reklama

Spojené štáty európske - Katalánci, Slováci a iní neslušní separatisti

No. A máme teda riešenie! Spojíme všetkých obyvateľov Európy, Španielsko zruší hranice s Francúzskom, Francúzsko s Nemeckom, Nemecko s Čechmi a oni s nami. Ale pozor vo všetkom!

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Tak dobre. Už stačí. Už žiadny neslušný "nacionalizmus" a trhanie sa na "národy". Predstavme si, že už by sme konečne prestali riešiť národné záujmy - a stali sme sa iba občanmi jednej veľkej Únie. Dane aj dlhy budú spoločné, riadené z jedného centra. Peniaze sa budú rozdeľovať tiež z jedného centra. Všetci budú mať rovnaké dávky aj dôchodky. Aj rovnaké zákony. Opomeniem, že to riadiace centrum nemajú pod kontrolu ani tie "národy" a už vôbec nie ich politici. Takže - máme ako hypotézu opačné riešenie separatizmu - zrušia sa národné štáty. Vzniknú USE. A prečo ne-"anektovať" rovno aj Ukrajinu? A časom potom možno bude pod jednou vládou aj Rusko... alebo aj Čína??? Wow - to by bolo super! Žiadne národné štáty - žiadne problémy!
Má to jeden háčik.
Takto zamýšľal už Alexander Veľký, Napoleon aj Hitler.
Že na "národoch" nezáleží.
Stačí presvedčiť občanov, že predsa "sme na jednej lodi" - a "kormidlo držíme všetci spoločne".
Toto sa však zatiaľ nepodarilo.
Nikdy neboli Nemci a Španieli na tej istej lodi. Nikdy v skutočnosti nedržali kormidlo EU "občania".
Je stále veľkým otáznikom, kto vlastne riadi to "Centrum všetkého". Skutočne sa spájajú národy v prospech všetkých občanov? Keď sa toto vyrieši - môžeme ísť do toho. Ale dovtedy - je to fiktívna jednota aj solidarita.

Daniel Marko

Daniel Marko

Bloger 
  • Počet článkov:  50
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Mojim životným princípom sú sloboda a autenticita - právo každého človeka prežiť svoj život podľa seba, bez toho, aby mu ho určoval spoločenský systém, konvencie, alebo aj len názory iných o tom, "čo sa patrí alebo nepatrí". Neverím, že existuje niečo ako "objektívna pravda" alebo "univerzálne dobro" pre každého, alebo nad všetkými. Preto nevidím ani zmysel v hlásaní akejkoľvek "objektívnej" reality - ale v poznaní svojho vlastného vnútorného sveta a prežívania - či už vedomého, alebo nevedomého.V tomto duchu mi zmenila život postmoderná psychológia, kde sa venujem komunikačnej a hypnotickej psychoterapii v tradícii Miltona H. Ericksona. V tomto ne-objektivistickom prístupe vnímam každého človeka ako unikátnu individualitu, s jeho vlastným právom na svoju realitu a svoje videnie toho, čo je správne, dobré a dokonca aj skutočné. A preto tiež neverím v osvietené schopnosti vodcov, lídrov a politikov "objektívne" určovať správny smer nám všetkým - pretože to vieme iba MY SAMI. Zoznam autorových rubrík:  EkonomikaFilozofia životaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu