Miesto pre vašu tvorbu. Staňte sa súčasťou komunity
Jana Dratvová

Jana Dratvová

Bloger 
  • Počet článkov:  590
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Milujem písmenká a rada sa s nimi hrám. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáSprcha duše vo veršijedlo, bylinkyoprášené spomienkyMôj zverinecČriepky dňaUletené, pokus o fejtónSúkromnéNezaradené kadečo

jedlo, bylinky

Fašírky na vode

Jana Dratvová

Fašírky na vode

Receptov na fašírky je viac ako maku v makovom koláči. Staré recepty súperia s novými, rodinné s internetovými a tak podobne. Niekto mleté mäsko neznáša, iný si na mletom pochutí. Dôležité je, aby sme vedeli, odkiaľ máme mleté mäsko, z čoho je zložené.

  • 15. sep 2012
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 4 374x
  • 37
Na griláž s dlátom

Jana Dratvová

Na griláž s dlátom

Včera som zúrila, dnes sa smejem. Práve z tohto dôvodu som sa rozhodla ukázať sa vo svetle "nešiky", pretože včera som si len takéto pomenovanie zaslúžila. Vyhrážala som sa, že tieto Vianoce medzi maškrtami bude griláž chýbať. Nech, nezbláznim sa! Dnes som sa však už budila s myšlienkou, že idem do toho znova. Predsa nesklamem. Tentokrát sa to podarilo! Ak máte záujem o tradičný recept na griláž a ste zvedaví, ako sa mi včera darilo, čítajte ďalej...

  • 14. dec 2011
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 4 395x
  • 37
Vianoce v novembrovom hrnci

Jana Dratvová

Vianoce v novembrovom hrnci

V mojej kuchyni to dnes rozvoniava Vianocami. Chcela som domíňať  zvyšok minuloročnej kyslej kapusty a tak s vehementným súhlasom manžela som sa rozhodla, na rozlúčku s ňou, uvariť kapustnicu. Varím ju rada a tak som sa do varenia pustila hneď ráno. Tak som sa sýtila jej vôňou, že som pozabudla aj na raňajky. Mňam.

  • 9. nov 2011
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 2 402x
  • 51
Nie je to fór, mám rada pór!

Jana Dratvová

Nie je to fór, mám rada pór!

Pochutnávali si na ňom už Egypťania, v Európe ho rozšírili Rimania. Hovorí sa o ňom ako o liečivej zelenine. V mojej kuchyni ho používam len pár rokov. V ponuke obchodných reťazcov je po celý rok, v sezóne mám možnosť využívať manželove výpestky a vtedy chutí dvojnásobne. Poznáme pór pravý- zimný a pór letný. Jeho využitie je všestranné.

  • 26. okt 2011
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 3 033x
  • 38
Chrumkavý skvost zo zeleninovej ríše

Jana Dratvová

Chrumkavý skvost zo zeleninovej ríše

V ostatných rokoch ho máme vďaka ponuke supermarketov k dispozícii celoročne. Predsa len, najviac mi chutí čerstvo prinesený zo záhrady, vypestovaný manželom. Žiaľ, toto potešenie si môžem vychutnať len istú časť roka. Preto aj ja neraz ocením, že si ho môžem kúpiť. Keď ho miluješ, nie je čo riešiť! Milujem , neriešim... Veď ináč to ani nejde. Kto by mu odolal?  Je krásny, chutný, zdravý a nádherne chrumkavý. Jeho tohtoročná sezóna je v plnom prúde. Predstaví sa sám a ja pridám recept.

  • 25. jún 2011
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 1 931x
  • 37
Coca-cola pozná recept na radosť! Hurá!

Jana Dratvová

Coca-cola pozná recept na radosť! Hurá!

Vyzerá to, že na staré kolená sa začínam zaraďovať k tzv. samonasieracím (prepáčte, ináč sa to nazvať nedá) týpkom. Ani neviem kedy to začalo. Možno to kdesi vo mne driemalo celý život a vyplavovať sa to začalo teraz, v čase krízy stredného veku. Nepoznám vierohodnú odpoveď. Uznajte však, keď ma už dokáže vytočiť reklama na coca-colu, tak to asi nie je so mnou celkom v poriadku.

  • 24. jún 2011
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 3 182x
  • 79
Prasiatka sú v tom nevinne

Jana Dratvová

Prasiatka sú v tom nevinne

Za takú slaninu by sa prasiatka hanbili! Prebehlo mi mysľou hrabajúc sa "v kopci" slaniny na opekanie. Zvyknem ju kupovať, osvedčila sa mi do varenia, aj do halušiek. Bola takým najmenším zlom z produktov, ktoré som za ostatné obdobie vyskúšala. Je pravdou, že nie vždy, keď ju kupujem, sledujem aj výrobcu. Pod týmto názvom totiž slaninu vyrábajú viacerí. Dnes som siahla po produkte, ktorý na trh vypustil Púchovský mäsový priemysel. Najprv som vyberala očami, neskôr som pár kúskov chytila do rúk. Okamžite, po dotyku s cieľom môjho potencionálneho záujmu, ma čosi zarazilo. Omak a vlhký pocit na ruke.

  • 12. máj 2011
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 2 014x
  • 29
Posol jari zo zeleninovej ríše

Jana Dratvová

Posol jari zo zeleninovej ríše

Pestovali ju už na dvoroch faraónov. Pre otrokov stavajúcich pyramídy bola zdrojom sily a zdravia. V strednej Európe sa rozšírilo jej pestovanie v 16. storočí. Pozná ju snáď každý, mnohí si ju dopestujeme sami, iní si po ňu zájdu na trh alebo do supermarketu. Najlepšia je však tá prvá verzia, pretože mnohí pestovatelia používajú pri jej pestovaní dusikaté hnojivá a tak menia vitamínovú bombu na zdraviu škodlivú zeleninu.

  • 20. mar 2011
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 1 780x
  • 69
Keď sa darí, tak sa darí...

Jana Dratvová

Keď sa darí, tak sa darí...

Poznáte to... Keď sa darí, tak sa darí... Jednoducho, ak sa "vyššia moc" rozhodne, že budete mať "deň blbec" tak ho mať budete. Vstávala som plná elánu a predsavzatí, čo v dnešnú nedeľu postíham. Samozrejme dobrý obed, dezert a nejaké to tango s čistiacimi prostriedkami, ktoré majú byt  dostať do obrazu želajúcej čistoty...

  • 20. feb 2011
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 1 948x
  • 57
Židovská pečienka

Jana Dratvová

Židovská pečienka

Ak ste odporcom bravčovej masti, tak článok ani neotvárajte. Bola by to strata času.  Čas sú peniaze, tak sa u mňa stavte radšej inokedy... Začnem pekne po poriadku: u väčšiny z nás sú tuky každodennou súčasťou stravy. Naše telo ich potrebuje. Pre látky, ktoré obsahujú, pre energiu, ktorú dodávajú a pre zlepšenie chuťových vnemov.  O tukoch sa vedú polemiky na odbornej aj laickej úrovni. Preklínajú sa v súvislosti so zdravím, s obezitou. Odborná verejnosť doslova mätie ľudí vo svojich vyjadreniach. Jeden tvrdí, že margaríny sú zdravé, iný ich prirovnáva takmer k  otrave, jeden vychvaľuje maslo, spieva ódy na rastlinné oleje, zatracuje masť. Iný odporúča opak. Kto sa má v tom guláši názorov vyznať? Nech je tomu už ako chce, ja som sa rozhodla ponúknuť vám recept na fajnovú mastičku. Dobrú chuť.

  • 18. feb 2011
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 5 461x
  • 194
Ako šafranu...

Jana Dratvová

Ako šafranu...

zvykneme skonštatovať, keď je niečo veľmi cenné a je toho veľmi málo. Nečudo, že práve šafran si zahral hlavnú rolu v  tomto krátkom, zato veľavravnom,  prísloví. Nechcela by som byť zberačkou šafranu, toľko trpezlivosti by som v sebe nenašla. Ak máte o šafrane informácií "ako šafranu", tak nech sa páči. V ďaľších písmenkách vás s ním bližšie zoznámim.

  • 17. feb 2011
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 4 608x
  • 40
Reklama je na to, aby tlačila kaleráby(?) Aj o jogurtoch (?)

Jana Dratvová

Reklama je na to, aby tlačila kaleráby(?) Aj o jogurtoch (?)

Možno ste aj vy v mailovej pošte otvorili text o jogurtoch. Možno ste aj vy krútili hlavou ako ja. Možno ste si aj vy povzdychli, čo za kaleráby do nás tlačí reklama. Veď konzumenti jogurtov iste potvrdia, že väčšina jogurtov už chutí skôr ako nejaký jogurto-puding, že tradičná chuť jogurtu sa kdesi stratila. Keby šlo len o chuť! Čo je horšie, stratilo sa aj pôvodné zloženie jogurtu a my v domnienke, že čo  dobré robíme pre svoje zdravie, tlačíme sa presladenými, éčkovými, škrobom zahustenými kašičkami.

  • 30. jan 2011
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 2 745x
  • 153
Tajomná mandragora

Jana Dratvová

Tajomná mandragora

Jej meno bude navždy spojené s čarodejnicami, babkami korenárkami, s mágiou, alchýmiou, so symbolmi kúziel. Je zahalená rúškom povier. V starovekej Palestíne a v Egypte bola považovaná za rastlinu lásky. Zmienky o nej sa našli na egypských papyrusoch, v pyramídach sa našli zvyšky koreňa tejto rastliny. Gréci ju považovali za afrodiziakum a zasvätili ju bohyni lásky Afrodite. V dávnych dobách slúžila mandragora aj ako talizman, ku ktorému sa utiekali ženy, ktoré mali problém s neplodnosťou.

  • 28. jan 2011
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 3 926x
  • 43
Pupkovník ázijský (Gotu kola) - zelený zázrak?

Jana Dratvová

Pupkovník ázijský (Gotu kola) - zelený zázrak?

Pochádza z tropických oblastí Ázie, je rozšírený v Číne, Indii, Srí Lanke, Jáve... Čo sa týka Európy, najstaršie záznamy pochádzajú z Francúzska z roku 1852. Celé stáročia ho využíva ázijské liečiteľstvo, je prastarým liečivom indickej ajurvédy. Dopátrala som sa informácie, že si ho môžeme vypestovať aj sami. Oplatí sa. Jeho účinky sú priam fascinujúce a všestranné. Nie nadarmo sa predpokladá, že predčí aj účinky slávneho žen-šenu.

  • 26. jan 2011
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 20 692x
  • 33
Mačky by kupovali whiskas, páni tekutý chlieb

Jana Dratvová

Mačky by kupovali whiskas, páni tekutý chlieb

... ak nie aj  všetci, tak väčšina určite. Veď obľúbený nápoj - pivko, sa vyrába a  chutí aj vďaka tejto rastlinke. Práve ona jej dáva špecifickú chuť a vôňu. Myslím, že je to jedna z najobľúbenejších rastlín mužskej časti populácie. Som presvedčená, že ani ženy nezostanú v hanbe a to nielen kvôli štekleniu chuťových pohárikov pivko milujúceho jazyka.

  • 24. jan 2011
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 1 455x
  • 88
Srdce sa s hlohom kamaráti

Jana Dratvová

Srdce sa s hlohom kamaráti

Nedávno som venovala pár písmenok brečtanu a vresu a dnes som sa rozhodla dať priestor kríku s tŕnitými konármi, ktorého osoh vari poznajú najviac srdciari. Hloh obyčajný (Cratageus oxycantha), prípadne hloh jednosemenný sa totiž so srdiečkom veľmi kamaráti.

  • 13. jan 2011
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 4 708x
  • 58
Ak máš stres, maj poruke vres

Jana Dratvová

Ak máš stres, maj poruke vres

Na internete som sa dozvedela, že pôvod vedeckého označenia vresu tkvie v gréckom slove "kallynó", čo znamená čistím alebo zametám. Vraj sa kedysi z neho robili metličky. Trochu dehonestujúce pre taký krásny dekoratívny ker, ktorý aj lieči - nemyslíte? Dnes som sa rozhodla, že si naň trochu posvietim.

  • 12. jan 2011
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 8 402x
  • 49
Kuchyňa starých materí z Liptova

Jana Dratvová

Kuchyňa starých materí z Liptova

Držím v ruke knižôčku  "Kuchyňa starých materí z Liptova". Považujem sa za Liptáčku (hoci už na Liptove nežijem) a tak je príjemné dozvedieť sa čosi o tradičnej ľudovej strave a zvykoch  mojich predkov, obyvateľov Liptova. Knižka je už druhým doplneným vydaním  a stojí za ňou pani Iveta Zuskinová, povolaním etnologička, ktorá je dôvernou znalkyňou tradičného spôsobu života a kultúry ľudí Liptova. Prijmite, prosím, moje pozvanie na malú prechádzku starým Liptovom, nazrite so mnou  pod pokrievky šikovných liptovských gazdiniek. Nech sa páči...

  • 11. jan 2011
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 9 031x
  • 110
Brečtan - dekorácia aj liečivo

Jana Dratvová

Brečtan - dekorácia aj liečivo

Dobrý deň. Dovoľte mi, aby som sa predstavil. Už za cisára Nera som bol obľúbenou zeleňou vo vencoch. V nádobách ma začali pestovať  400 rokov pred Kristom. Na svoje som si prišiel však až v 19. storočí, kedy ľudia začali vo veľkom oceňovať  moje dekoratívne vlastnosti. Volám sa brečtan (Hedera helix L.) a verím, že ani pre vás nie som neznámou rastlinou.

  • 10. jan 2011
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 3 773x
  • 58
Hm, dá sa... mňam (dezert)

Jana Dratvová

Hm, dá sa... mňam (dezert)

Tiež ste dnes nepiekli? Tiež vám koláčik ani tak moc nejde na chuť, pretože ešte stále na špičke jazyka, prípadne na telesnej schránke cítite dozvuky vianočných hodov? Tak potom ste na tom tak ako ja. Napriek tomu, že nám  sladké na chuť nešlo, aj tak sa mi po nedeľnom obede predsa aspoň nejaký mini dezert hodí. Taký nie moc sladký, s minimálnou námahou, za pár minút. Navyše som k nemu pomíňala zvyšky ovocia, ktoré na mňa (možno aj na vás) smutne pokukovalo z košíkov, či mís...

  • 9. jan 2011
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 1 746x
  • 58
SkryťZatvoriť reklamu