reklama

Španielska Feria a slovenské tradície

Netreba pripomínať, že Španieli radi oslavujú. A keď sa v auguste koná v Málage Feria, mesto vyzerá skoro dva týždne podobne ako grécky Patras počas Karnevalu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Hlavná trieda v centre mesta sa už poobede naplní masou ľudí. A čím je táto masa hustejšia, tým viac ľudí je vytláčaných do priľahlých uličiek a odtiaľ na najbližšie námestia. Takto si naša masa pekne pulzuje až do večera. A neskoro večer sa potom celá presunie kúsok za mesto, aby si tí, čo to už nevydržali, mohli aspoň chvíľu v „tichu" pospať.

Súčasťou tejto masy je samozrejme muzika – živá aj umelá. A tak všetci hopsajú v rytme flamenca, popíjajú víno, či sangriu a dámy sa promenádujú v tradičných šatách určených výhradne na Feriu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

A samozrejme nesmú chýbať býčie zápasy. Každý deň sa aréna plní ľuďmi, ktorí sú zvedaví na divadlo, ktorého výsledok je vždy rovnaký. Toreádor zloží svoje červené plátno a za potlesku obecenstva odíde, zatiaľ čo býk, vyzerajúci ako vankúšik na napichovanie ihiel, potichu dodýcha v prachu arény.

A asi je slabou satisfakciou to, že jeho chvost poslúži ako pochúťka v miestnych reštauráciách.

V každom prípade Feria pokračuje a pomedzi tieto čisto španielske obyčaje sa z času na čas dostanú k slovu aj zvyky, ktoré sa na slovenských zábavách pestovali už poriadne dávno. Myslím teraz to, keď už boli dvaja „na nože", zákonite si jeden z nich odniesol aj nôž toho druhého. A podobný suvenír si aj počas španielskej Ferie občas niekto odnesie medzi rebrami.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

No netreba sa báť! Číslo takto získaných suvenírov sa štatisticky blížia k nule a hlavne – Feria sem príde znova až o rok.

Takže: Olé!!!

Michal Chmeliar

Michal Chmeliar

Bloger 
  • Počet článkov:  104
  •  | 
  • Páči sa:  0x

"mávam rád tie ufúľané rána, keď nechce sa mi vstať, keď môžem dlhšie spať..." H.CH.Andersen Zoznam autorových rubrík:  Srbsko a Čierna HoraFrancúzskoTureckoEkvadorArgentinaParaguajBraziliaPeruGréckoŠpanielskoSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu