reklama

Hokej - prúser, alebo životodarná sprcha.

Treba jednoznačne povedať že tieto MS skončili pre Slovensko neúspechom, blamážou a hanbou. V roku 2002 sme boli majstri sveta, teraz sme bojovali o záchranu v elitnej skupine. Úprimne - som rád, že to takto dopadlo. Ak by sme totiž postúpili aspoň do štvrťfinále (načo tento mančaft mal) tak by sa to zasa nejako zamietlo pod koberec. Takto sa aspoň všetko ukázalo v plnej nahote. Možno teraz je ten najvhodnejší čas na nejakú zmenu. Skúsme ísť po rade.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (12)

1) Naša extraliga nedosahuje úroveň súťaží v krajinách s ktorými sa chceme merať. Čo s tým? Ak sa nemýlim, Švédi mali svojho času podobný problém, najlepší im poutekali do NHL, mladších nemal kto ťahať. Ale potom, ako už nenašli uplatnenie v NHL,resp tesne pred koncom aktívnej kariéry, vracali sa do svojich materských klubov a zvyšovali ich úroveň. Samozrejme že to súvisí aj s ekonomikou, ale keď to dokázali v Skalici... (Malá vsuvka. Pred časom sme zorganizovali turnaj v minihokeji pre prváčikov a druháčikov a ceny prišiel odovzdať práve Pálffy a Hecl. Keby ste videli ako tie decká mohli na Žigovi oči nechať... tomuto sa vraví výchova príkladom) Bolo by fajn prehovoriť aj ďaľších našich nech ešte potiahnu sezónu, dve vo svojich kluboch, efekt by to určite malo. Ale ak si správne pamätám, tak počas lock-out-u v NHL, boli naši diváci práve na zámorské hviezdy agresívny. Špeciálne si pamätám na Petra Bondru, ktorého diváci v NR pourážali ako sa dalo. Toho Bondru, ktorého všetci oslavovali ako strelca víťazného gólu v Göteborgu. Poznáte to heslo: Nehádžte perly sviniam?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

2) Naša hokejová diplomacia zlyhala na celej čiare. Teraz ani tak nemyslím na nekontumácia zápasu s Nemeckom, ale skôr neschopnosť nájsť slovenskému týmu prijateľných súperov počas celého roka. Nepodarilo sa presadiť náš vstup do Final Four, na Davosov a Tatranský pohár chodia mančafty druhého a tretieho sledu, dva prípravné zápasy so Slovinskom a v Kanade už nič... Úprimne, toto dokážem vybaviť aj ja.

3) Mládež... toto je a bude alfou a omegou. niečo som na túto tému už napísal tu. Hokej je a bude jedným z najdrahších športov. Kopec deciek jednoducho nemá šancu ho hrať, pretože to rodičia nie sú schopní utiahnuť. Možno ešte horšie je ale to, že napr. časy tréningov (bez výnimky) nedovoľujú hrať aj tým deťom, ktorých rodičia by to aj utiahli. Kluby radšej prenajmú ľad partiám rekreačných hráčov. Je z toho zisk a košeľa bola vždy bližšie ako kabát. Ale úplne najhoršie na tom je to, že deti rodičov ktorí by to utiahli, a ktorí by to aj časovo zvládli nemajú kde hrať. V Bratislave sú 3 zimné štadióny. Skúste si predstaviť, kde má hrať hokej decko napr. Petržalky, Vrakune, nebodaj Rovinky, alebo Malaciek... Mission impossible... Hlavne že zväz chystá stvabu nového štadióna za 4 miliardy. Prečo??? Tak postavme nejakú menšiu halu za povedzme za 2 miliardy, alebo za tie dve miliardy kráľovsky zrekonštrujme starý zimák a za zvyšok postavme po celom Slovensku zopár malých hál, takých aké postavil Majo Gáborík v Trenčíne (nech mu to pán boh vynahradí na deťoch...). Zaplaťme deťom profesionálnych trénerov, motivujme ich, nechajme ich hrať a hrať sa (vôbec to nie je také samozrejmé ako sa zdá), podporujme ich. Veď sa choďťe pozrieť medzi paneláky, decká naháňajú tenisové loptičky s hokejkami medzi každým druhým. Fakt by nestálo za to, skúsiť to??? Keď počúvam svojich kolegov, koľko sa do hokeja investuje v Slovinsku, alebo Maďarsku, tak mi ide mráz po chrbte... Ak sa všetci rýchlo nespamätáme, tak sa môže stať, že v tej novej, nezmyselne drahej, na nezmyselnom mieste, za nezmysených podmienok postavenej hale nebude mať kto hrať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

4) Spor Šťastný - Široký bol sebaznižujúci. Nejdem obhajovať Širokého, keď tvrdí že mu ide o hokej, neverím ani prd. Ide mu len o vlastnú sebaprezentáciu, víziu ďaľších kšeftov a kupovanie si odpustkov a za svoju minulosť. Ale ani Šťastný by nebol - podľa mňa - asi tá najlepšia voľba (pozri tu a tu). Nie som naivný, viem, že na ulici nenájdem sedem statočných, ktorí náš hokej vytrhnú z biedy, ale pohľadajme takých, ktorí keď už budú pri tom válove, aspoň nebudú mlaskať.

5) Príprava tohto konkrétneho mužstva... Ja teda nie som tréner, ale myslím si, že mužstvo sa má budovať akosi koncepčne, celoročne. Škoda že sa zavrhla idea letných kempov, škoda že nebudovala kostar mančaftu priebežne, škoda že sa nehralo viac medzištátnych zápasov... Len ešte jednu vetu na Šuplerovu obhajobu. Po našom zlate sa v jeho lesku vyhrieval kde-kto a prisvojoval si nejaké zásluhy. Bolo by pekné svinstvo, keby ten prúser dostal vyžrať len Šupler. V tomto vynikol najmä V.Lukáč, ktorý všetku špinu hodil len na Šuplera, v nádeji, že si raz zasa niekto spomenie aj na neho. Preboha, dúfam, že nie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

6) Neustále sa tu podsúva akási teória, že za všetko môže jeden zápas s Nemeckom. Nie, nie a nie... Ak už sme prehrali s Nemeckom, tak sme mali získať aspoň bod s Fínskom. Mančaft, ktorý o sebe tvrdí, že patrí medzi elitnú sedmičku (btw, všade hovoria o elitnej šestke, o sedmičke sa hovorí len na Slovensku), musí predsa dokázať vyhrať aj nad súpermi ako USA, CAN, RUS, SWE, CZE, FIN...

Ako som už raz napísal: Do tej doby, dokiaľ bude hokej pre väčšinu zúčastnených len obchodom, popr. vhodným miestom na prezentáciu vlastnej osoby (však pán prezident...), dokiaľ sa nebude pracovať koncepčne a všetko sa nechá na strýčka náhodu, tak sa rozlúčme s tým, že slovenský hokej niekedy zopakuje zlato z Göteborgu. 

Peter Černák

Peter Černák

Bloger 
  • Počet článkov:  136
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som (skoro) 45-ročný (Preboha, to už naozaj???) normálny chlap, s normálne vyvinutým egom (t.j. myslím si o sebe, že som inteligentnejší,krajší a príťažlivejší ako zbytok tohto sveta) Zoznam autorových rubrík:  Chvála jedlaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu