reklama

Cirkev. Vplyv na spoločnosť.

Šiesta časť publikácie "Vzťah Cirkvi a štátu v Rusku". Posilnenie statusu RPC v spoločenstve je možné nie len cestou zabezpečenia zákonodárnych privilégií alebo diskrimináciou iných náboženských organizácií – to všetko je len zabezpečenie lepších podmienok pre seba. Dôležitejšie sú praktické možnosti cirkvi zabezpečiť vplyv na spoločnosť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Obrázok blogu
(zdroj: Patriarchia.ru)

Najperspektívnejším smerom je zabezpečenie vstupu ku masmédiám, najmä ku televízii. V roku 2002 zaznela žiadosť cirkvi o svoju vlastnú televíziu. Predtým v spoločnosti prevládala najmä diskusia o morálnej stránke televízneho programu, teraz predseda vydavateľskej rady patriarchie ponúkol zriadiť v rámci RPC médiálny holding. On to chápal ako reorganizáciu vydavateľskej rady a založenie vlastnej televízie, vysielania, časopisov.„Keď je v Rusku 70% obyvateľov pravoslávnych, tak musia mať 70% televízneho vysielacieho času. My musíme takú úlohu postaviť pred poslancov, pretože sľubovali, že naše deti budú učiť náboženstvo a z televíznych obrazoviek vyhodia všetko, čo sa nám nepáči.“Samozrejme, že štát nedá RPC nieže 70%, ale ani len 7%. Okrem toho koncom roka 2002 bolo znížené vysielanie stanice „Radonež“ v štátnom rozhlase. „Radonež“ nie je štruktúrou patriarchie a má oveľa viac radikálnu ideologickú pozíciu. Ale iné stanice Cirkev nemá, preto metropolita Kyrill sa zastal svojich vnútrocirkevných oponentov.Cirkev určite potrebuje svoje masmédiá. A keď štát je zainteresovaný v dobrom vplyve Cirkvi na spoločnosť, tak jej má pomôcť aj finančne, napr. odovzdaním niektorých nehnuteľností, ale nie cestou reštitúcie a pre podnikanie. V takom prípade, ktorý vyslovil práve metropolita Kyrill, súhlasí aj s kontrolou zo strany štátu.Štát ktorý s radosťou pomáha v obnovení a stavbe cirkevných budov nie je pripravený dať peniaze pre cirkevné masmédiá a podporiť charitatívnu činnosť. V marci roku 2001 metropolita Kyrill vyslovil myšlienku o možnosti prerozdelenia niektorej časti daní pre celú RPC a ešte niekoľkých náboženských organizácii. To vyvolalo veľmi tvrdú odpoveď členov vlády.Všetky finančné diskusie ohľadom Cirkvi majú špecifický charakter. Koncom roku 2001 RPC a lídri ostatných veľkých náboženských organizácií žiadali a dosiahli navrátenie daňových úľav, ktoré boli stratené schválením nového daňového kódexu.V lete 2002 sa zapálila škandálna polemika o reštitúcii cirkevných pozemkov, ktorá bola iniciovaná poslancom Ivanom Starikovym. Patriarcha musel osobne upokojiť situáciu a vysvetliť, že on sám od začiatku myslel, že ide len o upevnenie práva vlastníctva pozemkov, teraz užívaných Cirkvou.Cirkev nedostáva nové finančné možnosti, ale chráni zdroje svojich príjmov, ktoré boli dosiahnuté počas prezidenta Jeľcina. Bez vylepšenia svojho finančného postavenia a prerozdelenia vlastných financií od vedenia k sociálnym programom, nie je možné získať rešpekt v terajšej spoločnosti.Pokračovanie v budúcich článkoch.

Gleb Chesnokov

Gleb Chesnokov

Bloger 
  • Počet článkov:  85
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Narodil som sa a vyrástol som. Zoznam autorových rubrík:  DenníkRuskoPolitikaSpoločnosťZamysleniaFotografieSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu