Chlieb náš každodenný...

ako je  možné, že sa nikdy nepreješ? Poznáme ťa už niekoľko storočí. Najprv si zdobil stoly a plnil brušká len vyššie  postaveným spoločenským vrstvám.  Základom výživy ľudu, ktorý ti vždy prejavoval úctu,  si sa stal až v 18. storočí. Predpokladá sa, že postup výroby aj názov (hlaiba) prevzali Slovania od germánskych národov.  Považovali ťa za "boží dar" a tak sa k tebe aj správali. Tvojej príprave aj konzumácii sa venovala patričná  pozornosť. Si sprevádzaný  zvykmi a poverami. Si symbolom Slovanov, často vítaš vznešené návštevy, vtedy ťa posypú ešte  špetkou soli. Je to zvyk z obdobia Veľkej Moravy, pretrvávajúci už tisíc rokov. Spolu so soľou symbolizuješ pohostinnosť. Jedno slovenské príslovie vraví : "Kto si ctí chlieb a soľ, tak ten neklame".

Písmo: A- | A+
Diskusia  (18)
Obrázok blogu

Chlebík náš každodenný, ty si kysnutý, no niektoré národy pečú aj chlieb nekvasený. Zväčša si pečený zo pšeničnej múky, pretože má vysoký obsah lepku. Okrem toho sa pečieš z raže, jačmeňa, kukurice, ovsa, ale vždy v kombinácii so pšeničnou múkou. Ani teba neobchádzajú módne trendy a pulty predajní sa prehýbajú pod rôznymi druhmi bochníkov.

Biela múka zbavená všetkých výživných látok, ktoré pôvodne obilie obsahuje, dostáva už niekoľko rokov červenú a dopyt rastie po celozrnných výrobkoch. Už Hippokrates tvrdil, že celozrnný chlieb je telu prospešný a upozorňoval na to "vyššie vrstvy", ktorých výsadou bol práve biely chlieb.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ono sa povie celozrnný chlieb ... ale ako zistiť, že sme do košíka vložili práve taký. Ponuka akože celozrnných chlebíkov je bohatá, no podľa prieskumov (uvedené v časopise Zdravie) je z nich takmer 98% len "kamufláž". Ide zväčša o produkty upečené z bielej múky zafarbené praženou ražou, karamelom ale aj syntetickémi farbivami. Inou verziou je upečený z bielej múky s pridaním rôznych semiačok. Hnedá farba nie je v žiadnom prípade smerodajná, práve naopak. Celozrnná múka nie je hnedá, nájdeme v nej len tmavšie otruby a svetlejšie vnútra zrnka. Môžme si urobiť skúšku, aký chlebík doma máme. Odložíme si kúsok a po pár dňoch vyskúšame - ak sa v prstoch rozmrví, je to v poriadku, ale ak je tvrdší a bude sa lámať tak s celozrnným má spoločný iba názov. Celozrnný chlieb je zdrojom vitamínu B, minerálov - draslík, horčík, železo, zinok, fosfor a vápnik. Znižuje aj riziko stareckej cukrovky. Vysoký obsah cennej vlákniny odstraňuje zápchu a je vhodnou prevenciou pred rakovinou čriev.

SkryťVypnúť reklamu

Chlebík, aby si bol pre nás prospešný, musíme ťa vedieť aj skladovať. Mali by sme ťa skonzumovať do 48 hodín. Máš rád, keď ťa zabalíme do čistej bavlnenej utierky a vložíme do chlebníka. Nemáš rád chladničku, mnohí si myslia, že ti v nej predĺžia trvanlivosť. Ty sa márne snažíš naznačiť, že tomu tak nie je, že vlhneš v chlade a že skôr ťa napadnú plesne. Nemáš rád ani uzatvorený mikroténový sáčok.

Ak nám aj trochu preschneš, ešte stále ťa môžme využiť. Urobíme si z teba hrianky, radšej v hriankovači ako na tuku na panvici. Ak potrieme cesnačikom, iste prospejeme našej imunite. Aj pokrájaný chlebík na kocky a nasucho osmažený na panvici sa môže stať vhodnou vložkou do rôznych druhov polievok. Ak ťa dáme do mikrovlnky, mne sa osvedčilo len vložiť do mikroténového vrecka , tak po chvíľke si znovu ako čerstvý. Je možnosť vložiť do mikrovlnky pohárik, či tanierik s trochou vody, položiť ťa naň a po chvíľke unikajúca para ťa tiež zčerství a rozvonia.

SkryťVypnúť reklamu

Konzumujeme ťa nasladko, s džemom, lekvárom, medom , konzumujeme ťa k slaným jedlám. Si samostatným jedlom, ale aj prílohou. Denne si súčasťou jedálnička skoro každého človeka. Smolu majú celiatici, ktorí ťa kvôli obsahu lepku konzumovať nemôžu. Tí si musia zabezpečiť iný chlebík, raz som ho skúsila, neboj, neznamená pre teba žiadnu konkurenciu...

Od detstva si pamätám na úžasnú vôňu čerstvo upečeného domáceho chleba. Krájali sme ho horúci, maslo sa po ňom ihneď roztieklo. Trochu pažitky a nebíčko v puse. Taktiež si v nose nosím stopu vône z pekární, kde som už ako malá chodila rada nakupovať, práve pre tú božskú vôňu. Prišla doba, kedy sa znovu vraciame k domácemu pečeniu chleba. Na to klasické pečenie nie je moc času, ale mnohé domácnosti si zadovážili tzv. pekárničky chleba, ktoré keď sa nakŕmia ingredienciami, upečú chlebík takmer samé.

SkryťVypnúť reklamu

Vzdávam hold tomuto "božskému daru" , vzdávam hold poctivým rukám, ktoré ho ho pečú, ctím si prácu, ktorá predchádzala dozretiu obilia, vážim si poctivých pekárov ( nie maliarov bielej múky).

Je na každom z nás, ktorému chlebíku dáme prednosť. Či si už dáte biely, či celozrnný , či s medom alebo so šunkou - prajem vám dobrú chuť .

Jana Dratvová

Jana Dratvová

Bloger 
  • Počet článkov:  590
  •  | 
  • Páči sa:  7x

Milujem písmenká a rada sa s nimi hrám. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáSprcha duše vo veršijedlo, bylinkyoprášené spomienkyMôj zverinecČriepky dňaUletené, pokus o fejtónSúkromnéNezaradené kadečo

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

315 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu