reklama

Dejiny najznámejšej fotky

Určite môžem povedať, že bez známej fotografie horlivého revolucionára Che Guevary, nemusel mať celosvetovú slávu. Aby sa stala symbolom modernej epochy, nestačí jedna bohatá biografia. Ale vznik tejto známej fotky môže byť plnohodnotnou legendou. V celom svete sa imidžmeikri učia tento príbeh naspamäť, pretože tá PR kampaň bola vynikajúca.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (59)
Obrázok blogu
(zdroj: yahoo.com)

Nájsť druhý podobný príklad nie je možné. Preto, aby sa z obrazu Che Guevaru urobila svetová značka rovnako známa aj na Západe aj v socialistických krajinách, vystačila jedna jediná fotka. Samozrejme, že bol aj úspešný vydavateľ, ktorý sa v pravom čase dovtípil ako sa smrť revolucionára v bolívijskom pralese môže stať pekným príbehom.

Nám veľmi známy obraz počas života Che, videlo len zopár ľudí. Havanský fotograf Alberto Corda odfotil revolucionára počas dosť tragickej udalosti. V marci 1960 prišiel Ernesto na výročie smrti tých, ktorí zahynuli počas výbuchu lode v prístave kubánskeho hlavného mesta. Corda vyfotil film a prišiel do redakcie časopisu, ale ako sa to často stáva, redaktori vybrali aktuálne fotografie namiesto geniálnej. Obraz nešiel do vydania a zostal len v archíve fotografa. Corda ho zavesil vo vlastnom ateliéri.

Sedem rokov videli fotografiu len hostia Alberta Cordu. Ale našiel sa človek, ktorý fotografiu ukázal všetkým. Corda sa stal osobným fotografom Fidela Castra a v roku 1967, už po smrti Che, prišiel k nemu cudzinec s odporučiacimi listami od Kubánskej vlády. Popýtal Cordu najlepšiu fotku Che Guevary a on ukázal na stenu vo svojom ateliéri. Hosť poprosil urobiť kópie a vzal so sebou zopár tých výtlačkov.

Tvár revolucionára s rozcuchanými vlasmi a vážnym pohľadom sa objavila na obálke vydaných denníkov Che Guevary. Samotné denníky nič hodnotné v sebe nemali: je to len suchý a krátky zoznam hlavných údajov o revolučnom tábore, ktorý môže zaujímať len historikov. Ale obal bol perfektný: od toho momentu vyzeral Che pre všetkých tak, ako ho odfotil Corda sedem rokov pred tým.

Pravdupovediac na fotografii Cordu sa revolucionár Che Guevara nepodobá na seba samého, najmä keď pozrieme na portréty Ernesta z kubánskeho obdobia.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu



Reportér v roku 1960 zachytil práve ten unikátny výraz, kedy Che vyzeral ako neprirodzený krásavec. Na známej fotke skoro vôbec nie je viditeľná brada, ktorú nosil revolucionár, pretože objektív pozeral na Ernesta zdola hore, keďže ho obyčajne fotili z boku a nedávali fotoaparát dole, pretože bol nízkej postavy. Na viacerých archívnych fotografiách má obyčajnú latino-americkú tvár, hoci za každým obrazom je cítiť nezvyčajnú energiu tohto človeka.

Gleb Chesnokov

Gleb Chesnokov

Bloger 
  • Počet článkov:  85
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Narodil som sa a vyrástol som. Zoznam autorových rubrík:  DenníkRuskoPolitikaSpoločnosťZamysleniaFotografieSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu