Ako šafranu...

zvykneme skonštatovať, keď je niečo veľmi cenné a je toho veľmi málo. Nečudo, že práve šafran si zahral hlavnú rolu v  tomto krátkom, zato veľavravnom,  prísloví. Nechcela by som byť zberačkou šafranu, toľko trpezlivosti by som v sebe nenašla. Ak máte o šafrane informácií "ako šafranu", tak nech sa páči. V ďaľších písmenkách vás s ním bližšie zoznámim.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (40)
Obrázok blogu

Šafran siaty (Crocus sativus) je vari najdrahšie korenie na svete. Je desaťkrát drahší ako vanilka. Že jeho cena je opodstatnená, pochopíme, keď sa dozvieme, že celý proces jeho spracovania je závislý od manuálnej práce. Blizny z 80000 kvetov, ktoré vážia cca 2,5 kg, predstavujú po usušení približne 500g vzácneho korenia.

Šafran sa pôvodne vyskytoval v západnej Ázii, odtiaľ sa rozšíril do Orientu, Stredomoria, Indie, Číny... Zmienku o ňom nájdeme aj v staroegypských papyrusoch, dozvedáme sa, že faraóni ním liečili rôzne neduhy. Uľavil žalúdku, pečeni, liečil srdce, ženské choroby, bolesti hlavy, očné aj kožné choroby, používal sa však aj ako afrodiziakum. Snáď neexistoval žiadny "elixír zdravia", ktorý by neniesol jeho stopu. Pridával sa do vína, do parfumov. Jeho použitie môžeme zhrnúť do troch bodov: korenie, farbivo, liečivo.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Názov pochádza z arabčiny "za´fran" čo v doslovnom preklade znamená "byť žltý". Práve jeho farbiace schopnosti boli využívané veľmi hojne v staroveku. Jeho žltá farba bola veľmi módna u vznešených dám, dokonca sa okolo nich zvykol šíriť obláčik vône tejto rastlinky. Bohatí Rimania posýpali v svadobnú noc lôžko šafranovými bliznami. V mnohých kultúrach sa doteraz svadobný závoj farbí šafranom na žlto.

Šafran patrí do čeľade kosatcovité, kvitne fialovým kvetom, z ktorých každý má tri blizny. Práve tie preslávili šafran ako taký. Vytrhávajú sa z kvietkov a opatrne sušia. Je to mravenčia práca...

Vôňa šafranu je bohatá, výrazná, chuť je lahodná, jemne horkastá. Dnes sa najviac pestuje v Španielsku, Francúzsku, Iráne.

SkryťVypnúť reklamu

Možno ste si z exotickej dovolenky priniesli aj toto vzácne korenie. Kupovať šafran však nesie so sebou aj isté riziko, pretože v turistických centrách chytrácki predajcovia predávajú namiesto šafranu korunné lupienky kurkumy alebo nechtíka. Ani jedna z týchto nahrážok však nemá prenikavú arómu pravého šafranu, preto je dobré korenie pred kúpou ovoňať.

Pred pár rokmi som si priniesla korenie z Turecka. Priznám sa, že som si s odstupom času veru nie celkom istá, či išlo o pravý šafran. Nečudo, kupovala som na trhu, nemala som vtedy túto vedomosť...

Šafran je maliarom jedál. Pridáva sa do ryže, pilafu, omáčok, polievok (krásne farbí vývar), syrov, prídáva sa aj do cesta. Noblesnosť pridá aj obyčajným zemiakom. Ak pridáme šafran na začiatku varenia, výraznejšie prispeje k jeho zafarbeniu, ak na konci, výraznejšie sa prejavia jeho aromatické vlastnosti. Jedlá sa však zväčša nedochucujú sušeným šafranom, ale výluhom z neho. Ochutí kurča, rybu, plody mora, špargľu, špenát, tekvicu, vajíčka... Aj pri používaní šafranu však treba byť opatrní. Veľké množstvo spôsobí nepríjemnú chuť žaludočných kvapiek.

SkryťVypnúť reklamu

Nie raz som videla dokument o spracovaní šafranu. Zakaždým som cítila obdiv k tým, ktorí ho pestujú a spracúvajú. Mravenčia práca si vyžaduje úžasnú trpezlivosť. Tri blizny z každého kvetu... Nečudo, že šafran si vyslúžil aj pomenovanie červené zlato.

V jeseni za skorých rán

usilovné žienky zbierajú šafran.

Vzácnymi kvetmi plnia košíky

trpezlivo vytŕhajú červené blizny.

Sušia starostlivo

krásne korenie, úžasné farbivo.

Námaha stojí zato

odmenou je červené zlato.

Jana Dratvová

Jana Dratvová

Bloger 
  • Počet článkov:  590
  •  | 
  • Páči sa:  7x

Milujem písmenká a rada sa s nimi hrám. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáSprcha duše vo veršijedlo, bylinkyoprášené spomienkyMôj zverinecČriepky dňaUletené, pokus o fejtónSúkromnéNezaradené kadečo

Prémioví blogeri

Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

765 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,072 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu