reklama

Straky a nálezy (Fejtón)

Stratil som prácu. Neviem kedy a neviem kde. Jednoducho - stratila sa. Niet jej. Možno ušla sama, možno ju nejaké straky ukradli. Alebo sa vyparila. Len tak, do éteru. Zmizla. Ako gáfor. Ako by ju niekto vyzmizikoval. A taká dobrá práca to bola. Dvoma slovami - matka pokroku (Alebo pokriku?) Hádam by som ju už aj za macochu pojal. Lenže po práci ani chýru ani slychu. Možno po nej dám vyhlásiť pátranie. A ak ju nájdu, môžu si ju nechať. Ja mám svoju hrdosť. Nezahodím sa len tak s nejakou prácou. Nevídali - práca! Mne vlastne ani práca nechýba. Chýbajú mi peniaze.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Bez práce nie sú peniaze. A s prácou - ešte menej. Ale čo už, keď u nás vládne taký zlozvyk - mať prácu. Je to horšie ako vírus. Kde sa to len v našich ľuďoch nabralo? Pracovať za každú cenu. Stoj čo stoj, lež čo lež. A seď čo seď. Vraj - bez práce nie sú koláče. Jasné - bez práce sú ľudia. A ja som svoju stratil. Mal som si dávať väčší pozor. Ale ja som na ňu dával pohov. Aj to je taký zlozvyk, súčasť folklóru. 

Žeby som ju bol zabudol v autobuse? Nie, autobusom som necestoval, autobus je drahý. Možno keď som bol na pive, zavesil som ju spolu s čiapkou...Čiapku som pri odchode zobral, a práca zostala na háku... Možno tam ešte stále visí. Ako Jánošík...Alebo ako kus salámy, alebo ako... no... Alebo žeby mi ju boli čmajzli Rómovia..? A odniesli ju do zberných surovín..? Ktosi múdry povedal: -Kto nepracuje, nech neje. Naozaj múdry človek. Odkedy nepracujem - nejem. Iba pijem. A fajčím. Okrem toho sa tvárim, že hľadám prácu. Ale načo? Práca ešte z nikoho neurobila milionára... A načo by mi boli zdevalvované milióny. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hľadanie práce je stratou času. Aj čas sú peniaze. Keď hľadám prácu, strácam čas, a teda peniaze. Zašiel som aj do strát a nálezov. Či ju, reku, niekto nenašiel a neodovzdal, nejaký poctivý (vy)nálezca. A tam mi povedali, že poctiví nálezcovia buď vymreli, alebo sa z nich stali...(no, veď viete, kto je nepoctivý...). Taká je doba. Hektická. S prácou sa stratila aj pracovná doba. Veď načo by bola pracovná doba bez práce? 

Ktosi mi poradil zájsť na úrad práce. Šiel som. A tam som s potešením zistil, že práca sa úradu práce zďaleka vyhýba. Raz sa vyhla z okna a vypadla. Pri náraze sa rozbila. 

Ktosi iný múdry, alebo ešte múdrejší, zistil, že práca sa dá aj nahradiť. Pečiatkou. Na potvrdení. Môže byť aj bez štátneho znaku. Tá pečiatka.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A tak som sa vybral za nádejným chlebodarcom. Toto vymyslel ktosi hlúpy. Žiadny chlebodarca vám chlieb nedaruje. A ani prácu. Pýtam si deda potvrdenie o tom, že prácu nemá. Že ju nenašiel. Ani sa u neho neprihlásila na trvalý pobyt. Chlebodarca ma posiela na úrad práce, aby mi vydali potvrdenie, že on mi má vydať potvrdenie o tom, že prácu nemá. A tak som na úrade práce. Asi sa im nepozdávam. Posielajú ma za chlebodarcom. Mám od neho priniesť pre úrad potvrdenie, že potrebuje od úradu práce potvrdenie o tom, že že mi môže vydať potvrdenie o tom, že prácu nemá. Ale ani chlabodarcovi sa nepáčim. Posiela ma späť na úrad práce, aby som mu doniesol potvrdenie o tom že ... A tak pendlujem celých štrnásť dní od šavla do pavla, až predo mnou i úrad práce i chlabodarca uzamknú brány a vyberú si celozávodnú dovolenku, ktorú využijú na putovanie Po stopách pracovnej slávy. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Prácu som nenašiel. Ani mi ju nedali. Vraj už dávno prestala vychádzať. Som slobodný človek. Vlastne - prečo človek? Človeka stvorila práca. Peniaze ho spotvorili. Nie, nechcem byť ďalej človekom. Zhodím zo seba všetky handry, vyleziem na strom a splyniem s opi(l)cami. Len ešte predtým musím napísať dielo Podiel bláznov na poopičení človeka. 


(Prehlasujem, že akákoľvek podobnosť so skutočnosťou je čisto národná)


D r a g o 19022003

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu