Pochopil som až vtedy, keď som uvidelpovestnú vstupnú bránu - známy symbol pivovaru, ktorý sa objavuje na každej pivnejetikete. Portál pochádza z roku 1892 a je postavený podľa návrhu staviteľa E.Klotza.

Pokiaľ sa nevykašlete na prehliadkupivovaru a nezapadnete hneď po vstupe do areálu mamutej krčmy Na Spilce, mali byste najprv zamieriť do Návštevníckeho centra, kde si kúpite lístky naprehliadku. Návštevnícke centrum je čerstvo zrekonštruovaná budova bývalých chladiacich“stokov” z roku 1868.

Dominantou vstupnej haly je model pivovaru z prelomu 19.a 20. storočia. Nájdete tu sadrového sladovníka ako kuká do mladinového kotla aleboza stolom sediacu figurínu vysmiateho pivovarníckeho roboša, ktorý sa právechystá si dať na obed klobásu.

V stanovenú hodinu si vás prevezmesprievodkyňa a po krátkom úvode o jedinečnosti spoločnosti SAB Miller, kampatrí aj Prazdroj, si vás odvedie na stanovište pivovarského autobusu, ktorývás, pomerne nelogicky, dovezie k záverečnému bodu výroby piva – do stáčiarne.

Stáčiareň je takmer funglovka, patrí knajmodernejším v Európe a má kapacitu 120 000 fliaš za hodinu. V čase, keď sme tam boli my, robili pravidelnú údržbu a očistu, takže sme stáčanienevideli. Za to sme sa mohli z vrchu cez sklo pokochať plebejskými zamestnankyňami stáčiarne, ktoré šudlili handričkami nerezové zariadenia. Hotová zoologickázáhrada.

Potom vás autobus zavezie k budove novejexpozície Pilsner Urquell. Sprievodkyňa vás naženie do najväčšieho osobnéhovýťahu v Českej republike, v panoramatickom otočnom kine si kuknete film ovýrobe plzenského piva a vo vedľajšej “zmyslovej” expozícii si pozriete a akchcete, aj ochutnáte, všetky suroviny používané pri výrobe piva (jačmeň, naklíčenýjačmeň, jačmenné klíčky, chmeľové pelety a v „mikroskope“ si môžetepozrieť animované pivovarnícke kvasinky).


Prejdete do expozície varenia piva, kde uvidíte, ako vyzerala stará varňa zozačiatku 20. storočia a nahliadnete aj do svätyne pivovaru – modernej varne zroku 2004. Medené kotly na varenie mladiny sú skutočne sexy, aj keď ich erotika sa môže niekomu zdať prvoplánová:

Tu treba poznamenať, že technologický postupvarenia plzenského piva sa nepoužíva v žiadnom inom veľkom európskom pivovare.
Nasleduje hala slávy - expozícia umiestnená vo varni z 19. storočia je venovanáhistórii pivovaru a pamätným míľnikom z obdobia vzniku a expanzie pivovaru.
Pomaly sa dostávate k vyvrcholeniu celejexkurzie – do časti pivovarských pivníc, kde sa dodnes pre porovnanie a kvôlinávštevníkom pivovaru vyrába pivo klasickým spôsobom – kvasením v drevenýchotvorených kadiach a zretím v ležiackych sudoch. Celá sieť pivníc má takmerdeväť kilometrov, je ručne vytesaná do pieskovcového podložia v hĺbke 12 až21metrov (s výkopom sa začalo v roku 1840).



Na záver vám ponúknu dve deci nefiltrovanéhoa nepasterizovaného piva. Skutočný pivársky zážitok!
Ja som bol po tom jednom poháriku piva taký na pivo nadržaný, že ma musel Libor držať, aby som hneď nezapadol do krčmy Na spilce, ktorá je súčasťou areálu. Čo ma na koniec trocha odradilo, bola jej veľkosť: 550 miest! Ak by ste to lákadlo predsa len nezvládli, tu je súčasná ponuka pív: samozrejme Pilsner Urquell, Gambrinus 12°, Master tmavý 18°, Master polotmavý 13°, Kozel tmavý 10° a ... nealkoholické pivo Radegast Birell.

Restaurace Na spilce
Návštevu plzenského pivovaruvrelo odporúčam, dokonca aj so školopovinnými deťmi.
Podrobnosti o prehliadke pivovaru (otváracie hodiny, ceny lístkov, si pozritena tejtostránke)
Vchod do pivovaru nájdete na ulici UPrazdroje 64/7.