V byte sa vtedy rozhostí nezvyčajné ticho a mier, nikto nikoho neokrikuje, aby si švihol, lebo kvôli nemu zmešká do práce. Po návrate z rannej prechádzky so psom si prisuniem kreslo bližšie ku stolu, do hriankovača vložím po dva krajce chleba, odchlipnem si z cejlonského čaju, dolejem do neho mlieko a pustím si niečo od Yardbirds. A potom už len sedím, opekám ďalšie toasty, natieram ich tenkou vrstvičkou hriešne nezdravého živočíšneho masla a pomarančovým džemom. Privriem oči a prenesiem sa do Londýna šesťdesiatych rokov. Atmosféra ako vystrihnutá z rozprávania mojej mamy, ktorá strávila v Londýne dva najlepšie a najkrajšie roky svojho života, ako sama zvykne hovoriť. Okrem Žltej ponorky, platne The Beatles, ktorá v tom roku vyšla, hrôzostrašne ilustrovaných kvartetových kariet a veľkého oranžového budíka si stadiaľ doniesla aj niekoľko zaujímavých receptov. Takto sa pomarančový džem natrvalo uhniezdil v našej rodinnej kuchárskej knihe. Vyskúšajte. Možno podľahnete jeho chuti na prvýkrát.
Suroviny
Na skúšobnú dávku vám postačí kilo očistených pomarančov, voda (závisí na šťavnatosti pomarančov, ak použijete dostatočne šťavnaté, vodu netreba), trištvrte kila cukru a Gelfix (ak použijete Gelfix 2:1, stačí väčšinou 1-2 dcl vody). Gelfix je dôležitá ingrediencia, obsahuje totiž pektín, vďaka ktorému džem zrôsolovatie. Oproti originálnemu receptu, kde sa vyžaduje ovocie celé, aj so šupou a kôstkami, som pristúpil na miernu inováciu. Prinútil ma k tomu fakt, že ovocie sa do našich obchodov dostáva po dôkladnom kúpeli v rôznych chemicky upravených tekutinách, takže je lepšie sa zbaviť jeho prirodzeného obalu. Navyše, džem po takomto zásahu do pôvodnej receptúry stratí svoju prenikavo pikantnú horkú príchuť, čo mu podľa mojej mienky nijako neuškodí. Kto by napriek tomu prahol po horkosti, môže časť pomarančov nahradiť grapefruitmi.
Príprava
Ovocie (zbavené šupy) pokrájame na drobné kocôčky, jednu polovicu rozmixujeme, druhú vložíme do širokej plytkej rajnice s vodou a cukrom. Po 10 minútach varenia pridáme zvyšok pomarančovej hmoty. Ešte predtým však z nej za kalíšok odoberieme, aby bolo v čom rozmiešať Gelfix. Vlejeme do vriacej, bublajúcej váry, ktorú asi po minúte nato stiahneme z plameňa. Horúcim pomarančovým džemom plníme dôkladne vysterilizované poháriky, zaviečkujeme ich a postavíme hore dnom. Svoj výtvor môžeme ochutnať hneď na druhý deň, lepšie je však nechať ho aspoň týždeň odstáť.

Poznámka: Špecialistom, ktorí uprednostňujú skôr vláčnejšiu konzistenciu a nepotrpia si na kúsky ovocia v džeme, odporúčam, aby rozmixovali celú dávku pomarančov. Ostatné body postupu zostávajú nezmenené. Na prípravu sú vhodné taktiež ďalšie citrusy ako mandarínky či grepy, ktoré možno primiešať k pomarančom. Džem sa najviac hodí na hrianky z celozrnného chleba. Ako prílohu odporúčam niektorý druh čierneho „breakfast“ čaju s trochou smotany alebo mlieka.
