Ak čítate tento článok, asi Vám chudnutie nie je až tak vzdialené. Dnešná doba totiž nič iné ani priniesť nemohla. V snahe zarobiť, sa všetci podnikatelia snažia priniesť svojim zákazníkom jedlá čo najchutnejšie a hlavne, čo najpohodlnejšie. Človek - spotrebiteľ má teda jedlo na svojom stole veľmi pohodlne a hlavne- je neskutočne chutné. Prečo som použil slovo neskutočne? Lebo je to tak! Rôzne dochucovadlá, zvýrazňovače chuti a špeciálne úpravy spôsobujú, že jedlo, ktoré dnešný človek konzumuje, chutí oveľa lepšie ako originál, z ktorého je, resp. by malo byť, pripravené. Určite poznáte džús, o ktorom aj moja mama tvrdila, že chutí jablkovejšie ako ozajstné jablko. Áno, rozhodne súhlasím. Všimnite si však jeho zloženie, len malá zmena chemického vzorca spôsobí, že sa dá použiť ako výborný čistiaci prostriedok podobnej vône.
Spomeňme teraz na chvíľu ,že to s prírodou nemá nič spoločné a vitamíny sú čiste syntetické a vychádzajme len z faktu, že tento džús naozaj naozaj chutí. Tak ako aj ostatné bežne dostupné polotovary. Zvýraznovače chuti však nespôsobujú len to, že sa vám tvorí Satinského „nebo v papuľke“ ale aj to, že váš organizmus nedokáže určiť, že má dosť. A to je základnou príčinou, prečo je stále viac a viac ľudí náchylných na obezitu. Žijeme totiž takú dobu. Vlastným, pohodlím a pôžitkom si zapríčiňujeme obezitu a privolávame chorobu. Tým však nechcem povedať, že máte ihneď prestať jesť všetky výdobytky moderného stravovania. To nie, len to proste majte na pamäti: Všetko je podvod len mlieko je voda...
Rozhodnutie schudnúť je veľmi vážne rozhodnutie, pretože to nie je len o tom, že si budete chvíľu upierať sladkosti, je to zmena životného štýlu. A verte mi, že to nie je jednoduchá zmena. Svet vám bude klásť rôzne prekážky v podobe zaužívaných zvykov, či prehreškov modernej doby proti zdravému životnému štýlu.
Vy máte však v rukách jeden veľmi dôležitý tromf. Rozhodli ste sa pre pózu zdravého životného štýlu. Nazval som to póza, pretože na začiatku to je len póza. Až neskôr, keď vy sami prijmete myšlienku zdravia a prijme ju aj vaše okolie, už môže hovoriť o životnom štýle. Je to ten najťažší prechod, ktorý musíte spraviť. Chudnutie samo o sebe je jednoduché, stačí proste menej energie prijať a viac spáliť. Čo je však veľmi ťažké, to je to prekonávanie životných nástrah v podobe chutných a ľahko dostupných jedál. Avšak dá sa to. Skvelým príkladom je môj kolega, jeho manželka je kuchárka a skvelá kuchárka. Neviem si predstaviť horšiu prekážku na ceste za štíhlou postavou. Napriek tomu, zhodil už takú váhu ako ja. (Až sa začínam obávať o svoju povesť samozvaného odborníka na chudnutie).
Jednoduchým trikom však môžete prekonať aj toto, proste sa staňte hrdým na to, že chudnete. Nesnažte sa to tajiť, vôbec to nemá cenu, práve naopak. Buďte hrdý na to, že VY si ten zákusok nedáte, že VY ide po schodoch a nie výťahom. Predstavujete zdravý životný śtýl, je teda prirodzené, že budete zdravo žiť a nemať nadváhu. Stotožnite sa s touto myšlienkou a máte to vyhrané. Predstavte si lekára, ktorý by Vám rozprával o rakovine pľú,c a pritom by držal v ústach cigaretu, asi by úspech nezožal. Ak sa aj ocitnete v situácií, že pred vás postavia výborný rezeň s hranolčekmi a vy neodoláte, tak to spravte s noblesou: „...áno dám si tento rezeň, napriek tomu že chudnem, ale predtým si prosím veľkú porciu surovej zeleniny...“ Potom zjedzte len polovicu rezňa a hranolky nechajte na tanieri. Budete sa možno chvíľu cítiť hladný, ale neskôr vás zaleje pocit blaha, že ste zvíťazili nad najťažším súperom nad samým sebou.
1. Naučte sa raňajkovať. Raňajky sa musia stať vaším hlavným jedlom.
2. Vždy, keď sa dá, jedzte zeleninu, pred mastnými jedlami vždy!!! najprv surovú zeleninu
3. Chudnete v noci, snažte sa večer po 18-tej už nejesť. Lepšie sa vyspíte a čo-to aj zhodíte.
4. Osvojte si pravidlo: Ak môžem stáť, budem chodiť. Ak môžem sedieť, budem stáť. Ak môžem ležať budem sedieť.
5. Ak aj spravíte prehrešok proti chudnutiu, nič si nevyčítajte, namiesto toho si zacvičte a poučte sa z toho.
6. Pred výberom každého jedla uvažujte... nič viac, len sa nad tým jedlom zamyslite.
Pár rád: