V Nemecku v období špargle nájdete špeciálne menu úplne všade. A je jedno, či sa jedná o malú miestnu "hodpúdku", penzión, alebo päťhviezdičkový hotel. Špargľa sa v Nemecku pestuje a konzumuje vo veľkom. V sezóne (od polovice apríla do polovice júna) naozaj dostanete všade zopár základných variácii jej úpravy (najzákladnejšie je asi pol kila špargle s holandskou omáčkou a varenými zemiakmi za cenu od cca 5,- Eur vyššie)
A čo u nás? Špargľa sa vo veľkom pestuje na Záhorí, v Levároch, čo by kameňom dohodil. Napriek tomu nájsť špargľu na jedálničku je problém. Pri tom jej cena je u pestovateľa je asi o polovicu nižšia ako v obchode (cca 2,50 Eur za kg) a ako pravidelný odberateľ by som si určite vedel dohodnúť ešte lepšiu cenu. Jej príprava je jednoduchá a marža na porciu musí byť určite vyššia ako 150- 200 %...
Ibaže ono je asi jednoduchšie pripraviť zapekané kuracie prsia so syrom, alebo polievku z prášku, všakže...