reklama

Nový katolícky arcibiskup Moskvy

Správa, ktorá znepokojila všetkých katolíkov v Rusku: Pápež Benedikt XVI ustanovil nového moskovského arcibiskupa. Stal sa ním terajší rektor katolíckeho seminára v Petrohrade Mons. Paolo Pezzi. Arcibiskup Tadeusz Kondrusiewicz sa vracia tam, kde začal svoju biskupskú službu, v Minsku, v hlavnom meste Bieloruska.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (32)
Arcibiskup Tadeusz Kondrusiewicz
Arcibiskup Tadeusz Kondrusiewicz (zdroj: yahoo.com)

Bieloruskí katolíci určite radostne privítajú svojho veľkého spoluobčana... Ale pre katolíkov v Rusku, najmä pre kňazov, bola táto správa šokujúca!

Odchádza arcibiskup, ktorý reálne obnovoval katolícku cirkev v Rusku. Pritom ho vymenili nie za Rusa, čo by bolo viac logické, ale za Taliana. To všetko robí situáciu, v ktorej sa ocitli ruskí veriaci, podobnú tej, ktorá bola na africkom kontinente začiatkom XX. storočia, kde sa posielali biskupi z krajín západnej Európy.

Chcem pripomenúť, že v Rusku od začiatku vlády cára Pavla I. do komunistickej revolúcie v roku 1917, rímskokatolícke katedry boli obsadené len občanmi Ruska s poľsko-bieloruskými koreňmi. To sa týkalo aj obyčajných kňazov, pretože do roku 1905 prechod na katolicizmus bol zakázaný podľa zákonov Ruska. Jednoducho, biskupov-talianov dejiny ruskej cirkvi ešte nepoznali.

Zas len môžem obdivovať nedôslednosť politiky Vatikánu. Komu vyhovuje odchod arcibiskupa Kondrusiewicza? Mnohí majú názor, že arcibiskup nesie zodpovednosť za zhoršenie vzťahov medzi Pravoslávnou cirkvou a Katolíckou, ktoré vyvrcholili v roku 2002. Vtedy Svätá stolica povýšila apoštolské administratúry v Rusku na diecézy a postavila na ich čelo plnomocných biskupov. Popritom arcibiskup Kondrusiewicz dostal titul metropolitu Moskovského, čo vyvolalo protesty v Pravoslávnej cirkvi.

Prepáčte, ale Kondrusiewicz nenesie zodpovednosť za to, že v blahej pamäti pápež Ján Pavol II. takto rozhodol a vtedy tie dokumenty podpísal. V horšom prípade zodpovednosť za to nesie bývalý pápežský nuncius v Rusku arcibiskup Zur. Aj on vtedy zniesol toho dosť. V rámci pravoslávno-katolíckeho konfliktu Arcibiskup Zur zažil to, čo bolo katastrofou pre celú jeho vynikajúcu diplomatickú kariéru – že ho vôbec neprijali do budovy Ministerstva zahraničných vecí Ruska. Tak prečo Kondrusiewicz? Prečo si štátny sekretariát myslí, že arcibiskup Kondrusiewicz nesie zodpovednosť za slabé miesta v politike Jána Pavla II. v Rusku?

Kľúč k pochopeniu tejto otázky dáva Il Giornale - časopis blízky Rímskej kúrii, kde je otvorene napísane: „Toto rozhodnutie ukazuje na seriózne zmeny vo vzťahu Vatikánu a Pravoslávnej cirkvi, vedenie ktorej prijíma reorganizáciu u katolíkov s obavami.” Znamená, že sa to deje pre zlepšenie vzťahov Katolíckej a Pravoslávnej cirkvi. Vo všeobecnosti je to jasné: Vatikán hľadá kompromis a mení Poliaka za Taliana. Poliaci teraz nie sú módni? Ale je tomu práve tak: Il Giornale ďalej píše: „Zmena vo vedení nových diecéz (v roku 2002, pozn. autora) je založená na vedení ich prelátmi poľského pôvodu”. Tak to vyzerá, že poliaci urobili svoju prácu a teraz môžu odísť.

Prečo sa to stalo? Benedikt XVI. a Rímska kúria si myslia, že takými krokmi dokážu zlepšiť vzťahy medzi cirkvami. Diplomacia, ktorú všetci sledovali posledné roky, priniesla svoje ovocie. Pravoslávna cirkev v posledných rokoch úplne ignorovala arcibiskupa Kondrusiewicza ako prostredníka v jednaniach medzi cirkvami a rozvíjala svoje vzťahy rovno s vatikánskymi diplomatmi a pápežskými poslancami. Časom sa vzťahy začali kryštalizovať a nuncius v Rusku dostal od patriarchu medailu, čo sa nestalo od II. Vatikánskeho koncilu. Patriarchii zostávalo naznačiť vatikánskym diplomatom, že všetko je v poriadku, len treba sa zbaviť Tadeusza Kondrusiewicza. Keď sa to stane, tak vyjdeme spoločnými silami proti všetkým liberálom a sekulárnosti. Asi sa to tak aj stalo.

Ale je to dobré pre Rusko? To je ešte otázne. Na čele ruských katolíkov bude cudzinec, pre ktorého sú Rusi, či Poliaci jedno. Existuje záruka, že jeho vzťahy s ruským štátom a Patriarchiou budú silné, alebo budú vôbec? V Ríme asi príliš skoro zabudli na to, že v roku 2002 boli odobrané ruské víza nie len poľskému biskupovi Irkutska – Mazurovi, ale aj katolíckemu farárovi talianskeho pôvodu Stefanovi Capriovi?

Prečo Svätá stolica nedôveruje ruským katolíckym kňazom, ktorí študovali nie len v Petrohrade, ale aj v Ríme? Myslím si, že za roky obnovenia Cirkvi v Rusku bol vychovaný aspoň jeden dôstojný kňaz, ktorý by sa mohol stať dobrým pastierom pre ruských katolíkov. Ale to ukáže čas a treba nechať pôsobiť aj Ducha Svätého…

Je mi naozaj ľúto arcibiskupa Kondrusiewicza, trpí bez viny. „Romantické obdobie” obnovenia náboženského života sa skončilo a na miesto romantikov prišli pragmatici. Takí ako Mons. Paolo Pezzi, ktorý bude konsekrovaný za arcibiskupa v Moskve 27. októbra. On je dobrý administrátor a je osobou, ktorá vyhovuje všetkým. Byť takým charizmatickým obrancom práv, akým je arcibiskup Kondrusiewicz, už nie je potrebné.

A ešte jeden obdiv, ktorý teraz celkovo patrí Moskovskej patriarchii. Pravoslávna cirkev úplné vyhrala toto jednanie s Vatikánom - dostáva ešte viacej peňazí od „sestry cirkvi“ a rozhoduje, kto bude na ich území biskupom. Dokonca pravoslávni diplomati zverejnili skoro celý postup konzultácií, a aj to, že na stretnutie v auguste 2007 patriarcha Alexij II. a kardinál Roger Etchegaray sa dohodli, že Kondrusiewicz odchádza a kto bude novým arcibiskupom. Len uvidíme, čím nás ešte prekvapia pravoslávni bratia a akú cenu budú pýtať za „jednotu”.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu



Obrázok blogu



Raz mi v osobnom rozhovore arcibiskup Kondrusiewicz povedal, že je pripravený odísť na akékoľvek nové pôsobisko, kde ho bude potrebovať Svätý Otec. Vtedy oproti mne sedel opravdivý chlap, ktorý sa ničoho nebál, Rusko v ňom zničilo ten cit. Áno, misiu Jána Pavla II., pápeža-slovana, otec arcibiskup dobre splnil. Teraz verím, že aj v svojej rodnej krajne dokáže pozdvihnúť postavenie Cirkvi v Bielorusku, a tak možno Cirkev bude mat ešte jedného kardinála na východe.

Obrázok blogu


Gleb Chesnokov

Gleb Chesnokov

Bloger 
  • Počet článkov:  85
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Narodil som sa a vyrástol som. Zoznam autorových rubrík:  DenníkRuskoPolitikaSpoločnosťZamysleniaFotografieSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu