
Nechtík lekársky (Calenula officinalis) má rodný list založený v južnej Európe. Pestuje sa ako okrasná rastlina v záhradkách, ako poľná kultúra, ale aj pre potreby farmaceutického priemyslu. Je cenný pre obsah silíc, horčín a nádherného farbiva.
Nejedna domáca lekárnička obsahuje nechtíkovú masť (prípadne gel), ktorá je všeliekom na kožné problémy, lieči zápaly, vredy, plesne, rany. Už vojenskí lekári používali nechtík na liečenie otvorených rán. Okrem toho nechtík lekársky prospieva pečeni, prečisťuje organizmus, má klinicky dokázaný účinok proti kŕčom, podporuje tvorbu žlče, znižuje potenie, odstraňuje opuchy. Pre svoje kladné účinky na pokožku našiel svoje uplatnenie aj v kozmetike, nájdeme ho v krémoch určených na suchú pokožku alebo v prípravkoch na ošetrenie popraskaných pier.
V ľudovom liečiteľstve ho nájdeme vo forme čaju, oleja (získaný maceráciou kvetov), maste, tinktúry. Bylinkár P. Váňa odporúča nechtík aj pri gynekologických ťažkostiach, pri ochoreniach slinivky brušnej, pri úprave činnosti srdcového svalu. Zvonku odporúča aj pri ošetrovaní bercových vredov.
Aromaterapia tiež využíva jeho liečivé vlastnosti.
Pani Maria Treben odporúča nechtík aj pri črevných problémoch, masť z nechtíka na hemoroidy, jazvy, krvné výrony, kŕčové žily, pomliaždeniny, pleseň na nohách, zápal nechtového lôžka... Výluh odporúča aj pri slabosti zraku, čaj pri pálení záhy...
Podľa ľudovej tradície možno podľa nechtíka predpovedať počasie. Je to živý barometer. Ak sa ráno jeho kvety neotvoria, s veľkou pravdepodobnosťou príde dážď. Ak sa otvoria zavčasu ráno, veštia krásny deň. Kvety nechtíka sú obľúbenou pristávacou plochou pre včielky.
Nechtík sušíme opatrne, v tenkých vrstvách. Vhodným uskladnením sú vzduchotesné nádoby. Ak odložíme nedostatočne vyschnutý materiál, tak hrozí splesnenie. Žiaľ, hovorí zo mňa aj vlastná skúsenosť.
Po nechtíku môžeme siahnuť aj v kuchyni. Už Peržania a starí Gréci ním zdobii jedlá. Jeho chuť je sladká a má živicovitú arómu. Čerstvé nechtíkové korunné lupienky majú zemitú chuť s prímesou horkosti. Listy sú ľahko korenisté.
Krásne žlté lupienky farebne oživia hocijaký šalát, hocijaký nápoj. Vložte kvietok do čaše so šampusom, nádhera!
Lupene nechtíka sa používajú v potravinárskom priemysle už dlhé roky. V mnohých krajinách Európy sa ním prifarbujú maslá, syry, pekárenské produkty ako sú sušienky, koláče. Prifarbia nádherne aj puding či polievku.
Lupienky nechtíka nám môžu nahradiť aj vzácny šafran, napríklad pri príprave farebnej ryže. V Gruzínsku sa používajú spolu s cesnakom, čili, vlašskými orechami ako základná korenina do koreninových zmesí.
Je na vás, ako využijete nechtík, ponúkla som len niekoľko možností. Tí, čo nemáte záhradky, si môžete čaj kúpiť v lekárni, tí, ktorým nechtík krášli záhradku, máte tých možností omnoho viac.
Poznáme niekoľko odrôd nechtíka, od svetlo žltej po sýto oranžovú farbu. Tie oranžové mám najradšej!
Toto malé lupienkové slniečko si zasluhuje našu pozornosť čoraz viac. Mnohí liečitelia ho odporúčajú aj pri nádorových ochoreniach. Jeho účinky na tieto ochorenia sa stávajú predmetom odborných výskumov. Nechtík možno v sebe skrýva silu, ktorá stále čaká na naše objavenie...
Ešte jeden tip: pripravte si v týchto horúcich dňoch osviežujúci čaj z čerstvých kvetov!
Snáď nepovie nik,
že nepozná nechtík.
Toto krásne slniečko
poteší každé srdiečko.
Ošetrí pokožku
prifarbí maslo
ponúkne svieži čaj
záhradu zmení
na žltý raj!
♥
Foto: zdroj internet