Až raz mi - o veľa, veľa rokov neskôr - niekde v Taliansku naservírovali k môjmu obľúbenému lososu ( o tom ešte bude reč) aj nejakú zelenú hmotu, ktorá ale chutila úplne fantasticky. Odvtedy som sa zamiloval do špenátu. Pripravujem ho ako prílohu k rozličným jedlám na masle - čerstvý umytý špenát, hodíte na maslo a keď stratí približne 1/3 svojho objemu, je tak akurát na skus, alebo ako my mediteránci vravíme "al dente" - alebo ako "omáčku" k cestovinám ( aj špenátové lasagne ešte prídu na rad...)
Minule som niekde obajvil šalát z čerstvého špenátu a jeho chuť ma ohúrila. Jeho prípravu zvládne aj ten najväčší kuchynský analfabet a najmä muži mladších ročníkov by nimi mohli ohúriť svoje nádejné priateľky :-) (aj keď existuje riziko, že dotyčná slečna si po takejto predohre a následnej medzihre bude vyžadovať aj pokračovanie servírovania chuťových rozkoší, čo sa dá na chvíľu oddialiť ďaľšou medzihrou, ale do nekonečna to nezvládne nik... :-) )
Postup je jednoduchý: Čerstvý špenát umyjete a usušíte. Nijako ho tepelne neupravujeme!!! Voľne ho pohodíme na tanier, pridáme čerstvý, mladý hrášok (ak nie je k dispozícii, je možné použiť konzervovaný nejakej lepšej značky ale nikdy nie mrazený...) a kúsok syra (doporučujem Fetu, alebo Mozarellu). Celé to prelejeme troškou panenského olivového oleja a ... Hotovo!!! Prekvapivá chuť tohto šalátu vyplýva práve z jeho čerstvosti a preto venujte veľkú pozornosť nákupu špenátu (ak máte zahrádku, máte vyhrané...)
Čo dodať? Dobrú chuť...