reklama

Fenetylamín - máte ho dosť na šťastie?

Fenetylamín je stopový amín, ktorý sa prirodzene nachádza v malých množstvách v mozgu, kde spúšťa uvoľňovanie hormónov šťastia dopamínu a serotonínu. Zlepšuje náladu, podporuje chudnutie a myslenie, pôsobí na libido.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Obrázok blogu

Fenetylamín je stopový amín, ktorý sa nachádza v malých množstvách v mozgu, kde spúšťa uvoľňovanie „hormónov šťastia“ dopamínu a serotonínu . Doplnenie fenetylamínu môže zvýšiť náladu a podporiť chudnutie , ako aj zvýšiť kognitívne funkcie. Okrem toho je fenetylamín stavebným kameňom niekoľkých liekov, ktoré menia náladu, ako je napríklad MDMA (extáza). Prečítajte si tento príspevok, aby ste sa dozvedeli viac o pozitívnej úlohe fenetylamínu v mozgu, ako môžete prirodzene zvýšiť hladiny fenetylamínu a potenciálne zdravotné účinky i riziká a vedľajšie účinky užívania fenetylamínu a jeho derivátov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zrieknutie sa zodpovednosti : Písaním tohto príspevku neodporúčame tento liek. Poskytujeme informácie, ktoré sú k dispozícii v klinickej a vedeckej literatúre.

Čo je fenetylamín?

Fenetylamín (známy tiež ako PEA , β-fenyletylamín, p-fenetylamín, 2-fenyletán-1-amín a benzénetánamín) je nootropný alebo stopový amín, ktorý sa prirodzene nachádza v centrálnom nervovom systéme a mozgu ľudí a iných cicavcov. Termín "stopový amín" sa týka skutočnosti, že sa nachádza v oveľa nižších koncentráciách ako iné amíny.

Fenetylamín sa produkuje prirodzene v malých množstvách v celom mozgu a mieche a je vyrobený z esenciálnej aminokyseliny fenylalanínu , ktorá sa nachádza hlavne v potravinách bohatých na bielkoviny.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Fenetylamín je metabolizovaný enzýmami monoaminooxidáza B (MAO-B) a aldehyddehydrogenázou na kyselinu fenyloctovú, ktorá sa potom vylučuje močom.

Fenetylamínový mechanizmus účinku

  • Fenetylamín aktivuje receptor (TAAR-1) v mozgu na spustenie uvoľňovania neurotransmiterov . Neurotransmitery vysielajú chemické signály do rôznych cieľov v tele, čo spôsobuje rôzne reakcie, napr. Šťastné, smutné, vystrašené, bdelé [ RR , R ].

  • Aktiváciou TAAR-1 fenetylamín zvyšuje uvoľňovanie serotonínu, epinefrínu (adrenalínu), dopamínu a norepinefrínu ( noradrenalínu ) z neurónov, ktoré sú mimoriadne dôležité pre správnu náladu, kognitívne funkcie a duševnú pohodu [ R , R , R ].

  • Fenetylamín tiež zabraňuje tomu, aby tie isté neurotransmitery prevzali späť neuróny (prostredníctvom transportérov spätného vychytávania), čo znamená, že zostávajú v priestore medzi neurónmi (synapsiami) dlhšie a majú viac času na uplatnenie svojich účinkov [ R ].

Potenciálne využitie fenetylamínu

1) Môže znížiť depresiu a zlepšiť náladu

Fenetylamín zvyšuje dopamín a serotonín v mozgu, čo môže podporiť pozitívnu náladu a viesť k väčšiemu pocitu pohody [ R ].

Depresívni jedinci majú často znížené hladiny fenyletylamínu [ R , R , R , R , R ].

Štúdie ukázali, že fenetylamín a kyselina fenyloctová, vedľajší produkt fenetylamínu, sú u pacientov s depresiou znížené [ R ].

V jednej štúdii (prospektívna skupina) 14 depresívnych pacientov s veľkými depresívnymi epizódami, 60 mg fenetylamínu v kombinácii so selegilínom (inhibítorom monoaminooxidázy, ktorý blokuje enzým, ktorý rozkladá fenetylamín), znížil príznaky depresie u 12 pacientov v priebehu 50 týždňov. [ R ].

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V inej štúdii 9 z 10 pacientov s depresiou, ktorí predtým nereagovali na konvenčnú antidepresívnu liečbu, uviedlo zvýšenú náladu po užití kombinácie fenetylamínu a selegilínu [ R ].

2) Môže zlepšiť pohotovosť a zameranie

Dopamín je kľúčovým neurotransmiterom zapojeným do regulácie pozornosti. Zvýšením hladiny dopamínu, adrenalínu a noradrenalínu (epinefrín a norepinefrín) môže fenetylamín zvýšiť energiu, zameranie a bdelosť . U myší viedli vysoké dávky fenetylamínu k rovnakému správaniu ako amfetamíny, vrátane zvýšenej energie [ R , R , R ].

3) Môže zlepšiť príznaky schizofrénie

Úloha fenetylamínu pri schizofrénii je stále nejasná.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Prebytok fenetylamínu v moči pacientov so špecifickými typmi schizofrénie bol hlásený, čo naznačuje, že telo je odstránené zvýšenou rýchlosťou [ R , R ].

Jedna štúdia u pacientov so schizofréniou zistila nižšie množstvo fenetylamínu a jeho metabolitu, kyseliny fenyloctovej, v mozgovomiechovom moku (CFS) [ R ].

Zmenené hladiny fenetylamínu môžu hrať úlohu pri schizofrénii zvýšením alebo znížením hladín dopamínu. Zvýšenie hladín dopamínu sa často pozoruje u pacientov so schizofréniou [ R ].

Fenyletylamín aktivuje receptor (TAAR-1) v mozgu, ktorý znižuje príznaky spojené so schizofréniou u hlodavcov [ R , R ].

4) Môže zlepšiť príznaky ADHD

Podobne ako u pacientov s depresiou, aj ľudia s ADHD znížili hladiny fenyletylamínu [ R , R , R ].

ADHD je behaviorálny problém, väčšinou u detí a tínedžerov, charakterizovaný krátkou dobou pozornosti. Kým ADHD je zvyčajne diagnostikovaná pozorovaním správania, môže byť tiež diagnostikovaná meraním fenyletylamínu vo vzorkách moču [ R ].

Deti s ADHD majú nižšie hladiny fenetylamínu v porovnaní s ich zdravými rovesníkmi [ R ].

V inej štúdii mali dospelí s ADHD menej fenyletylamínu [ R ].

U pacientov, u ktorých sa po užívaní metylfenidátu na ADHD vyskytol pokles symptómov, sa zvýšili hladiny fenyletylamínu [ R ].

5) Môže zlepšiť sexuálny drive

Pretože dopamín a iné katecholamíny sa uvoľňujú počas vzrušenia alebo vzrušenia, fenetylamín je spojený so sexuálnym úsilím a pocitmi radosti. Fenetylamín sa preto niekedy označuje ako „liek lásky“ [ R , R ].

6) Môže zvýšiť chudnutie

Fenetylamín môže obmedzovať chuť k jedlu a prostredníctvom epinefrínu a norepinefrínu môže fenetylamín zvyšovať metabolizmus, a teda podporovať úbytok hmotnosti [ R , R ].

Ako taký, fenetylamín sa nachádza v mnohých doplnky chudnutie, zvyčajne v modifikovanej forme [ R , R ].

Ako zvýšiť hladiny fenetylamínu

1) Cvičenie

Cvičenie znižuje depresiu a súvisí so zvýšeným množstvom fenetylamínu [ R , R ].

Ako taký, fenetylamín môže byť zodpovedný za účinok známy ako "bežecká eufória".

2) Čokoláda a iné potraviny

Fenetylamín sa nachádza v čokoláde, najmä v tmavej čokoláde [ R ].

Nachádza sa tiež vo fermentovaných potravinách vrátane niektorých syrov, niektorých červených vín a klobás [ R , R , R , R , R , R , R , R ].

Fenetylamín sa môže použiť na označenie kvality a čerstvosti potravín, pretože baktérie produkujú veľké množstvo fenetylamínu [ R ].

Niektoré štúdie zistili fenetylamín u kurčiat a rýb a naznačujú, že to môže byť spôsobené bakteriálnou kontamináciou [ R , R ].

Fenetylamín v čokoláde môže vysvetliť jeho reputáciu ako afrodiziakum (látka, ktorá zvyšuje libido) [ R ].

Navyše, chuť na čokoládu môže byť v skutočnosti pokusom tela o „samoliečbu“, zvýšenie hladín fenetylamínu a zlepšenie nálady [ R , R ].

Syry a klobásy však obsahujú aj fenetylamín, ale nemajú rovnakú povesť spôsobujúcu chuť k jedlu. Čokoláda má tiež malé množstvo iných stimulantov, ako je kofeín a teobromín [ R ]. Tie by mohli byť tiež zodpovedné za účinky zlepšujúce náladu.

3) Doplnky

Fenetylamínový účinok je limitovaný, keď sa orálne doplňuje, pretože sa rýchlo rozkladá v tele enzýmom monoaminooxidáza [ R ].

Fenetylamín prechádza ľahko cez hematoencefalickú bariéru (BBB). Na zistenie akýchkoľvek účinkov však môžu byť potrebné veľké kontinuálne dávky. Štúdie na psoch ukázali, že fenetylamín mal veľmi krátky polčas (5 až 10 minút) [ R , R ].

Okrem toho, fenetylamín injikovaný intravenózne potkanom bol absorbovaný hlavne pľúcami, pečeňou a obličkami a menej ako 1% dosiahlo mozog [ R ].

Potravinové doplnky sú však široko dostupné. Forma soli , fenyletylamín HCL , je najbežnejším doplnkom fenyletylamínu a tiež sú dostupné fenyletylamínové prášky a tablety.

Boli vyvinuté verzie s pomalým uvoľňovaním fenetylamínu, určené na pomalé uvoľňovanie fenetylamínu v priebehu času na predĺženie jeho účinkov.

Neexistujú však žiadne klinické dôkazy na podporu účinnosti týchto doplnkov a správy používateľov sú zmiešané.

Lieky vyrobené z fenetylamínu

Je fenetylamín rovnaký ako MDMA?

Fenetylamíny (v množnom čísle) alebo substituované fenetylamíny, ako sú známe, sú vyrobené z rovnakej chemickej štruktúry ako fenetylamín, ale pri miernych zmenách štruktúry je možné vytvoriť nové liečivá s významne odlišnými účinkami. Jedným z príkladov je MDMA, ktorý môže zmeniť náladu a správanie osoby [ R ].

Iné substituované fenetylamíny, ako napríklad amfetamíny , môžu tiež zmeniť správanie a môžu spôsobiť halucinácie [ R ].

Iné lieky

Existujú desiatky modifikovaných fenetylamínov so stimulujúcimi účinkami a účinkami meniacimi mozog. Iné známe fenetylamíny, ako sú amfetamíny, sa často predávajú nelegálne ako pouličné drogy, ale možno ich nájsť aj ako lieky na predpis používané na liečbu ADHD a depresie [ R , R , R , R , R ].

Imitácie liekov sú tiež vytvorené tak, aby boli nedetegovateľné a predávali sa ako „legálne výšky“. Takzvané „dizajnérske drogy“ sa vyrábajú z fenetylamínov od šesťdesiatych rokov [ R , R ].

Nežiaduce účinky fenetylamínu

Na krátkodobé použitie sa fenetylamín považuje za bezpečný, hoci v súčasnosti nie je na zozname látok schválených FDA.

Štúdia, v ktorej bolo 14 ľudí liečených na depresiu 10 - 60 mg fenetylamínu orálne denne počas 50 týždňov, neuviedlo žiadne vedľajšie účinky [ R ].

Upozornenia na obaloch doplnkov naznačujú niektoré vedľajšie účinky vrátane pálenia záhy, zápchy , nevoľnosti a miernych bolestí hlavy . Závažnejšie vedľajšie účinky zahŕňajú nespavosť , zmätenosť, závraty, intenzívne bolesti hlavy a náhly nárast srdcovej frekvencie a krvného tlaku .

Všimnite si, že užívanie doplnkov fenetylamínu sa líši od užívania substituovaných fenetylamínov, ktoré by sa mali užívať s mimoriadnou opatrnosťou, pretože sa ukázalo, že spôsobujú psychózu podobnú schizofrénii [ R , R ].

Substituované fenetylamíny, ako napríklad MDMA, môžu mať aj ďalšie závažné vedľajšie účinky, ako je úzkosť , depresia, halucinácie a dlhodobé zmeny v správaní [ R ].

Kontraindikácie fenetylamínu

Ľudia užívajúci inhibítory MAO, ktoré sa používajú na liečbu depresie, úzkosti a iných neurologických ochorení, ako je Parkinsonova choroba, alebo tých, ktorí majú stav známy ako fenylketonúria (PKU), by nemali užívať fenetylamín, pretože tieto poruchy zabraňujú metabolizmu fenylalanínu v tele, ktorý môže viesť k negatívnym vedľajším účinkom, ako sú ťažké bolesti hlavy a hypertenzia , alebo dokonca psychóza [ R ].

Ľudia trpiaci schizofréniou alebo podobnými chorobami už môžu mať vysoké hladiny fenetylamínu a dopamínu, a preto by sa mali tomuto doplnku vyhnúť.

Užívanie liekov na báze fenyletylamínu môže byť nebezpečné

Zatiaľ čo sa predpokladá, že fenetylamínové doplnky sú relatívne bezpečné pre ľudí a neboli hlásené žiadne úmrtia ľudí v dôsledku príjmu fenetylamínu, ukázalo sa, že veľmi vysoké dávky doplnkov fenetylamínu spôsobujú u myší smrť [ R ].

Lieky na báze fenetylamínu však môžu byť nebezpečné, preto sú klasifikované ako nezákonné. Nebezpečenstvá a riziká srdcového infarktu a smrti pri užívaní MDMA a metamfetamínov sú dobre známe [ R , R , R ].

Okrem toho bolo hlásených najmenej 5 úmrtí u ľudí, ktorí užívali „legálne“ lieky na báze fenetylamínu [R].

Dávkovanie fenyletylamínu

V súčasnosti nie je dostatok vedeckých dôkazov na stanovenie vhodného rozsahu dávok pre fenetylamín. Podľa výrobcov fenetylamínových doplnkov je odporúčané dávkovanie zvyčajne medzi 100 a 500 mg 1 až 3-krát denne a nemá prekročiť 1 000 mg denne .

Dávky medzi 10 a 60 mg sa používajú v kombinácii so silným inhibítorom monoaminooxidázy (MAOI), ako je selegilín, ktorý zabraňuje rozpadu fenetylamínu v žalúdku. To znamená, že na dosiahnutie podobných účinkov vo veľkých dávkach je potrebná nižšia dávka.

Zatiaľ čo fenetylamínové doplnky sú široko dostupné, mali by byť brané s opatrnosťou, pretože bezpečnosť nebola úplne overená.

Obmedzenia a upozornenia

Klinické štúdie u ľudí chýbajú, najmä dvojito zaslepenéandomizované kontrolované štúdie merajúce účinky samotného fenetylamínu. Pri použití súčasného výskumu na použitie u ľudí je potrebná opatrnosť.

Skúsenosti používateľov

Niektorí užívatelia fenetylamínu zaznamenali niektoré pozitívne účinky:

„Moja úroveň koncentrácie sa zlepšila v dvoch krátkych týždňoch, ktoré som si zobrala, a nezdá sa mi, že by som bolla tak rýchlo.“

„Výrazne pozitívna nálada a jednoznačné zvýšenie energie.“

"Pracuje lepšie ako kofeín."

„Fantastická energia. Žiadne vedľajšie účinky. Veľmi odporúčam! “

Vyskytli sa aj extrémnejšie účinky:

„Začal som s brnenie v mojich perách, ktoré sa rozšírilo na moju tvár a pokožku hlavy, intenzívny spech hlavy a veľmi výraznú eufóriu. Tieto pocity sú tak intenzívne, je to takmer desivé. Nie je to nepríjemné len veľmi intenzívne. To trvá približne 30 minút. “

Niektorí užívatelia užívajúci fenetylamín s hordenínoma tiež hlásili pozitívne účinky:

„… Budete mať čistú energiu a vynikajúce zameranie .“

„Cítim sa pozitívne, usmievam sa viac, vtip a robím skvele na svojej novej práci. Zdá sa, že tento produkt mi tiež pomáha uchovávať viac informácií. “

„… Dáva veľmi príjemný euforický pocit asi desať minút potom, čo vás po zvyšok dňa pociťuje šťastie a energia. Tiež mi to pomohlo sústrediť sa na školu a prácu. “

Zatiaľ čo iní neuviedli žiadny účinok vôbec:

„Pre mňa to jednoducho nefunguje. Vzal si dosť vysoké dávky. “

"Neurobil nič."

Ďalšie recenzie užívateľov naznačujú, že fenetylamínové doplnky chutia hrozne a môžu spôsobiť mierne bolesti hlavy, stratu krvného obehu, ospalosť a stratu chuti do jedla, zvýšenú srdcovú frekvenciu av extrémnych prípadoch vracanie:

"Horrible !! Tento produkt je nechutný ... Nepokúšajte sa ho rúcať. “

"Funguje to skvele asi 30-45 minút ... potom ma to ospalo."

"Mal som špendlíky a ihly na krku a tvár ako keby som stratil krvný obeh do hlavy."

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Preklad pôvodného zdroja: https://selfhacked.com/blog/health-effects-phenethylamine/?fbclid=IwAR3Pfu18elgP49UyjishhE0emsa0AuaegENPs8ngAYmhCWYg2hHOitwaCug

Autor: Siobhan Dunphy, PhD (Regeneračná medicína)

Posúdené Evguenia Alechine, PhD (Biomedical Sciences)

Lekársky posudok Jonathan Ritter, PharmD, PhD (Pharmacology)

Naposledy aktualizovaný: 15. marca 2019.

Založené na dôkazoch

Tento príspevok obsahuje partnerské odkazy

Daniel Marko

Daniel Marko

Bloger 
  • Počet článkov:  50
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Mojim životným princípom sú sloboda a autenticita - právo každého človeka prežiť svoj život podľa seba, bez toho, aby mu ho určoval spoločenský systém, konvencie, alebo aj len názory iných o tom, "čo sa patrí alebo nepatrí". Neverím, že existuje niečo ako "objektívna pravda" alebo "univerzálne dobro" pre každého, alebo nad všetkými. Preto nevidím ani zmysel v hlásaní akejkoľvek "objektívnej" reality - ale v poznaní svojho vlastného vnútorného sveta a prežívania - či už vedomého, alebo nevedomého.V tomto duchu mi zmenila život postmoderná psychológia, kde sa venujem komunikačnej a hypnotickej psychoterapii v tradícii Miltona H. Ericksona. V tomto ne-objektivistickom prístupe vnímam každého človeka ako unikátnu individualitu, s jeho vlastným právom na svoju realitu a svoje videnie toho, čo je správne, dobré a dokonca aj skutočné. A preto tiež neverím v osvietené schopnosti vodcov, lídrov a politikov "objektívne" určovať správny smer nám všetkým - pretože to vieme iba MY SAMI. Zoznam autorových rubrík:  EkonomikaFilozofia životaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu