reklama

Je Boh lenivý?

S mojím starým otcom, už som o ňom niečo písal, sme pravidelne dostávali od babky bojové úlohy, čo treba opraviť, urobiť a tak. My sme sa vždy riadne zašili a opravovali a upravovali sme to, či ono, celé dopoludnie :o) Děda rozprával zaujímavé príbehy a tak nám ten čas vždy prešiel veľmi rýchlo. Občas, keď sa stalo, že sa čosi nepodarilo spraviť podľa našich predstáv, děda mávol rukou a povedal: „No jo, tak se to nepovedlo, ty ses taky nepovedl a neni to tak špatný.“ :o)))

Písmo: A- | A+
Diskusia  (36)
Mačací rodičia zápoliaci s problémom slobody svojich mačeniec :o)))
Mačací rodičia zápoliaci s problémom slobody svojich mačeniec :o))) (zdroj: Baruška Algayerová)

(I.kniha Mojžišova, 7:10-24, Potopa)...Tak zotrel Boh všetky tvory, ktoré boli na povrchu zeme; všetko od človeka po dobytok, od plazov po nebeské vtáctvo bolo zotreté zo zeme, takže zostal iba Noách a čo bolo s ním v korábe....

Rozmýšľam, prečo Boh nestvoril ľudstvo nanovo? Prečo použil na obnovu („vyliečenie“) ľudstva Noácha, ktorý bol potenciálne nositeľom podobných vlastností ako ostatní ľudia? Nuž, nemyslím, že by bol Boh lenivý. Skôr si myslím, že to skrátka lepšie spraviť nejde. Áno, dali by sa spraviť poslušní služobníci, pričom by stačila malilinká zmena. Odstrániť slobodnú vôľu ľudí. Ale ak slobodnú vôľu odstrániť nechcel (o čom som osobne presvedčený), potom nemalo zmysel začínať odznova, lebo výsledok by bol ten istý :o)

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Paradoxom je, že zatiaľ čo NÁM Boh dokázal dať slobodnú vôľu a možnosť rozhodnúť sa, mnohí z nás túto možnosť svojim priateľom, známym a deťom odopierajú.

Moja mama pred časom odišla do Čiech, aby tam doopatrovala našu babku. Vždy keď tam prídeme, stávam sa svedkom mnohých situácii, v ktorých babka „sekíruje“ mamu, aby to a to robila takto a takto. Jednou z najťažších úloh rodiča je podľa mňa dať v pravý čas deťom slobodu, nechať to „odžitie života“ len a len na nich. Ponúknuť pomoc, no nenaliehať na tom, aby situáciu riešili podľa rodičovských predstáv (a hlavne nehnevať sa na deti preto, že si zvolili inú cestu, než si oni - rodičia predstavovali a považovali za správnu).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ps: Tento výklad, pokiaľ ho vôbec výkladom možno nazvať, je výkladom laickým, pocitovým, bez hlbších poznatkov z oblasti histórie a Starého zákona. Je výkladom človeka, ktorý je rodičom :o)))

Dávid Králik

Dávid Králik

Bloger 
  • Počet článkov:  930
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Bývalý (m)učiteľ na I. stupni ZŠ, ktorý sa platonicky priatelí s Jonathanom Livingstonom, so Siddhárthom a hobitmi. Znamenie vodnára ho predurčuje k uletenosti všetkými smermi - hudba, literatúra, šport ... Zoznam autorových rubrík:  Moja malá fikciaViera ako ju cítimAj také sa mi staloMoje malé postrehyZo životaŽivot je krásnyMalé gramatické okienkoLogopedické okienkoRozprávky (aj) pre dospelýchMilovaťžofiuNedeľná ... veď viete : o )))Biblia očami laika : )...cestou ma vanie...šermmoje hudobné výlevyEtika u mňa v triede :o)Moja poviedkovňaPracujem ako divý :o)baška(pre mňa) zaujímaví ľudiana slovíčkoNápadníkSúťaž krátkych videíSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu