vedierko pre prípad grckania? Telefonát rodičom, čakanie s dieťatkom na ich príchod, osobná angažovanosť a súcit s drobcom.

Som upratovačka. Koniec vyučovania. Upratovanie triedy, zametanie drobných papierikov po vystrihovaní snehových vločiek, umývanie lavíc po výtvarnej výchove, dôkladné vyčistenie fixkovej tabule, vykladanie stoličiek po zábudlivcoch.

Som komediant a herečka. Veď kto uverí, že prvý apríl je bláznivý, ak učiteľka nepríde s dvoma copíkmi a veľkými mašľami, strakato oblečená a namaľovaná? Kto uverí, že v trieda je zázračné miesto s tajomstvami ak sa tam nedá hrať na schovávačku? Kto uverí, že decká sa "vyparili", keď im trčia nohy spoza závesu a učiteľka ich v žiadnom prípade nemôže nájsť? Hrať, smiať sa, odbúrať strach a stres.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Som manažérka. Organizácia výletu mimo mesta. Uf! Autobus, miesto výletu, obsadenie autobusu ďalšími do počtu, zorganizovať dozor, program, papiere pre vedenie, pre rodičov, informované súhlasy, kartičky poistencov, rozpočet, výber peňazí, kvantá papierových vreckoviek, vlhkých vreckoviek, sáčkov na grcky, mentolové cukríky, náplaste, dezinfekcia, obväzy, nožnice, kontakty na rodičov, ...

Som ilustrátorka. Tie kvantá pamätníkov, keď sa decká dozvedia, že viete kresliť mimoňov :)

Som knihovníčka. V triede sú moje detské knihy, ktoré si môžu drobci kedykoľvek požičať a čítať, pokiaľ si stihnú urobiť svoju prácu skôr, alebo sa cez prestávku nudia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Som rodinný terapeut. "Pani učiteľka. Ten môj znova neplatí alimenty." "Pani učiteľka, malý bol cez víkend u otca. Neviem si s ním rady. Úplne znevažuje moju výchovu. Neviem, čo s ním." "Pani učiteľka. My si s tým deckom fakt nevieme rady. Ani po dobrom, ani po zlom. Poraďte. Na vás dá." "Pani učiteľka. Máme doma problém s babkou. Je ťažko chorá a malá to zle znáša." "Pani učiteľka..." Čo dodať?

Som žiak. Učím sa od detí, aký je svet krásny z ich pohľadu. Akú radosť vie spraviť darovaný obrázok, náramok či cukrík. Deti sú skvelí učitelia.

Som učiteľka. Som všetko, na čo si len spomeniete. Proste to mám v krvi, po mojej maminke. Kto ju pozná, dá mi za pravdu. Milujem byť učiteľkou a vlastne všetkým tým, čím som. Nie som robot, ktorému naprogramujú prácu a ide za cieľom "cez mŕtvoly". Som človek a učím ľudí. Majú svoje radosti aj starosti. Svoje boje a víťazstvá so šnúrkami, s písmenkami, s číslami aj pastelkami. Učíme sa navzájom. Či sa učíme, alebo nie. Porušujem pracovnú disciplínu, ak to všetko vnímam takto? Ak áno, som mizerná učiteľka. 

Miriam Bzdilíková

Miriam Bzdilíková

Bloger 
  • Počet článkov:  46
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som mamina, manželka, učiteľka a amatérska redaktorka miestnych bezplatných novín. Milujem život a všetko s ním spojené. Zoznam autorových rubrík:  Zo školkej katedryPrežitéšpáranie do politikySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu