reklama

Živnostníci majú o jeden problém menej. Alebo viac?

Odkladanie operácií, nepreplatené lieky na chronické choroby, nedostupná ambulantná starostlivosť... Toho všetkého sa už živnostníci, ktorí svoje nedoplatky na zdravotnom poistení riadne splácajú, nebudú musieť od apríla báť. Ministerstvo zdravotníctva totiž splnilo sľub, ktorý mi dalo v novembri minulého roka, keď som upozornil na celý problém a navrhol zmenu v zákone o zdravotnom poistení.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (10)
Z protestu živnostníkov.
Z protestu živnostníkov. (zdroj: SITA)

Na začiatku celého príbehu bol pritom jeden "obyčajný" živnostník, ktorému v lekárni odmietli vydať dlhodobo užívané antidepresíva. Mal totiž dlh v zdravotnej poisťovni.

Čo na tom, že tento svoj dlh riadne splácal v zmysle dohodnutého a poisťovňou schváleného splátkového kalendára. Náš zákon naňho hľadel rovnako ako na úmyselného neplatiča. A poisťovňa mu teda, v súlade so zákonom, odmietla preplácať všetku zdravotnú starostlivosť, okrem neodkladnej.

Po zverejnení tohto problému v médiách sa mi ozvalo takýchto „nešťastníkov“ viacero. Išlo o rôzne prípady: odloženie operácie, zamietnutá kúpeľná liečba...

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vtedy platná legislatíva totiž hádzala takýchto dlžníkov spolu s chronickými neplatičmi do jedného vreca. Aktuálne schválená novela zákona z dielne ministerstva zdravotníctva však túto situáciu konečne mení.

Vďaka tomu, že som na problém upozornil - a vďaka vám, ktorí sa na mňa obrátili - už živnostníci, ktorí splácajú svoje podlžnosti na zdravotnom poistení podľa schváleného splátkového kalendára, budú mať od apríla nárok na úhradu celej zdravotnej starostlivosti.

Jedinou nevýhodou je, že až do vyrovnania všetkých podlžností budú takíto občania stále vedení v zozname dlžníkov, čo im napríklad obmedzuje možnosť zobrať si napríklad úver.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dlhy sú kvôli zvýšeniu odvodov Ficovou vládou

Ako to však býva, spolu s dobrými správami prichádzajú aj tie zlé. Už doteraz nebol problém dostať sa do dlhov po tom, ako ste dostali „pozdrav“ z poisťovne v podobe ročného zúčtovania zdravotných odvodov.

Len v roku 2013 napríklad najväčšia poisťovňa VšZP uzatvorila pre takto vzniknuté dlhy dohodu o splátkovom kalendári s takmer päťtisíc samostatne zárobkovo činnými osobami.

V roku 2012 totiž Ficova vláda upravila koeficienty, pomocou ktorých sa vypočítavajú zdravotné odvody. Tie potom narástli desaťtisícom SZČO. Situácia pritom ďalej eskaluje a tento rok budú dlhy vďaka zvýšeným vymeriavacím základom opäť o čosi vyššie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Za rok opäť stovka navyše

Podľa aktuálnej správy navyše dosiahnu na budúci rok minimálne sociálne a zdravotné odvody pre SZČO spolu 202,26 eura. Medziročne tak stúpnu o 8,01 eura, ročne teda živnostníci platiaci minimum vyberú z peňaženky takmer o sto eur navyše.

Spolu s už dlhšie platným obmedzením paušálnych výdavkov na 5 040 eur ročne (z pôvodných 40 %) tak má táto nezanedbateľná skupina pracujúcich stále hlbšie do vrecka. O motivácii podnikať a nebodaj ešte niekoho ďalšieho zamestnať nemá v tejto situácii cenu sa snáď ani rozpisovať...

Bude lepšie?

Menší problém s úhradou zdravotnej starostlivosti sa nám teda podarilo vyriešiť. Ten veľký – likvidačné daňovoodvodové zaťaženie, na svoje riešenie ešte stále čaká. A hoci na potrebu znižovať dane a odvody už upozorňujú aj analytici, platení Ministerstvom financií, za tejto vlády to asi nebude.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Takmer v každom prejave ministra financií totiž počúvame o triednom boji medzi zamestnancami a podnikateľmi - a státisíce živnostíkov, ktorí denne bojujú, aby uživili svoje rodiny, sú pre stranu Smer nepriateľmi na druhej strane barikády.

Aspoň že tomu dlžníkovi, splácajúcemu dlh (s výhľadom na ďalší), už vydajú tie antidepresíva. Ak ale nedôjde k zmene, zrejme mu neostane nič iné, len si u lekára vypýtať vyššiu dávku. Alebo „položiť“ podnikanie a ísť na úrad práce.

Áno, existuje aj ďalšie riešenie: zavesiť živnosť na klinec a byť zamestnancom – ak teda bude mať šťastie a nejakú prácu si nájde (po rokoch vlády Smeru je u nás ešte stále o 70 tisíc pracovných miest menej, než bolo pred krízou). Veď zamestnanci majú toľko výhod a ešte aj k tomu psychiatrovi by sa mohol voziť vlakom so zľavou...

Existuje však aj iná cesta. Nevyhlasovať triedny boj a nedeliť ľudí na kasty podľa formy zamestnania. Po rokoch neustáleho zvyšovania daní, odvodov a byrokracie nechať všetkých ľudí, nech sa znova nadýchnu. Ušetriť na štáte a znížiť odvody a dane (napríklad tak, ako navrhuje program Eurovratka).

Smer už jednoducho nestačí, chce to skok!

Martin Chren

Martin Chren

Bloger 
  • Počet článkov:  69
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Liberál, ekonóm, mestský poslanec hl. mesta Bratislavy za Ružinov. Žijem v Ružinove a chcem, aby tu žili aj moje deti. Viem vytvárať pracovné miesta, bojovať proti byrokracii a snažím sa riešiť problémy Bratislavy a svojich susedov - Ružinovčanov. Zoznam autorových rubrík:  Abeceda liberalizmuČo by som bol rád napísal sámStupidity (Media&Politics) WatEkonómia 101Dane naše milované (?)Región, kde žijemPrstom po webeSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu