
Iste mi dáte za pravdu, že jablko pre nás neznamená nič výnimočné. Sprevádza nás odmalička a berieme ho za bežnú súčasť ovocnej ponuky, ktorú nám poskytuje aj naše podnebné pásmo. Nie jeden z vás si ho dopestuje vo vlasnej záhrade, iný si kúpi na trhu, prípadne celoročne v hociktorom supermarkete. Môžme si vybrať z nepreberného množstva druhov, z ktorých každý poskytuje chuťovým pohárikom iný koncert, láka inou farbou, vôňou či dokonca tvarom. Mňa trochu mrzí, že pulty sa prehýnajú pod ponukou plodov, ktoré k nám pricestovali z rôznych končín sveta a tie naše - slovenské tam nájdeme len zriedka.
Vysoké percento (cca 80%) týchto plodov tvorí voda. Nezanedbateľný je aj vysoký obsah užitočnej vlákniny, sú bohaté na pektín, fruktózu, vitamíc C, minerály (veľmi cenný je obsah draslíka). Cenným ho robí prítomnosť antioxidantov a železa.
Jabĺčka našli svoje uplatnenie aj v ľudovom liečiteľstve. Vraj liečia chudokrvnosť, poruchy trávenia, znižujú horúčku, úspešne víťazia nad zápchou, kašička z nastrúhaných jabĺk lieči popáleniny, nehojace sa rany, jazvy. Okrem toho jablká znižujú cholesterol, posiľňujú ďasná, odstraňujú závraty a pomáhajú aj v snahe zbaviť sa nadbytočného kilečka. Spomeniem aj jablkový ocot, ktorý je odpradávna ľudovým liečiteľstvom uznávaný na rôzne neduhy. Pripisuje sa mu aj účinok pri chudnutí, no už som čítala toľko kontroverzných vyjadrení, že radšej nechám na každom, nech sa drží vlastnej mienky...
Niektoré dámy možno vedia, že ich pleti osoží maska z nastrúhaného jablka a medu. Maska pleť osvieži a zbaví prebytočnej mastnoty.
Ak večer zjeme jemne nastrúhané jabĺčko aj so šupkou, prispejeme tak k očiste čriev, pretože viaže v črevách toxické látky.
Jabĺčka sú vhodné na rôzne spracovanie. Špajzu môžme obohatiť džemom (je však vhodné kombinovať aj s iným ovocím), muštom, kompótom, jablkovým pyré... Moja maminka zvykne zavariť nastrúhané jabĺká. Sú ohromným polotovarom v zime, keď potrebuje narýchlo čosi upiecť.
Jablkových receptov je nepreberné množstvo. Myslím, že každá gazdinka už snáď niečo s jabĺčkami upiekla. Jabĺčko je vhodným doplnkom aj jedál na slano, obohatí hocijaký šalát, dokonca aj klasický zemiakový. Keď robím minútky na grilovacej panvici, vždy pridám aj pár koliesok jablka, chutí to báječne. Keď sa pečie hus, je dobré vložiť dovnútra niekoľko jabĺk, zbaví ju typického pachu. Využitie jabĺk na žemľovku, lievance, či výbornú štrúdľu je zbytočné pripomínať...
Premýšľala som, či mám nosiť drevo do lesa, či mám pridať nejaký môj jabĺčkový recept. Nakoniec som sa rozhodla, že ulahodím (aspoň dúfam) gazdinkám, ktoré nepovažujú pečenie zrovna za svoje hobby a pritom predsa prekonajú svoju nechuť a pre mlsné jazýčky svojej rodiny čosi upečú. Tortám sa zväčša takéto žienky vyhýbajú, pretože v pečení už zväčša ide o "vyšší level". Môj recept je však taký jednoduchý, že ho zvládne každá. Presvedčte sa...
Jablková torta
Potrebujeme:
3 väčšie postrúhané jablká, 6 vajec, 20 Dg cukru, 12 Dg mletých orechov, 3 lyžice strúhanky, 3 lyžice kakaa
Postup:
Vajcia s cukrom vyšľahať v šľahači. Pridať orechy, strúhanku, kakao a postrúhané jablká. Hotovo!
Masu vylejeme do vymastenej a vysypanej (strúhankou alebo hrubou múkou) tortovej formy a upečieme. Čas pečenia je približne 45 minút.
Tortu polejeme čokoládou, podávame so šľahačkou.
Ja som si recept trošku vylepšila a zvyknem do cesta pridať hrozienka naložené v rume, alebo aspoň hmotu pokvapkám rumom. Tortu prevonia a hovorí sa, že rum dokáže zvýrazniť chuť jabĺk. To už nechám na vás, či prijmete moje vylepšenie, alebo nie.
Torta vydrží vďaka jabĺčkam veľmi dlho svieža, šťavnatá. Veľa muziky za málo peňazí a s minimálnou stratou času...
Vyskúšajte!
Popri pečení si môžte zanôtiť - "Červené jabĺčko vo vrecku mám, koho rada vidím, tomu ho dám...."
Do mlsania, priatelia!