Choď do kelu!

Stavím sa, že väčšina ľudí použije túto zeleninku akurát v tomto spojení. Stretávam sa s tým, že kel nepatrí  medzi obľúbené druhy zeleniny a tak sa doma veľmi nevarí. Často je však  odmietaný len preto, že ho niekto skúsi  v takej úprave, ktorá mu nesadla a tým pádom odsúdi kel ako taký. Je to škoda.  Odporúčam - skúste znova!

Písmo: A- | A+
Diskusia  (81)
Obrázok blogu

Na kelovú chuť si môj jazyk zvykol už v detstve, v maminkinej kuchyni, tak som mu prirodzene zostala verná aj v tej mojej. Nemala som problém s jeho prijatím u členov rodiny. Chutil a chutí. Len pre zaujímavosť spomeniem, že na tejto hlúbovej zelenine si pochutnávali už v antickom Ríme.

Je pravdou, že aj moje použitie kelu je dosť obmedzené, preto by som sa veľmi potešila, keby diskusiu obohatili aj nejaké odskúšané, vlastné recepty.

***

Poznáme tri druhy jedlého kelu: hlávkový, kučeravý a ružičkový. Nakoľko ide o veľmi dekoratívne vyzerajúcu zeleninu, machri vyšľachtili aj jeho okrasnú odrodu, ktorá čoraz častejšie obohacuje aranžmány exoticky vyzerajúcich kytíc.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Myslím, že kel môže byť právom urazený za svoju pozíciu v ústraní, veď ponúka toľko prospešného pre ľudský organizmus! Obsahuje veľké množstvo vlákniny, ktorá lahodí tráviacemu systému. Práve z tohto dôvodu je je vhodným doplnkom pri redukčnej diete. Hrdí sa obsahom vitamínu C, skupinou B vitamínov, či vitamínom K. Telíčku poskytne draslík, vápnik, horčík, fosfor, železo, kyselinu listovú, aj vzácny selén. Má schopnosť znižovať hladinu cholesterolu, čo je tiež jeho veľké plus.

V surovom stave sa nezvykne konzumovať. Ja som skúsila neraz surový ružičkový kel a ten celkom "ujde". Práve tento druh, tepelne upravený nemám veľmi v láske, pre jeho nasladlú chuť. No, pravdou je aj to, že som sa s ním zoznámila v takej forme, že bol uvarený takmer na mľazganicu. Ak máte podobnú skúsenosť, skúste si ho pripraviť "al dente" a možno zmeníte názor, ja ho postupne mením tiež.

SkryťVypnúť reklamu

Kel sa dá použiť na rôzne spôsoby. Môžeme ho variť, dusiť, vyprážať, zapekať. Veľmi vhodným doplnením jeho chuti je cesnak a rasca, dokonca aj rímska, ktorá vyniká výraznejšou chuťou ako tá klasická. Nič nepokazíme s cibuľou a čiernym korením.

Dá sa zapekať s mletým mäskom, s ryžou, so zemiakmi, so syrom. Aj tu možno popustiť uzdu fantázii. Môžeme použiť aj predvarené listy vcelku a do nich zabalíme mäskovo-ryžovú zmes a dáme zapiecť. U nás doma je obľúbená kelová polievka z hlávkového kelu, poriadne ochutená cesnakom a samozrejme rascou. Ak v nej vyvaríme nejakú kosť s troškou mäska, polievka získa na chuti. Môžeme ju spestriť aj klobáskou či párkom. Varím aj kelový prívarok. Kel môžeme použiť aj na prípravu zeleninových krokiet, zeleninových fašírok. Vegetariáni ho zvyknú doplniť s tofu alebo so sójovým mäskom, či sójovou drťou.

SkryťVypnúť reklamu

Mali by sme dbať na to, aby sme ho zbytočne dlhým varením neochudobňovali o cenné látky. Vhodná je príprava na pare.

***

PS: Prosím vás, nechoďte do kelu, zostaňte na blogu ešte chvíľu a zapojte sa do diskusie. Veľmi sa teším, lebo verím, že nájdem(e) v nej inšpiráciu na nové, netradičné využitie tejto zdravej kelovej hlávky. Ktovie, či sa mi podarí prehovoriť aspoň jedného kelového neprajníka, aby dal kelu ešte jednu šancu.

Ak nie, bude to v keli, cha. Do kelu, to je už toľko hodín? Musím končiť. Ďakujem za prečítanie.

Jana Dratvová

Jana Dratvová

Bloger 
  • Počet článkov:  590
  •  | 
  • Páči sa:  7x

Milujem písmenká a rada sa s nimi hrám. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáSprcha duše vo veršijedlo, bylinkyoprášené spomienkyMôj zverinecČriepky dňaUletené, pokus o fejtónSúkromnéNezaradené kadečo

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu