reklama

Kin-ball na Oreší

Pohybová aktivita má vo výchovno-vzdelávacej činnosti ŠKD nezastupiteľné miesto. Dôvodom je skutočnosť, že vyučovací proces vyvoláva v deťoch psychickú a fyzickú únavu, ktorá sa výrazne prejavuje u detí z prvého stupňa.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Pohyb je pre správny vývoj detí nesmierne dôležitý. Túto skutočnosť si uvedomujeme aj v našom školskom klube detí, preto sme hľadali niečo nové, čo by deti oslovilo, kde by sa rozhýbali a kde by mohli rozvíjať spoluprácu. A tak sme začiatkom roka 2019 „objavili“ kin-ball. Táto hra vznikla v roku 1986 v Kanade, no dosiaľ je na Slovensku málo známa. Kin-ball je športová hra pre kolektív detí (ale aj pre mládež a dospelých), nesie v sebe myšlienku fair play a spolupráce. Je to dynamická hra, ktorá psychologicky podnecuje jednotlivca na pohyb, a zároveň je to hra motivujúca a zábavná. Kin-ball má svoje zastúpenie v mnohých štátoch celého sveta a zaznamenáva veľa úspechov v práci pedagógov i trénerov. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Na Slovensku zastrešuje kin-ball Ideálna Mládežnícka Aktivita. Vo februári 2019 prijal naše pozvanie tajomník IMA Mgr. Aurel Bitter a prišiel do našej školy, aby deťom v školskom klube detí predstavil kin-ball a vysvetlil jeho pravidlá. Deti mali zároveň možnosť vyskúšať si túto hru, v ktorej sú v neustálom pohybe tri štvorčlenné družstvá. Kin-ball zaujal – deti boli doslova nadšené. Nás vychovávateľov potešil nielen záujem detí o pohyb, ale aj široké využitie lopty. Hoci má priemer 1,22 m, pán Bitter nám ukázal rôzne aktivity, ktoré sa dajú s loptou realizovať v školskej telocvični s prakticky akýmkoľvek počtom detí. Deti boli motivované hýbať sa a z tohto pohybu mali radosť. A o to v kin-balle ide! 

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Pedagógovia zo ZŠ s MŠ Orešie spolu s lektormi na záver vzdelávania Kin-ball I
Pedagógovia zo ZŠ s MŠ Orešie spolu s lektormi na záver vzdelávania Kin-ball I 

Motivovaní záujmom detí sme sa spolu s kolegyňou Mgr. Jankou Sabolovou zúčastnili v apríli 2019 vzdelávania Kin-ball I organizovaného OZ Ideálna Mládežnícka Aktivita. Počas dvoch dní sme sa oboznámili s pravidlami hry nielen teoreticky, ale aj prakticky – aktívnou a naozaj veľmi intenzívnou hrou. A tak jedinou prekážkou začať s kin-ballom na našej škole bolo získanie lopty, ktorá nepatrí k tým najlacnejším. Kolegyňa Mgr. Kristínka Habová vypracovala žiadosť o grant Nadácie Volkswagen Slovakia. Projekt je zameraný na deti v školskom klube detí a potom aj na žiakov základnej školy. Jeho cieľom a vlastne aj cieľom kin-ballu samotného je boj s lenivosťou, nudou, stresom, neschopnosťou komunikácie a nezdravým životným štýlom. Sme veľmi radi, že sa nám podarilo uspieť a vďaka finančnej podpore Nadácie Volkswagen Slovakia sme mohli zakúpiť športové potreby na kin-ball. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Na jeseň 2019 sme teda zakúpili športové potreby a kin-ball postupne využívame v školskom klube detí v rámci rekreačnej činnosti a telesnej, zdravotnej a pohybovej tematickej oblasti výchovy. Chceme deťom vytvoriť priestor pre kin-ball v školskom klube detí a v budúcnosti aj v krúžkovej činnosti, prípadne aj na hodinách telesnej výchovy. Dobrým štartom pre motivovanie detí na samostatný krúžok kin-ballu bola aj aktívna účasť žiakov z druhého stupňa na tréningu kin-ballu začiatkom decembra 2019. 

Obrázok blogu

Ďakujeme Nadácii Volkswagen Slovakia za podporu nášho projektu Kin-ball ideal activity.

Mgr. Kristína Habová, Dušan Caja
vychovávatelia, ZŠ s MŠ, Orešie 3, Pezinok

Dušan Caja

Dušan Caja

Bloger 
  • Počet článkov:  40
  •  | 
  • Páči sa:  8x

Zaujímam sa o dejiny môjho rodného Cífera a životné osudy jeho minulých obyvateľov - známych, ale aj tých menej známych. Okrem toho milujem hudbu a rád čítam. Zoznam autorových rubrík:  Z dejín CíferaPamätná kniha obce CíferŽidia v CíferiKronika ľudovej školy v CíferiNezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu