reklama

Následky nukleárnej vojny

Nepamätám si už v ktorom to bolo ročníku na Základnej škole. Na hodine kreslenia sme dostali za úlohu namaľovať mesto budúcnosti. Všetci hneď začali kresliť kozmické letiská, lietajúce autá, ulice plné mimozemšťanov a takmer na každom výkrese nechýbala KozmoZOO (zoologická záhrada mimozemských živočíchov).

Písmo: A- | A+
Diskusia  (11)
Obrázok blogu

Dodnes som nepochopil, ako naša učiteľka prišla na takúto tému. Stvárniť ju umelecky bolo pre mňa nesmierne ťažké. Kresliť som nevedel. Jediné, na čo som sa počas hodín výtvarnej výchovy zmohol, bolo namaľovať vojnu. Moje jednoduché postavičky zložené z rovných čiar strieľali z ťažkých guľometov. Samozrejmä automatických.

Kresliť som nevedel. “Mesto budúcnosti” som však odovzať musel. Ako ostatní. A tak som po niekoľkých minútach premýšľania namaľoval rovnú horizontálnu čiaru z jednej strany výkresu na druhú. Dolnú časť som zafarbil na žlto, hornú na modro. Na modrej som nakreslil žltý slnečný disk a na žltej horizontálnu sivú elipsu, ktorá symbolizovala kráter. Obrázok som nazval: “Následky nukleárnej vojny” a odovzdal ho učiteľke. Dostal som dvojku, ale môj výkres mi nevrátili ako ostatným.

Na vtedajšiu hodinu výtvarnej výchovy by som bol celkom určite zabudol, keby som po niekoľkých dňoch nevidel svoje “dielo” zavesené na chodbe školy spolu s ostatnými- oveľa profesionálnejšími. V pravom dolnom rohu, kde bolo predtým moje meno a názov obrázku: “Nukleárna vojna”, stálo teraz len: Gleb Chesnokov. Pôvodný názov bol prekrytý bielym papierikom na ktorom stálo: “Na neznámej planéte”.
Vtedy som pochopil, že dobrý obraz robí dobrým asi jeho názov. A vonku bola predo mnou ďalšia jar v dejinách Sovietskeho zväzu.

Gleb Chesnokov

Gleb Chesnokov

Bloger 
  • Počet článkov:  85
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Narodil som sa a vyrástol som. Zoznam autorových rubrík:  DenníkRuskoPolitikaSpoločnosťZamysleniaFotografieSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu