reklama

Pivovrava 2

Ako vravím - piť pivo samému je hriech. Ešte väčší hriech je nepiť pivo / bárs aj samému /. S pivom sa dobre medituje, rozjíma ... ak sa vám podarí zostať samému a nepovšimnutému, iba s pohárom piva. Taká chvíľa je v krčme vzácna, je to skoro sviatok, a to by sa malo čo ...?No, samozrejme, zapiť! Dá sa aj s pivom rozprávať. V myšlienkach, v tichosti, ale niekedy aj nahlas. Vtedy si vás určite všimnú. A môžete si aj zanôtiť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)

Pivo treba pohladiť očami, pokochať sa jeho slnkovozlatistou farbou / hrôza ak vám prinesú v pohári mútne pivo! /, presvitajúcou cez steny starého krígla s rúčkou na ľavej strane / pre ľavákov /, ktorý si pamätá ešte časy, keď pivo stálo dve koruny československé. Ak nie, tak aspoň z bezručkovitého pohára, výmyslu to neodborníkov novších čias, v ktorom sa vám od rúk pivo zohrieva. Na vrchu so snehobielou čiapočkou, niekedy baretkou, niekedy aj ušiankou, ktorá má byť povinnou výbavou každého načapovaného piva a ktorá má podľa znalcov vydržať navrchu aspoň desať minút. Lenže kto by čakal za prvým odpitím desať minút ...?!
 
A ak je pena smotanovohustá, môj striebrovlasý priateľ sa prenesie o veľa desiatok rokov späť, ponorí bradu do pivovej peny, ktorá mu na nej zostala nalepená, a nikto tento jav nedokáže nazvať ináč ako Lenin v Říjnu. / Pre mladú generáciu: heslo Lenin nájdete v encyklopédii a slovo říjen v česko - slovenskom prekladovom slovníku/. Je priam trestným činom / a za to by sa malo zatvárať /, ak vám donesú pivo nevychladené. Bŕŕŕŕŕ!!! Z teplého piva vás priam zamrazí. Poďakujte, nezapleťte a opusťte krčmu! Alebo, zavarujbože, niekde je zvykom doniesť pivo vyvetrané, bez iskry / rozumej říz!/, ktoré odpočívalo na dne súdka nielen od včerajška, ale niekedy aj niekoľko dní.
 
Na Balkáne, na tom zaostalom Balkáne, majú taký nepekný zvyk, nedočapovaný súdok večer po záverečnej zlikvidovať vyliatím nezužitkovaného zvyšku piva do odpadu, alebo ho niekedy ponúknu v rámci reklamy tesne pred záverečnou - zadarmo! Fuj, hanba im! A ešte som na Balkáne zistil, že pivo sa dá aj dočapovať, ba niekedy aj nadčapovať, a na vašu žiadosť vám ho načapujú do zmrazeného krígla. Na druhej strane - v niektorých krčmách sa za veľké pivo považujú štvordecové poháre, takže si všímajte nápojový lístok či reklamu.
 
A započúvali ste sa niekedy, ako pivo šumí? ...
 
 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
pivar
pivar 


ilustrácia: Juraji Kováč

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu