
Zemiaky, o ktorých napíšem pár slov, sú hľuzami povojnice jedlej (Ipomoea batatas) a hovorí sa im batáty. Zvyknú sa nazývať aj španielskymi alebo sladkými zemiakmi. Dočítala som sa, že tieto zemiaky sa do Európy dostali skôr ako tie obyčajné, klasické. Pôvodom sú zo Strednej Ameriky. Existujú dva druhy batátov:
* tzv. červené batáty - s krásnou oranžovou dužinou
* tzv. biele batáty - s nažltlou dužinou
Dužine batátov krásnu oranžovú farbu prepožičiava beta - karotén, silný antioxidant, ktorý pôsobí proti viacerým druhom rakoviny. Okrem neho sú batáty zdrojom vysokého obsahu nerozpustnej vlákniny, ktorá pôsobí proti zápche, hemoroidom a proti obezite. Osožia aj srdcu, pre svoj obsah draslíka. Kyselina chlorgenová, má tiež protirakovinové účinky. Obsahujú aj vitamín C, B6, E, lutein a pektín.
Batáty je prospešné konzumovať aj so šupkou. Sú vhodné na pečenie, gratinovanie aj grilovanie. Sú sladkastej chuti a preto, ak niekomu táto chuť vadí, je vhodné skombinovať ich s obyčajnými zemiakmi v pomere 1:1. Surové sa nezvyknú konzumovať, po tepelnej úprave však môžu slúžiť ako vhodná príloha k mäsu, či rybe.
Môžeme z nich pripraviť aj zemiakový šalát, či už podľa klasického receptu, alebo odľahčený, namiesto majonézy použijeme jogurt. Ja zvyknem používať kyslú smotanu. Obmenenou verziou docielime znovu inú chuť , keď ako ingrediencie do šalátu použijeme batáty, cibuľu, reďkev, petržlenovú vňať a jogurt. Ľahšiu formu šalátu pripravíme iba so šťavou z citrónu, či chutnejšej limetky, s kvalitným olivovým olejom, s jarnou cibuľkou, soľou. Zaujímavú chuť docielime pridaním kari.
Z batátov môžeme pripraviť aj pyré na klasický spôsob, obohatíme ho však roztlačeným cesnakom. Môžeme ich použiť v zeleninových polievkach, pripraviť z nich zemiakové hranolčeky, zapekať s kuracím mäsom a s tymianom. Šaláty môžeme pripravovať aj s ovocím, chuť batátov zvýrazní javorový sirup. Myslím, že aj tu platí, že fantázia napovie...
Exotický šalát z batátov
1 mango, 1 pomaranč, 200 g ananásu, 1 žltá paprika, 100g kukurice z konzervy, 2 polievkové lyžice majolky, pár kvapiek balzamikového octu, sečuánske korenie, soľ, podľa chuti trochu cukru. Podávať môžeme v skle, ozdobené čakankovými listami.
Batáty sú vhodným jedlom aj pre detské brušká.
Musím sa priznať, že batáty som ešte nejedla, nepripravovala. Chystám sa všetko zmeniť a plánujem ich v najbližšej dobe vložiť do nákupného košíka a vyskúšať ich. Môžu byť skvelým doplnkom jedálneho lístka, jeho zdravým obohatením a novou ingredienciou pôvodných receptov, ktoré môžu zmeniť na nepoznanie. Koncert chutí môže začať!
Mám rada nové chute, rada skúšam nepoznané, rada experimentujem s vareškou v ruke a púšťam fantáziu na "špacír". Možno si spomeniete, na pulte ktorého obchodu, ste tieto hľuzy povojnice jedlej videli. Ak som vo vás vzbudila zvedavosť, tak možno nabudúce skončia aj vo vašom nákupnom košíku. Veď prečo neskúsiť, no nie?
Foto: zdroj internet