reklama

Liečiť chrípku leukoplastom

Slovenské školstvo je ako starý a zanedbaný dom. Zateká a prefukuje doň zo všetkých strán. Obyvateľom – učiteľom a žiakom - na ňom síce záleží, a svojpomocne, často za vlastné a vo svojom voľnom čase, sa ho snažia zveľadiť. No jeho správca sa mu veľa rokov nevenoval, a navyše sa každú chvíľu menil, a tak dom chátra.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Obrázok blogu
(zdroj: Shooty (www.shooty.sk))

Po dlhej sa správca domu – ministerstvo školstva – predsa len prebral, a predložil zákon o duálnom vzdelávaní.

Tak, ako ho dnes poslanci vládnej väčšiny schvália, je však aj tento zákon len zle spracovanou myšlienkou, ktorá nebude fungovať a minie sa účinkom. Ešte aj inak vláde naklonený Klub 500 ho žiada celý prepracovať.

Predložený zákon o duálnom vzdelávaní je ako liečiť chrípku leukoplastom. Neuškodí, zopár pacientom sa možno aj balenie leukoplastu doma šikne, ale ani nijako reálne nepomôže.

Opäť raz sme svedkom rezolútnych vyhlásení a veľkolepých sľubov, ktoré však školám, učiteľom a žiakom prospejú len minimálne.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Duálne vzdelávanie je dobrá myšlienka – a má na Slovensku dlhú históriu. Za socializmu výborne fungovalo – lebo všetky podniky boli štátne. Ak ho však chceme naštartovať dnes, musíme doň dokázať zapojiť súkromný sektor. A súkromné firmy musia byť motivované sa doň zapojiť. To sa však nestane.

Zákon je pripravený na mieru pár najväčším firmám, ktoré z neho budú profitovať. Malí podnikatelia budú týmto zákonom ukrátení.

Veľké firmy, najmä v automobilovom priemysle, pritom sú už zapojené aj v národných projektoch platených z fondov EÚ, odkiaľ získavajú nemalé peniaze. Áno, tieto veľké firmy si treba vážiť. Ale výhody nemôžu ťažiť iba ony. Skutočnou chrbtovou kosťou zamestnanosti a ekonomiky na Slovensku sú malé a stredné firmy. A na tie zákon vôbec nie je šitý.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tu sú tie najväčšie výhrady k zákonu:

Obrovská miera byrokracie

S uplatnením zákona sa spája taká veľká a zbytočná byrokracia, že sa dá nazvať až šikanou. Malým firmám a remeselníkom sa celú byrokratickú tortúru neoplatí podstúpiť.

Pre malého podnikateľa bude takmer nemožné získať povolenie od profesnej organizácie, vybehať zmluvu so školou a pripraviť učebné zmluvy s každým žiakom.

Pikoška – len k jednej žiadosti o poskytovanie duálneho vzdelávania treba doložiť 7 potvrdení – od súdu, z daňového úradu, z registra trestov, atď. – všetko údaje, ktoré štát už raz má, ale firmy s nimi bude buzerovať znova.

Zákon pripraví školy o peniaze

Zásadnou chybou zákona je, že počíta s krátením normatívov pre školy, ktorých žiaci sa zapoja do duálneho vzdelávania.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Inými slovami: minister Draxler chce motivovať školy, aby spolupracovali s firmami. Ale ak to urobia, pripravia sa tým o peniaze.

Kvízová otázka: Ako veľmi sa budú školy snažiť využiť nový systém, ak sa tým samé pripravia o zdroje financovania?

Minister Draxler, predtým, než sa z neho stal politik, pracoval ako ekonóm. V Smere však asi úplne zabudol na základné ekonomické princípy o motivácií ľudského konania.

Len v roku 2018 plánuje takto vláda Roberta Fica na školách ušetriť až takmer 6 miliónov eur.

Zákon sám o sebe nepomôže, a ministerstvo to samo vie

Podľa zisťovaní Ústavu informácií a prognóz školstva sa za posledné dva roky znížil podiel žiakov stredných odborných škôl vykonávajúcich praktické vyučovanie priamo u zamestnávateľov z 5,75 % na 3,80 %. Toto číslo tento zákon zdvihne len minimálne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Práve preto, že zákon je šitý na mieru len najväčším firmám, ministerstvo samotné očakáva, že v prvom roku sa do duálneho vzdelávania zapojí len 1500 žiakov. Na Slovensku pritom máme 450 stredných odborných škôl – z jednej školy teda ministerstvo očakáva v priemere zapojenie len 3 žiakov.

Navrhované daňové odpočítateľné položky nestačia

Vláda rezolútne prezentuje ako obrovský prínos zákona daňové stimuly, ktoré majú motivovať firmy zapojiť sa do systému duálneho vzdelávania. Hovorí sa o sumách 1600 a 3600 eur – tie sú však len odpočítateľnou položkou od základu dane.

Reálny stimul dosiahne len 360, resp. 720 eur na žiaka – a aj ten si bude firma môcť uplatniť len vtedy, ak dosiahne dostatočný zisk. Opäť z toho budú ťažiť veľké firmy, pre malé podniky (ktoré budú mať kopu byrokracie a budú musieť zamestnať inštruktora navyše) je to nedostatočná motivácia.

Daňová motivácia pre malé a stredné podniky by sa preto mala zvýšiť, aby im vykompenzovala komplikované procedúry a náklady spojené so zapojením sa do systému.

Naopak, pre veľké firmy zákon počíta so založením neštátneho fondu, do ktorého budú môcť veľkí priemyselní giganti odvádzať daňové asignácie, a prerozdeľovať ich školám, s ktorými spolupracujú. Malé firmy z toho opäť nič mať nebudú (na prerozdeľovanie peňazí z fondu nebudú mať dosah), veľké firmy si tým ale vykompenzujú svoje náklady.

Perlička na záver - nezmyselné povinnosti

§ 19 zákona ukladá napríklad povinnosť firme uzatvoriť najneskôr do 31. augusta (pred začiatkom školského roka) učebnú zmluvu s budúcimi prvákmi, na základe ktorej sa umožní duálne vzdelávanie. Tento postup je však nereálny. Veď ako môže podnikateľ uzatvoriť zmluvu so žiakom, alebo jeho rodičom, ktorého nepozná a nevie posúdiť jeho zručnosti?

V praxi pôjde o naháňanie rodičov a ich stresovanie, a opäť o znevýhodnenie menších podnikateľov, ktorí by chceli poskytovať duálne vzdelávanie, ale nebudú si môcť žiakov vybrať, a to ich odradí. Navyše, z praxe sa vie, že najviac prestupov je v stredných odborných školách počas prvého ročníka, čo zase môže spôsobovať problém školám i žiakom.

Martin Chren

Martin Chren

Bloger 
  • Počet článkov:  69
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Liberál, ekonóm, mestský poslanec hl. mesta Bratislavy za Ružinov. Žijem v Ružinove a chcem, aby tu žili aj moje deti. Viem vytvárať pracovné miesta, bojovať proti byrokracii a snažím sa riešiť problémy Bratislavy a svojich susedov - Ružinovčanov. Zoznam autorových rubrík:  Abeceda liberalizmuČo by som bol rád napísal sámStupidity (Media&Politics) WatEkonómia 101Dane naše milované (?)Región, kde žijemPrstom po webeSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu