
Na avokáde si pochutnávali už 300 rokov pred našim letopočtom Aztékovia a užívali si jeho afrodiziakálne účinky. Hoci avokádo má vraj už 7000 rokov, jeho používanie je o čosi mladšie. Dnes je už avokádo doma skoro na celom svete a jeho mnohostranné využitie láka nielen gurmánov. Treba vedieť, že pri kúpe by mal byť plod zdravý, bez tmavých fľakov a mäkkých miest. Avokádo dozrie pri izbovej teplote do 3 dní (najlepšie v papierovom sáčku), v chladničke vydrží omnoho dlhšie.
Hoci sa viac používa na spôsob zeleniny, ide o ovocie. Obsahuje 20% cenného nenasýteného rastlinného tuku, ktorý má vysokú biologickú hodnotu. Znižuje cholesterol a štíhlostichtivé dámy z neho nepriberú. Obsahuje mnoho vitamínov - B1,B6, C, E, ale aj železo, vápnik, fosfor, sodík, meď, draslík a aj cenný lecitín, ktorý zlepšuje pamäť a celkovo má blahodarný vplyv na nervovú sústavu. Plod nie je skúpy ani na obsah užitočných proteínov. V krvi znižuje obsah cukru. Je vhodný aj pre tehuľky, lebo prispieva k zdravému vývoju plodu. Japonci oceňujú jeho regenaračnú schopnosť na poškodenú pečeň.
Dámam ozrejmím, že avokádo je vhodné aj ku skrášľovacím kúram. Pleť hydratuje, osviežuje. Na pleťovú masku použijeme samotnú roztlačenú dužinu. Po 10-15 minútach dobre zmyjeme a aj suchá pleť bude ako riťka batoliatka. Osoží aj vlasom (pridáme aj prírodný jogurt alebo kyslú smotanu a lyžicu olivového oleja), nie nadarmo, ho ako prísadu nájdeme v mnohých šampónoch či vlasových kúrach. Pridáva sa aj do krémov, mydiel, pleťových masiek či rôznych iných kozmetických prípravkov. Použitie tejto exotickej hruštičky je všestranné.
Vrátim sa ku kulinárskemu využitiu, prezradím vám, akú pomazánku ma neskôr naučil môj bráško. Musel sa smiať, keď som sa mu priznala, ako a kde skončil môj prvý pokus.
Avokádovú dužinu treba v prvom rade pokvapkať citrónom, zabránime tak jej sčernaniu. Popučíme ju a vymiešame vidličkou, pridáme soľ alebo vegetu, podľa chuti cesnak (nešeriť), pár kvapiek sojovej omáčky. Túto zmes natierame na hrianky, ktoré zdobíme cherry paradajkou a lístkom bazalky. Mňam, mňam a ešte raz mňam. V receptároch nájdete aj pomazánky, do ktorých sa pridáva maslo alebo syr. Myslím, že je to zbytočné, nám chutí tak, ako som napísala. Keď máme chuť na syrovú s cesnakom , tak urobím syrovú, keď robím s avokádom, tak musí byť avokádová...
Avokádo sa dá použiť aj do rôznych šalátov, či už kombinovaných s ovocím (napríklad hroznom) alebo so šampiňónmi, krevetami, šunkou... Môžeme ho zapekať so syrom, výborne chutí s Nivou. Urobíme z neho aj studenú polievku, ochutíme ním cestoviny a dokonca sa dá použiť aj do koláča. Je výborný na prípravu rôznych dipov. Na Taiwane ho mixujú dokonca s kávou, mliekom a rumom a popíjajú ako osviežujúci nápoj. Avokádo sa dá zjesť aj pokvapkané citrónom a posypané obľúbením korením.
Gazdinka s fantáziou iste vyčaruje z tohto plodu aj iné gurmánske lahôdky. Prajem vopred dobrú chuť.
A ešte čosi... vezmite na vedomie, že po hriankach s cesnakovo - avokádovou pomazánkou určite nezostanete sedieť "na sucho". Odporúčam hlt chladeného Veltlínu .
foto: zdroj internet